Sari direct la conținut

Competia bancara va creste pe sectorul IMM-urilor si pe finantarea proiectelor de stat

HotNews.ro

In perioada urmatoare, pe masura ce ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeana competitia dintre banci se va intensifica in special pe piata IMM-urilor si pe finantarea proiectelor de stat, a precizat marti, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Intr-un interviu acordat HotNews.so in luna aprilie a acestui an, Ghetea estima ca treptat piata de retail se va umple si bancile se vor orienta catre intreprinderile mici si mijlocii, iar apoi catre sectorul agriculturii.

„Batalia pentru cucerirea zonei de retail nu s-a terminat. Bancile lucreaza inca pe acest segment, dar trebuie sa fim atenti si la normele Bancii Nationale a Romaniei, la restrictiile la creditare.

Datorita concurentei pe retail, dobanzile au scazut, la fel si comisioanele ceea ce genereaza profituri mai mici pentru banci, insa in privinta rezultatelor totale, bancile castiga”, a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB, in cadrul seminarului „Banking on Romania”, organizat la Bucuresti de cotidianul britanic Financial Times si revista The Banker.

Opinia ca acest segment nu a fost inca epuizat a fost intarita si de catre Nicolae Danila, presedintele Bancii Comerciale Romane care a precizat ca in perioada urmatoare structura creditelor de retail se va schimba.

„In viitorul apropiat structura creditelor de retail se va modifica, astfel ca ponderea creditelor ipotecare in totalul creditelor bancare va ajunge la 70-80%, iar creditele de consum vor cobori la nivelul de 30% in total credite”, a estimat Nicolae Danila.

De aceeasi parere este si Antero Baldaia, director, Bank Equity in cadrul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

„Intr-adevar sectorul de retail are cea mai mare crestere in prezent, dar bancile trebuie sa se axeze si pe creditele ipotecare”, a spus Baldaia.

In privinta IMM-urilor, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a precizat ca, in prezent, foarte multe intreprinderi nu indeplinesc conditiile de creditare.

„Din cele cateva sute de mii de intreprinderi mici si mijlocii din Romania, foarte multe sunt necalificabile pentru a beneficia de credite. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, probabil, ca multe vor fi nevoite sa-si inchida portile”, a spus Ghetea.

In opinia presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, in paralel cu aceasta competitie pe segmentul IMM-urilor se va isca o alta lupta pentru finantarea proiectelor de stat.

„Am solicitat Executivului ca bancile sa fie considerate parteneri de incredere, in special pe proiectele de infrastructura”, a declarat Radu Ghetea.

Nu in ultimul rand, presedintele ARB dar si al Alpha Bank a amintit faptul ca agricultura este urmatorul segment spre care bancile se vor orienta, actiune care a inceput deja.

„Sunt banci care finanteaza agricultura dar suntem abia la inceput. Afacerile din agricultura trebuie sa porneasca pe un drum corect. Potential exista si Romania trebuie sa traga toate foloasele”, a spus Radu Gratian Ghetea.

Desi presedintele ARB admite ca „normele mai clare” ale Bancii Centrale au fost printre principalele cauze ale cresterii sistemului bancar din Romania, Ghetea a atras atentia ca restrictiile BNR afecteaza bancile comerciale.

„In privinta masurilor BNR, de limitare a creditului in valuta, in special, discutam inca cu Banca Centrala modalitati de diminuare a acestor restrictii pentru ca odata cu aderarea la Uniunea Europeana, bancile romanesti sa nu plece cu „frana trasa””, a mai declarat Radu Ghetea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro