Comisia parlamentara face praf SRI
„Trebuie observate imprejurarile care au generat, in loc sa previna, protestele publice vehemente ale MISA”, se arata in raportul comisiei SRI. Documentul nu precizeaza insa care au fost aceste „imprejurari”.
Raportul se refera si la numarul mare de procese pe care le are SRI – de ordinul sutelor -, unele dintre acestea fiind generate de inabilitatile de conduita in relatia cu societatea civila pentru accesul la informatii de interes public. Parlamentarii din comisia SRI sunt extrem de critici si in ceea ce priveste securitatea interna a acestui serviciu secret.
Ei sustin ca slaba calitate si uneori chiar lipsa de veridicitate a informatiilor au dus la aprecieri si etichetari grave – dar „fara nici un suport”! – la adresa unor ofiteri deveniti incomozi tocmai prin exigenta cu care au inteles sa-si faca datoria.
Comisia SRI mai arata ca trebuie depasit ,blocajul de mentalitate” din structurile serviciului secret, blocaj care a determinat ca unele scurgeri de informatii sau evenimente contrainformative sa nu fie prevenite.
,Obsevam insuficienta capacitate de preintampinare a surprizelor contrainformative, ca urmare a concentrarii pe tinte aparente (…), ceea ce nu constituie un exemplu de profesionalism”, se afirma in raportul comisiei.
,Acest document se mai refera si la lipsa unei generatii de mijloc ,maturizate profesional”, la insuficienta afirmare a noii generatii de cadre sau la evolutia lenta a mentalitatii profesionale. Parlamentarii arata, in acest context, ca managementul Academiei Nationale de Informatii a inregistrat ,tendinte regresive”.
Comisia parlamentara de control a SRI este condusa de liberalul Radu Stroe, iar raportul a fost semnat de toti membrii comisiei. Raportul SRI – pe marginea caruia si-au redactat criticile parlamentarii din comisia de control – arata ca, in 2004, s-au inregistrat 82 de demisii din acest serviciu, majoritatea fiind motivate de angajarea, in scopul obtinerii unor venituri mai mari, in mediul privat.
In plus, numeroase cadre au fost trecute in rezerva din motive medicale, precum suprasolicitarea si stresul.