Conducerea PAID, societatea care gestioneaza asigurarea obligatorie a locuintelor, ar putea fi din nou schimbata: Aurelia Cristea se pregateste pentru postul de deputat
Aurelia Cristea, care in luna iulie din acest an l-a inlocuit pe Marius Bulugea in functia de director general in PAID, societatea care gestioneaza asigurarea obligatorie a locuintelor, se pregateste pentru a prelua un post de deputat. Presa Locala scrie ca aceasta a fost propusa de PSD Cluj pentru un post de deputat pentru Colegiul 3 din judet la alegerile parlamentare din decembrie. Contactata de HotNews.ro aceasta a declarat ca asteapta o nominalizare oficiala din partea conducerii centrale USL Bucuresti si ca pana cand nu va fi validata in Parlament nu se afla in incompatibilitate cu functia detinuta in prezent.
- „Astept o nominalizare oficiala pe care o va face in perioada urmatoare conducerera centrala USL Bucuresti si daca va fi sa merg in Parlament, una din primele initiative legislative va fi reglementarea asigurarii obligatorii a locuintelor intr-o modalitate clara si eficienta. Va fi insa o batalie electorala, ramane de vazut daca voi castiga sau nu. Pana atunci sunt director general al PAID. Sunt membru PSD si director la o companie privata, nu sunt in nici o incompatibilitate. De altfel in acest moment sunt si consilier judetean in Cluj. Daca voi fi insa validata ca deputat atunci urmeaza sa fie numit un nou director general la PAID”, a declarat pentru HotNews.ro Aurelia Cristea, directorul general al PAID.
Ce spune sefa PAID despre neregulile semnalate in raportul pe baza caruia a fost revocat seful CSA, Constantin Buzoianu
HotNews.ro a cerut un punct de vedere si legat de problemele referitoare la PAID semnalate in raportul pe baza caruia, marti, 16 octombrie, a fost revocat din functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Constantin Buzoianu.
- „Sunt unele chestiuni constatate de corpul de control al CSA dar care pana la momentul venirii mele la conducerea PAID au fost remediate, asa ca nu mai sunt actuale. Din punct de vedere al personalului indeplinim toate conditiile prevazute in normele de autorizare cu derogarile aferente, tinand cont de faptul ca PAID gestioneaza o singura polita de asigurare”, a spus Aurelia Cristea, care a preluat sefia acestei societati in luna iulie din acest an.
Intr-un raport al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor din luna septembrie 2012 se precizeaza urmatoarele:
- „Cu referire la activitatea PAID – societate constituita prin asocierea societatilor de asigurare, autorizate de CSA sa incheie asigurari obligatorii de locuinte – entitate supusa in mod direct controlului CSA, mentionam urmatoarele aspecte:
- – desi situatia PAID – operator a carui activitate s-ar desfasura cu incalcarea prevederilor legale – se afla de mai mult timp in atentia CSA, aceasta nu si-ar fi exercitat atributiile de supraveghere prudentiala in acest caz si nu a dispus masurile necesare pentru intrarea in legalitate a respectivei societati.
- – PAID nu respecta normele privind autorizarea asiguratorilor, respectiv nu dispune de departamentele/posturile si personalul calificat pe care orice asigurator este obligat sa le cuprinda in structura organizatorica si sa le mentina pe toata durata desfasurarii activitatii. Lipsa structurii administrative corespunzatoare si lipsa personalului calificat punand ‘in pericol atat activitatea PAID cat si interesele asiguratilor’.
- – anumiti asiguratori asociati PAID s-ar face vinovati de comiterea unor nereguli sau chiar fraude, precum: introducerea in sistemul informativ PAID a unor polite emise retroactiv; rescrierea politelor prin retiparirea cu date modificate, cu aceeasi serie si numar; incheierea de polite pentru imobile deja avariate si pentru care erau deschise dosare de dauna la un alt asigurator. Existenta acestor abateri este generata si de faptul ca sistemul informatic PAID nu a fost auditat anterior emiterii politelor de asigurare impotriva dezastrelor„
In raport se spune ca memoriile au fost transmise CSA, in vederea analizarii aspectelor semnalate de petitionari si luarii masurilor corespunzatoare.
- „Din pacate, raspunsurile comunicate comisiei sunt formulate de o maniera generala si evaziva. Exemplificativ fiind raspunsul comunicat de CSA, in cazul PAID, care se margineste la precizarea ca s-a efectuat un control al activitatii, in cursul caruia au fost verificate inclusiv aspectele sesizate in petitii, fiind luate masurile care se impun, astfel incat activitatea PAID sa se desfasoare in conformitate cu prevederile legale.
- Membrii comisiei au apreciat ca o atare conduita poate reprezenta o incercare a CSA de a se sustrage de la exercitarea atributiilor legale ce-i revin, in special privind asigurarea supravegherii prudentiale si exercitarea controlului asupra operatorilor de pe piata asigurarilor, si in consecinta au considerat necesara invitarea in plenul Comisiei a Conducerii CSA.
- In sedinta din 11 septembrie 2012, membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor au procedat la audierea reprezentantilor conducerii CSA, in vederea clarificarii problemelor anterior prezentate.
- La aceasta intalnire au participat din partea CSA: Constantin Buzoianu – presedinte, Albin Biro – membru al Consiliului, Mona Cucu – director al directiei asigurari obligatorii si Marinela Nemes – director al directiei contencios si documentare legislativa si relatia cu Parlamentul.
- Din dialogul purtat membrii comisiei noastre au apreciat ca se mentine aceeasi modalitate simplista si evaziva de abordare si o lipsa privind identificarea unor solutii concrete, ce decurg intocmai din atributiile ce revin acestei autoritati prin lege„
Constantin Buzoianu a declarat pentru HotNews.ro ca lucrurile spuse in acest raport sunt neadevarate si ca nu a existat un temei legal pentru demiterea sa
Constantin Buzoianu a declarat pentru HotNews.ro ca lucrurile prezentate in acest raport ar fi neadevarate si ca demiterea sa a fost facuta fara un temei legal.
- „Mi-au investigat tot trecutul, familia si prezentul si acum vor sa-mi hotarasca si viitorul. Mi-au scris si pe casa, pe garduri. Am deranjat un sistem de lucru incorect care s-a dezvoltat si incearca sa se mentina in piata asigurarilor fata de unele societati”, a explicat Constantin Buzoianu pentru HotNews.ro.
- UPDATE5/INTERVIU Constantin Buzoianu a fost revocat din functia de presedinte al CSA/Buzoianu pentru HotNews.ro: „Din punctul meu de vedere nu exista temei legal. Am deranjat un sistem de lucru incorect care s-a dezvoltat si incearca sa se mentina in piata asigurarilor fata de unele societati”
- Despre mazilirea sefului CSA: Nici Parlamentul nu mai e ce-a fost!
Intr-un interviu pentru Mediafax, Buzoianu a declarat ca petitiile au fost inaintate de societatile de asigurare ale caror interese le-a lezat prin masurile adoptate de la preluarea mandatului, in toamna anului 2011, referindu-se si la activitatea de subscriere pe segmentul politelor obligatorii pentru locuinte.
- „Societatea care emite aceste polite, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), creata urmare aplicarii Legii 260/2008, care din pacate a fost modificata in 2010, a fost concurata in mod incorect in primul rand de proprii actionari, care au vandut polite cu aceeasi denumire la tarife asemanatoare celor obligatorii si cu clauze aparent favorabile asiguratilor, contracte care insa nu asigura o acoperire corespunzatoare a intereselor asiguratilor. In plus, si cel mai grav aspect, portofoliul de polite facultative pentru locuinte emise de acesti asiguratori nu este acoperit prin reasigurare la nivelul riscurilor asumate”, a afirmat seful CSA pentru Mediafax.
Dupa etapa amenintarilor, a spus Buzoianu pentru Mediafax, a avut loc o intalnire a reprezentantilor societatilor favorizate de sistem, „la o cafea”, in care s-a pus la punct scenariul si regia indepartarii sale din functie.
- „Pentru ca nu s-a gasit o formula legala de punere in practica a acestui scenariu s-a trecut la etapa inscenarii, respectiv petitii catre una din comisiile Parlamentului (Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii – n.r.). Documentul intocmit de aceasta comisie a fost analizat intr-o sedinta a comisiilor reunite de buget-finante ale Parlamentului. In urma acestei analize, membrii celor doua comisii au decis sa propuna Parlamentului revocarea mea din functia de presedinte al Consiliului CSA”, a spus seful autoritatii de reglementare.
Despre PAID
PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.
Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.
Potrivit Aureliei Cristea, „dupa 2 ani de activitate PAID a emis 1,2 milioane de polite, din care sunt active undeva la 300.000 – 350.000 de polite. A platit daune in valoare de 574.357 lei, in conditiile in care nu s-au produs evenimente majore. Baza de date cu locuintele de pe teritoriul Romaniei constituita in proportie de 74,3%, tot datorita poate slabei comunicari cu ceea ce inseamna administratie locala”.
PAID si-a dezvoltat un program de reasigurare la care au participat companii de reasigurare de top precum Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR, Sirius. In momentul de fata, la programul de reasigurare PAID participa peste 35 de reasiguratori.