Sari direct la conținut

Comisia Europeana initiaza consultari publice despre libertatea presei, protectia mass-media si independenta autoritatilor de reglementare din audiovizual

HotNews.ro

Comisia Europeana a lansat, vineri, doua consultari publice pe tema libertatii si protectiei mass-media, respectiv pe cea a independentei autoritatilor de reglementare in domeniul audiovizual, potrivit unui comunicat de presa CE. Consultarile, deschise pana la data de 7 iunie, urmaresc sa identifice zonele in care ar putea fi nevoie de schimbari in legislatia europeana privind media.

  • Context: In raportul MCV prezentat de Comisia Europeana la sfarsitul lunii ianuarie, este mentionata si nevoia unor dovezi ca forul audiovizual din Romania, CNA, isi poate indeplini atributiile in mod independent. Acelasi raport scrie despre anumite indoieli privind eficacitatea CNA in activitatea sa de supraveghere a domeniului audiovizual si arata ca este nevoie de o revizuire a normelor existente pentru a aduce la un numitor comun libertatea presei si protectia institutiilor si a drepturilor persoanelor.

Potrivit comunicatului, aceste consultari oficializeaza o dezbatere initiata de o serie de recomandari formulate in ianuarie 2013 de un grup independent la nivel inalt pentru libertatea si pluralismul mass-media.

In cadrul primei consultari publice, participantii sunt asteptati sa formuleze observatii legate de:

  • domeniul de aplicare al competentei UE de a actiona in vederea protejarii libertatii mijloacelor de informare in masa
  • rolul autoritatilor publice
  • rolul autoreglementarii
  • protectia surselor jurnalistice in Europa.

Pe baza concluziilor acestei consultari, Comisia va identifica eventualele domenii in care exista un sprijin larg pentru masuri la nivel european sau national privind garantarea libertatii mijloacelor de informare in masa.

A doua consultare vizeaza o recomandare elaborata de grupul la nivel inalt reunit de Comisiei, ca organismele de reglementare a continutului audiovizual sa fie independente. Avand in vedere ca media audiovizuale fac deja obiectul unor reglementari la nivel comunitar, Comisia solicita opinii despre cum ar putea fi consolidata independenta acestor autoritati, inclusiv o revizuire a reglementarilor pe aceasta tema din Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

In comunicatul de vineri al CE, Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene, este citata spunand ca:

  • „In UE ne confruntam cu amenintari la adresa libertatilor noastre fundamentale, precum libertatea si pluralismul mass-media pe intreg teritoriul Europei. Grupul la nivel inalt ne-a transmis un semnal puternic ca este necesar sa luam masuri hotarate pentru a garanta, in viitor, libertatea si pluralismul serviciilor noastre mass-media. In numele democratiei noastre, va invit sa va exprimati opiniile in cadrul acestor consultari.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro