Conferinta Afganistan: intre reconciliere cu insurgentii si democratizarea statului musulman
Conferinta Afganistan de la Londra s-a incheiat, cu toti liderii politici aparent multumiti. Situatia in Afganistan s-a inrautatit treptat in ultimii patru ani pentru fortele comunitatii internationale, potrivit ambasadorului britanic in Kabul, Mark Sedwill. Trupele americane si britanice in special au inregistrat un numar de victime si raniti in crestere constanta. Din reportajele corespondentilor britanici din Afganistan aflam ca populatia afgana nu este impotriva unor negocieri cu talibanii. De fapt, asta a fost punctul esential al conferintei: reconciliere si reintegrare cu fonduri internationale si brand afgan.
„Tocmai am incheiat o conferinta productiva”, a spus Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA, in conferinta de presa de joi. David Miliband, secretarul pe Relatii Externe al Marii Britanii, si Gordon Brown, premierul Regatului, au parut entuziasmati si optimisti dupa discutiile dintre NATO, SUA si Afganistan. De asemenea, dintre politicienii care au venit sa stea de vorba cu jurnalistii in afara conferintelor, ministrul de Externe german Guido Westerwelle a sustinut ca nu exista nici o propunere de pe agenda de lucru care sa nu fi fost indeplinita.
Rezultate
Vorbele spuse joi la Londra sunt frumoase, ideile sunt bune, insa expertii spun ca este mai importanta conferinta din Kabul, care va fi organizata undeva prin primavara. Atunci se asteapta sa fie facute publice programe detaliate ale ideilor agreate azi. Pana atunci insa, comunitatea internationala, impreuna cu presedintele afgan Hamid Karzai, a reusit sa fie de acord cu o serie de strategii, care urmeaza a fi dezvoltate.
- Trupele americane si NATO din Afganistan au primit mai multi soldati. Insa in iulie 2011, administratia Obama intentioneaza sa-si retraga o parte din soldati. Pana in acel moment, se asteapta ca numarul de soldati si politisti afgani, pregatiti de fortele aliate pentru a face fata situatiilor de conflict, sa atinga 300.000. Misiunea NATO de Pregatire in Afganistan va asigura cresterea Fortelor Nationale de Securitate Afgana (ANSF).
- Afganistan isi va asuma responsibilitatea pentru administratia locala, preluarea raspunderii militare in trei pana la cinci ani si va depune eforturi de a incuraja drepturile femeilor care, pana la caderea regimului taliban, au fost total private de drepturile omului.
- EUPOL s-a angajat sa monitorizeze, sa instruiasca si sa sfatuiasca Ministerul afgan de Interne si sa sustina (financiar si logistic), la nivel provincial si national, reforma afgana condusa de politie.
- Se vor incheia tratate bilaterale pentru sustinerea ANSF. In plus, Afganistan aspira la relatii mai bune cu vecinii iar aici Turcia, singurul membru musulman NATO, va juca un rol important.
- Guvernul afgan se angajeaza sa creeze si sa implementeze o Strategie Nationala de Securitate, cu sustinerea comunitatii internationale. In plus, tot guvernul afgan va pune cap la cap si va implementa o Politica Nationala de Securitate, care va fi prezentata la conferinta din Kabul. Aceasta va sublinia infrastructura securitatii, rolurile si responsabilitatile diverselor agentii care se vor ocupa de securitate.
- Afganistan va derula un program de reconciliere si reintegrare a insurgentilor care vor sa renunte la arme si sa-si castige existenta respectand Constitutia afgana: Programul de pace si Reintegrare.
- Guvernul va crea slujbe – 12.000 doar in administratia locala – pentru ca serviciile de stat sa fie disponibile si pentru ca reintegrarea sa fie posibila. Hillary Clinton a spus ca SUA si NATO vor urmari indeaproape dezvoltarea economica si, in mod deosebit, integrarea femeilor in toate aspectele dezvoltarii economice.
- Presedintele Karzai vrea sa organizeze, inaintea conferintei din Kabul, o Jirga pentru pace – un eveniment-armistitiu consultativ cu liderii triburilor, la care pot participa, fara consecinte negative, toti acei lideri care nu sunte neaparat de acord cu politicile statului afgan.
- Comunitatea internationala va continua sa ajute financiar statul musulman prin Fondul de Reintegrare (Reintegration Trust Fund), care va finanta Programul de Pace si Reintegrare Afgan.
- De asemenea, cele 44 de tari vor sustine Planul de Actiune Umanitara 2010 care se adreseaza in special problemei securitatii alimentelor.
- Dezvoltarea economica a Afganistanului trebuie sa implice respectarea legii, lupta impotriva coruptiei, transparenta, crearea de locuri de munca, o guvernara buna care poate fi trasa la raspundere, pregatirea profesionala a cetatenilor afgani de catre grupurile de ajutor international, infrastructura si resurse umane.
- S-a constatat progresul economic inregistrat de Afganistan sub Initiativa Tarilor Sarace Indatorate Masiv, ceea ce-i va aduce statului musulman 1.6 miliarde de dolari pentru a acoperi datorii. Participantii la conferinta asteapta un nou program economic afgan, in parteneriat cu IMF.
- Pe termen lung, Guvernul Afgan intentioneaza sa mareasca impozitele si taxa de frontiera; sa restructureze intreprinderile de stat; sa implementeze legi noi in industria mineritului.
- Participantii la conferinta sustin ambitiile Guvernului Britanic si isi maresc donatiile cu 50% pentru urmatorii doi ani, inclusiv fondurile care merg in bugetul Afganistanului. Dar exista conditia ca guvernul sa intareasca sistemele publice de administratie, sa dezvolte o strategie financiara si sa lupte importiva coruptiei. Biroul Inalt de Monitorizare va investiga si sanctiona oficiali corupti iar in 2010 se for infiinta doua institutii afgane: Forta Responsabila de Crime Majore si Tribunalul Anti-Coruptie.
- Legile Afganistanului vor fi aliniate la Conventia UN Impotriva Coruptiei, inclusiv Codul Penal.
Toate masurile agreate stau sub semnul strategiei securitatii si al conflictului cu teroristii. In Pakistan exista 2,5 miliane de refugiati afgani care, pe de o parte, ar putea fi un grup de recrutare pentru extremisti; pe de alta parte, presedintele Karzai vrea sa-i aduca inapoi pana la unu si sa le ofere slujbe si un trai mai bun.
Consilierul lui Karzai spune ca nu este o solutie mai buna decat sa incerce sa democratizeze statul, sub conducere afgana, insa recunoaste ca Afganistan, in stadiul lui critic, nu s-ar descurca fara ajutorul financiar pe care il primeste de la comunitatea internationala.
Pe langa toate intentiile bune pentru civili si strategiile de siguranta afgana si globala, Hillary Clinton recunoaste ca SUA trebuie sa-si foloseasca toti partenerii din regiune, avand un Iran care isi continua aprovizionarea cu uraniu. Iran a fost invitat sa ia parte la conferinta, a confirmat, insa scaunul reprezentantului iranian a ramas liber.
Participantii la conferinta au spus ca trupele NATO si americane intentioneaza sa ramana in Afganistan pentru zece-cincisprezece ani, sperand sa fie mai putini angrenati in lupta si mai mult in pregatire, logistica si informatii. Insa pana la starea de post-conflict, fortele aliate au hotarat sa reduca insurgenta de la o provincie la alta, asigurandu-se ca, odata obtinut controlul, nici o regiune sa nu cada din nou pe mana teroristilor. Simultan, talibanii ameninta sa trimita teroristi de sex feminin in Vest.
Rangin Dadfar Spanta, consilierul presedintelui afgan, recunoaste discrepanta mare dintre constitutie si realitate, insa slujba unui guvern este sa reduca acea discrepanta si spera ca natiunea afgana sa se lupte pentru o viata mai buna in directia democratizarii statului musulman.