Sari direct la conținut

Conservatorii germani, plan dur anti-migrație, cu o lună înaintea alegerilor: control permanent la granițe, respingerea tuturor persoanelor fără documente, deportări

HotNews.ro
Conservatorii germani, plan dur anti-migrație, cu o lună înaintea alegerilor: control permanent la granițe, respingerea tuturor persoanelor fără documente, deportări
Friedrich Merz Foto: Christoph Reichwein / AFP / Profimedia

Reforma dramatică propusă de opoziția conservatoare vine pe fondul mai multor atacuri mortale comise de migranți pe teritoriul Germaniei. Criticii avertizează însă că propunerile intră în conflict cu legislația UE și cu tratatele privind migrația și azilul, în vreme ce dau apă la moară extremei-drepte.

Conservatorii conduși de Friedrich Merz, omul care are mari șanse să devină cancelar după alegerile federale anticipate din februarie, au concretizat un plan în cinci puncte pentru o reconfigurare a politicii de migrație din Germania. 

Planul creștin-democraților (CDU/CSU) va fi înaintat săptămâna aceasta Bundestagului, pentru discuția în plen. 

În vreme ce conservatorii se distanțează clar de extrema-dreaptă germană – AfD, planul îi înfurie pe Verzi și pe social-democrați (SPD) și prefigurează poziția mai dură pe tema migrației ce ar putea fi adoptată de un viitor guvern condus de Merz.

O nouă dimensiune a violenței

Atacul cu cuțitul care a avut loc în orașul Aschaffenburg din landul Bavaria este cel care a adus din nou în atenție dezbaterea despre migrație din Germania, înainte de alegerile federale din 23 februarie. 

În Aschaffenburg, miercurea trecută, un băiat de doi ani și un bărbat au fost uciși și alte două persoane au fost grav rănite. Un afgan de 28 de ani, care trebuia să părăsească țara, a fost arestat ca prezumtiv autor. 

Proiectul de reformă conceput de conservatori acuză o „nouă dimensiune a violenței”, care zguduie din ce în ce mai mult Germania.

În acest context, planul face referire și la atacurile de la Mannheim, Solingen și Magdeburg, care au generat de asemenea ample dezbateri.

„Actuala politică de azil și imigrație pune în pericol securitatea cetățenilor și încrederea societății în ansamblul ei, în stat. Politicile din ultimii ani nu au reușit să recâștige și să mențină controlul asupra migrației”, se spune într-un paragraf al planului, citat de Berliner Zeitung

Prioritatea legislației naționale

Planul conține o critică la adresa politicilor UE, conservatorii considerând că este datoria Germaniei și a guvernului federal să aplice legislația națională ca o prioritate, atunci când reglementările europene nu funcționează.

CDU/CSU se bazează pe tratatele europene pentru situații excepționale de urgență și, de asemenea, pe lupta împotriva migrației ilegale „pentru a priva populiștii, de baza lor politică de acțiune”.

În argumentele lor pentru o reformă, conservatorii se referă și la partidul extremist, Alternativa pentru Germania, în mod explicit.

„AfD folosește problemele, îngrijorările și temerile cauzate de migrația ilegală în masă, pentru a stârni xenofobia și pentru a vehicula teorii ale conspirației. Partidul vrea ca Germania să părăsească UE și Zona Euro și, în schimb, să se îndrepte către Uniunea Economică Eurasiatică a lui Putin”, se arată într-un mesaj al lui Merz, citat în presa germană.

„Toate acestea pun în pericol stabilitatea, securitatea și prosperitatea Germaniei. Prin urmare, acest partid nu este partener, ci adversarul nostru politic”, spune mesajul lui Merz.

„Cinci puncte pentru frontiere sigure”

Planul lui Merz, intitulat „Cinci puncte pentru frontiere sigure și încetarea migrației ilegale”, are mai multe propuneri potențial controversate, una dintre ele fiind instituirea de controale permanente la frontieră. 

Conservatorii cer de asemenea respingerea tuturor încercărilor de intrare ilegală în Germania, fără excepție. 

Documentul menționează că există, de facto, o interdicție de intrare pentru persoanele care nu dețin documente de intrare valabile și care nu sunt acoperite de libertatea de circulație europeană. 

„Acestea sunt, în mod constant, respinse la graniță. Acest lucru se aplică, indiferent dacă solicită sau nu protecție. În țările noastre vecine europene ele sunt deja ferite de persecuție, așa că nu e nevoie să intre în Germania”, spune documentul. 

Practica arată, însă, că există lacune în aplicarea interdicției.

Cele cinci puncte, care ar urma să fie implementate cu celeritate, dacă documentul este adoptat, includ și posibilitatea ca persoanele cărora li se cere în mod clar să părăsească țara și refuză să facă asta „să fie imediat reținute”. 

Statele federale ar trebui, de asemenea, să primească mai mult sprijin în aplicarea deciziilor care îi vizează pe migranții care au primit ordin de expulzare. În plus, dreptul de ședere al infractorilor și al persoanelor considerate periculoase urmează să fie restricționat.

Schimbarea politicii de securitate internă

Într-un al doilea proiect de propunere, CDU/CSU enumeră cereri suplimentare pentru o „schimbare a politicii privind securitatea internă”. 

Sunt 27 de puncte, care cer perioade minime de stocare pentru adresele IP, mai multe atribuții tehnice pentru anchetatori – cum ar fi recunoașterea facială electronică, schimbul îmbunătățit de date între autoritățile de securitate, consolidarea serviciilor de informații – și sancțiuni mai aspre pentru atacurile asupra ofițerilor de poliție, salvatorilor și ajutoarelor. 

CDU/CSU planifică, de asemenea, centre federale de expulzare și vrea să deporteze oameni în Afganistan și Siria. 

Reîntregirea familiei, pentru cei care au dreptul la protecție subsidiară, urmează să fie sistată. Protecția subsidiară se aplică atunci când nu se acordă nici protecția refugiaților, nici azilul, dar persoana în cauză este expusă riscului de vătămare gravă, în țara de origine. 

Planul propune ca o serie de state să fie declarate țări sigure de origine – un lucru care va permite returnarea azilanților respinși. 

În cazul infracțiunilor grave, cetățenilor cu dublă cetățenie ar trebui să li se poată  revoca cetățenia germană, mai spune planul.

Planul lui Merz îi înfurie pe Verzi și SPD

Merz vrea să înainteze propunerile Bundestagului în plenul de săptămâna aceasta, dar este neclar cu ce majoritate parlamentară ar putea să le adopte. 

SPD, Verzii și liberalii (FDP) au primit textele, a scris Merz pe X. „AfD nu va primi aceste texte”, a subliniat însă el. 

„Cel mai târziu după Aschaffenburg nu vor mai fi tactici și nici jocuri. Trebuie luată o decizie acum”, a cerut Merz.

Liderul CDU anunțase deja că, dacă va fi ales cancelar, în prima zi de mandat va da instrucțiuni Ministerului Federal de Interne, să impună controale permanente la toate frontierele germane și să respingă toate tentativele de intrare ilegală.

Ideile lui Merz se confruntă însă cu o opoziție acerbă din partea SPD și a Verzilor, posibili parteneri de coaliție într-un viitor guvern. 

Mai mulți politicieni au criticat planul ca fiind controversat din punct de vedere juridic și greu de pus în aplicare – subliniind incompatibilitatea acestuia cu legile și tratatele privind migrația și azilul, precum Convenția de la Geneva și principiul UE al liberei circulații.

Liderul adjunct al Verzilor din Bundestag, Konstantin von Notz, a descris măsurile ca fiind „neconforme cu dreptul constituțional și cu dreptul european”.

Cel mai mare sindicat al poliției din țară a subliniat caracterul nepractic al folosirii ofițerilor pentru a controla permanent frontierele Germaniei.

„Avem 3.800 de kilometri de frontiere interne”, a declarat reprezentantul sindicatului, Andreas Roßkopf, la radio MDR.

„Numai cu AfD ar exista o majoritate pentru planurile sale”

Lidera SPD, Saskia Esken, a mers mai departe și l-a acuzat pe Merz de „tentativă de șantaj”. 

„Numai cu AfD ar exista o majoritate pentru planurile sale, a declarat și ministra federală de interne, Nancy Faeser, pentru Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). 

Politiciana SPD a avertizat: „Dacă domnul Merz merge pe o cale naționalistă greșită, atunci CDU și-a pierdut orice busolă.” 

Cancelarul Olaf Scholz (SPD), care intenționează să facă miercuri o declarație guvernamentală cu privire la consecințele recentului atac cu cuțitul, a declarat la mai multe evenimente electorale de sâmbătă că planurile lui Merz sunt incompatibile cu Legea fundamentală și tratatele europene. 

„Nu trebuie să existe nicio cooperare cu partidele de extremă dreaptă în Germania, nicicând și niciunde”, a spus Scholz.

Merz a răspuns, în cotidianul Bild: „Nu va exista nicio cooperare cu AfD. Toată lumea se poate baza pe asta“.

INTERVIURILE HotNews.ro