Sari direct la conținut

Comisia juridica a Senatului a validat lista magistratilor alesi pentru CSM / Victor Alistar si Corina Dumitrescu, din partea societatii civile, cele mai multe voturi pentru CSM

Corina Dumitrescu, Maria Cristina Ana, Victor Alistar si Mihai Rapcea, Foto: Colaj foto
Corina Dumitrescu, Maria Cristina Ana, Victor Alistar si Mihai Rapcea, Foto: Colaj foto

Comisia juridica a Senatului a validat, marti, lista cu cei 11 magistrati alesi ca viitori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Tot marti, membrii Comisiei juridice a Senatului au decis sa propuna plenului acestui for legislativ spre validare ca membrii in CS) din partea societatii civile pe Victor Alistar si Cornelia Dumitrescu. Votul dat de membrii comisiei juridice este unul cu titlu de propunere; candidaturile lui Victor Alistar, Corina Dumitrescu, Mihai Rapcea si Cristina Ana vor ajunge miercuri in fata plenului Senatului, unde vor fi alesi doi dintre ei ca membri CSM din partea societatii civile.

Comsiia juridica a senatului a validat intreaga lista a magistratilor alesi pentru functia de viitor membru al CSM. Subiectul validarii magistratilor alesi a fost ridicat luni de catre seful statului la inalnirea de la Cotroceni cu partidele politice.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este necesara prelungirea mandatului actualului Consiliu Superior al Magistraturii, pentru ca, altfel, s-ar ramane „intr-un vid”si a atras atentia ca trebuie luata in discutie „hotararea Tribunalului Bucuresti care invalideaza un al doilea mandat pentru unul din judecatori”.

Uniunea Judecatorilor din Romania (UNJR) a trimis o informare membrilor Comisiei juridice din Senat prin care cere „refuzulvalidarii de catre Senat a membrilor a caror alegere a fost viciata„.

Pe mine m-a surprins declaratia domnului Basescu. Nu ma asteptam sa se pronunte public cu o zi inaintea discutiilor din Senat. Mie mi se pare ca din mesajul dumnealui se pot intelege multe. Se poate intelege ca toate alegerile vor fi invalidate din moment ce dumnealui vorbeste deja despre o solutie de prelungire a mandatelor actualilor membri„, a declarat luni pentru HotNews.ro presedintele UNJR, Natalia Roman.​

Tot in sedinta de marti, comisia juridica a decis sa propuna plenului acestui for legislativ spre validare ca membrii in CSM din partea societatii civile pe Victor Alistar si Cornelia Dumitrescu. Rezultatele din comisie au titlul de recomandare pentru plen. Cei patru candidati la CSM din partea societatii civile, Victor Alistar, Corina Dumitrescu, Mihai Rapcea si Cristina Ana vor ajunge miercuri in fata plenului senatului care va vota cei doi reprezentanti ai Societatii Civile in cadrul CSM.

Plenul senatului se va reuni miercuri incepand cu ora 9:00, dupa programul oficial.

Cine sunt candidatii din partea societatii civile

Directorul executiv al Transparency International Romania (TI Romania), Victor Alistar, a fost propus pentru CSM de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Transparency International, Asociatia pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Facultatea de Drept a Universitatii Danubius Galati.

Numele lui Victor Alistar se regaseste intr-un dosar de cercetare a infractiunii de fals in declaratii. In iulie 2009, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre Teodor-Victor Alistar, Raluca Alexandra Pruna (in calitate de fost presedinte al Asociatiei Romane pentru Transparenta) si Codru Vrabie (fost director executiv al Asociatiei Romane pentru Transparenta), a infractiunii de fals in declaratii.

Avocatul Mihai Rapcea a fost propus la CSM de catre Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991. Rapcea este reprezentant legal al lui Dan Diaconescu in scandalul in care patronul OTV-ului este acuzat de santaj. Numele lui Mihai Rapcea se leaga de cel al liderului MISA, Gregorian Bivolaru, ambii ducand o viata de yoghin. In plus, Rapcea a aparut mereu alaturi de organizatii radicale, ca Noua Drepta, dar si la OTV si la alte emisiuni de la televiziunile private.

Corina Adriana Dumitrescu a fost propusa la CSM de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti – Facultatea de Stiinte Juridice. Cristina Dumitrescu, fost secretar in Ministerul Justitiei, este rectorul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. Ea este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, parlamentar care a fost membru PD inainte de a se inscrie in PSD, parasind tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrescu este membru al Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor.

Maria Cristina Ana este propunerea Societatii Academice din Romania pentru CSM din partea societatii civile. Maria Cristina Ana a lucrat in perioada 2005-2009 in cadrul Delegatiei Comisiei Europene pe problema reformelor in justitie. A detinut functia de coordonator de programe pentru domeniile Justitie, Anti-Coruptie, Afaceri Interne si Drepturile Omului. In perioada 2008-2009 a fost cosilier juridic la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Alegerile pentru CSM din partea societatii civile

Legea spune ca din partea societatii civile pot fi alesi ca membri ai CSM persoane care sunt specialisti in domeniul dreptului, cu o vechime de cel putin 7 ani in activitatea juridica, se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990, nu au colaborat cu acestea si nu au un interes personal care influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege si nu au calitatea de membru al unui partid politic si nu au indeplinit in ultimii 5 ani functii de demnitate publica.

Cei patru candidati vor fi audiati de Comisia juridica a Senatului, urmand ca decizia finala, privind numirea celor doi reprezentanti ai societatii civile in CSM, sa fie luata de plen. CSM este alcatuit din 19 membri, din care 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile – specialisti in domeniul dreptului, alesi de Senat, si trei membri de drept: ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai multe detalii despre candidati si despre programele lor puteti gasi aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro