Sari direct la conținut

Concedierile colective in TVR in urma discutiilor cu sindicatele: 872 angajati vor fi disponibilizati

HotNews.ro

Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al SRTv, spune intr-un comunicat citat de Mediafax ca selectia personalului TVR va incepe dupa 1 octombrie, iar disponibilizarile vor viza 872 de posturi, numarul de locuri de munca reduse fiind mai mic cu 90 fata de cifra propusa initial (962).

Potrivit calendarului de implementare a actiunilor Programului de redresare economica a Societatii Romane de Televiziune (SRTv), in perioada 13-24 septembrie au avut loc runde de discutii in cadrul procesului de consultari in vederea concedierilor colective. Ca urmare a acestor discutii, conducerea SRTv a formulat un raspuns la propunerile reprezentantilor SPUS TV – sindicatul reprezentativ din Televiziunea Romana si Notificarea de concediere colectiva, se arata in comunicatul transmis de reprezentantii TVR.

In cadrul consultarilor au fost stabilite etapele, procedurile si criteriile procesului de selectie a personalului SRTv, se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, in urma discutiilor, partile implicate (conducerea TVR si reprezentantii sindicatului reprezentativ, n.r.) s-au pus de acord cu privire la procesul de concediere colectiva, in conditiile prevazute de lege si de Contractul Colectiv de Munca in SRTv, in scopul identificarii modalitatilor si mijloacelor prin care sa fie diminuate efectele sociale si consecintele concedierilor.

Totodata, a fost reanalizata structura de personal care urmeaza sa fie disponibilizat. „Astfel, partenerii au cazut de acord ca numarul posturilor desfiintate sa fie mai mic fata de cifra propusa initial in Notificarea privind intentia de concediere colectiva, respectiv 872 de posturi fata de 962. Aceasta decizie a fost luata fara afectarea substantiala a indicatorilor economici cuprinsi in Programul de redresare economica a SRTv, care justifica masura concedierilor colective”, se spune in comunicatul TVR.

Potrivit Notificarii de concediere colectiva, transmisa SPUS TV de catre Claudiu Saftoiu, numarul total de salariati al TVR era, la data de 26 septembrie 2012, de 3.274 din care 96 functii de conducere si 3.178 functii de executie, din care 1.581 personal de specialitate si 1.693 personal suport.

In Notificare se mai spune ca dupa finalizarea procesului de concediere colectiva, TVR va ramane cu 2.395 de angajati.

Pe de alta parte, in comunicatul TVR se mai spune ca in cadrul procesului de selectie vor prevala criteriile profesionale, potrivit articolului 52 bis din Contractul Colectiv de Munca in SRTv, iar evaluarea performantelor profesionale, realizata in luna septembrie 2012, va constitui criteriu eliminatoriu pentru inscrierea la procesul de selectie pentru toti angajatii, indiferent de functia ocupata sau vechimea in TVR.

Procesul de selectie va consta in trei etape care vor fi notate si carora li se vor aplica ponderi, respectiv: memoriul de activitate, testul grila si interviul, iar pentru domeniile de activitate comune se vor constitui atat comisii de selectie, cat si o comisie de rezolvare a contestatiilor.

Consiliul de Administratie al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economica a televiziunii publice, care prevede si modificarea organigramei Televiziunii Romane si reducerea personalului institutiei, dupa cum a declarat la momentul respectiv, pentru Mediafax, Claudiu Saftoiu.

Programul de redresare economica a intrunit, alaturi de cele 10 voturi de sustinere (Claudiu Saftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Nitulescu, Nagy Zoltan Levente), doua voturi impotriva (Valentin Nicolau si Sorin Burtea) si o abtinere (Romina Gabriela Surugiu).

TVR are o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax in 10 august.

Conducerea TVR a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care a prevazut ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) si de TVR 3.

TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, in timp ce TVR Cultural si-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

In baza Programului de redresare economica a SRTv, Guvernul a aprobat in 1 septembrie Memorandumul privind reesalonarea obligatiilor fiscale acumulate de TVR, in cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioada de 7,5 ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro