Sari direct la conținut

Comisia Europeana: Romania are o saptamana sa dea explicatii pentru schimbarile de pe piata telecom

Comisarul European, Viviane Reding, ameninta cu masuri legale daca independenta arbitrului telecom din Romania nu este mentinuta. Avertismentul vine prin intermediul unei scrisori de urgenta adresata de Reding ministrului roman Karoly Borbely, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Autoritatile au termen pana pe 26 septembrie sa dea explicatii atat in privinta infiintarii in regim de urgenta a unei noi autoritati in domeniu cat si asupra motivelor demiterii fostului presedinte.

„(…) Sunt preocupata in legatura cu masurile pe care Guvernul Romaniei le-a luat in sensul restructurarii Autoritatii Romane de Reglementare, in special prin adoptarea unei ordonante de urgenta, in acelasi moment in care Parlamentul este pe cale sa adopte o noua lege cu acelasi obiect si, din nou, in aceeasi zi in care o instanta romaneasca a suspendat decizia de revocare din functie a fostului presedinte al Autoritatii.

De asemenea, nu inteleg adoptarea unei astfel de ordonante de urgenta, avand in vedere ca Ministerul a purtat consultari stranse cu serviciile mele pe tema legii acum dezbatute in Parlament, care ar trebui sa raspunda lipsurilor din legislatia actuala”, declara Viviane Reding.

Reding: Nu voi ezita o secunda sa propun masuri legale

Viviane Reding avertizeaza autoritatile romane asupra principiilor Comisiei Europene care impun independenta autoritatilor nationale de reglementare si solicita acestora informarea fara intarziere asupra motivelor care au stat la baza recentelor schimbari pe piata telecom.

In raspunsul atasat scrisorii trimise, comisarul avertizeaza:

„Termenul limita pentru un raspuns din partea Guvernului roman este 26 septembrie. Serviciile Comisiei vor monitoriza cu atentie acest aspect, si nu voi ezita o secunda sa propun masuri legale daca independenta autoritatii de reglementare in telecomunicatii din Romania nu este respectata in intregime”, precizeaza Reding.

Bruxelles-ul a cerut informatii privind motivele demiterii lui Georgescu inca de pe 2 septembrie

Pe langa motivele restructurarii ANRCTI, comisarul cere din nou explicatii si in privinta motivelor demiterii fostului sef ANRCTI, Dan Georgescu.

„(…) as fi recunoscatoare daca serviciile dumneavoastra pot oferi informatii detaliate in privinta motivelor pentru demiterea fostului presedinte ANRCTI – Dl. Dan Christian Georgescu, asa cum au solicitat deja serviciile Comisiei la data de 2 septembrie”, mentioneaza Viviane Reding.

Purtatorul de cuvant al comisarului european, Martin Selmayr, a declarat pentru HotNews.ro inca din luna august ca examineaza atent evolutiile de pe piata telecom, inclusiv cele legate de demiterea lui Dan Georgescu.

Hotararea de Urgenta data ieri (joi) a venit la o zi dupa ce fostul presedinte ANRCTI, Dan Georgescu, castigase in instanta procesul deschis impotriva deciziei premierului Tariceanu de a-l revoca din functie si a-l numi in loc pe Liviu Nistoran.

Guvernul a anuntat vineri ca premierul Tariceanu a semnat joi decizia de numire a lui Liviu Nistoran la conducerea recent infiintatei autoritati (ANC).

Legea ANRCTI a atras sesizarea Bruxelles-ului. Basescu a trimis-o inapoi in Parlament

In noiembrie 2007, CE a avertizat Romania ca ar putea fi amendata cu cateva milioane de euro pentru incalcarea tratatului comunitar in lipsa independentei ANRCTI. Oficialii europeni precizau ca in tarile membre UE, unde statul este actionar la anumiti operatori telecom, sa fie asigurata independenta politica a autoritatii de reglementare.

Mai mult, seful statului a intors in Parlament legea de functionare a ANRCTI, pe motiv ca jandarmul pietei de telecomunicatii se va afla la mana Camerei Deputatilor, fieful PNL, potrivit unor surse care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Motivele invocate oficial de presedinte: Camera Deputatilor nu trebuia sa fie camera decizionala pentru aceasta lege, iar controlul institutiei trebuia sa fie bicameral.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro