Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei a deschis doua investigatii pe piata serviciilor TV: Una legata de plangeri reciproce intre grupul Antena si RCS&RDS/A doua privind neaplicarea regulei must-carry pentru transmisiunile prin satelit

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

Consiliul Concurenţei derulează in prezent o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale, se arata in raportul privind starea concurentei in 2012 facut public joi de catre autoritate. In legatura cu acest aspect, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii a precizat ca investigatia are la baza plangeri reciproce intre grupul Antena si RCS&RDS. Pe de alta parte, a spus el, a fost declansata recent o investigatie pe baza unor plangeri legate de neaplicarea regulei must carry la transmisiunile prin satelit.

„Sunt o serie de plangeri care sunt in analiza intre RCS&RDS si grupul Antena si de asemenea am primit plangeri legate de neaplicarea regulei must carry la transmisiunile prin satelit DTH. Asta e o investigatie relativ recenta in care analizam daca intr-adevar este o problema concurentiala daca pe transmisia prin cablu aplicam regula must carry in timp ce pe DTH nu o aplicam. Sesizarile au venit de la firme din piata – televiziuni”, a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Presedintele autoritatii de concurenta a explicat pentru HotNews.ro ca „in aceasta investigatie investigam si CNA-ul pentru ca ei au dat reglementarea. Sunt oameni care se plang ca nu e normal ca pe acelasi produs – televiziunea – sa am la transmiterea prin cablu regula must-carry, iar la transmisia prin alta tehnologie – DTH – sa nu fie. Este o regula convenita de CNA, zic dansii cu recomandarea ANCOM-ului (n.a autoritatea de reglementare in comunicatii). Este o investigatie pe baza art. 9 din Legea Concurentei care iti permite sa investighezi si autoritatile publice nu doar firmele. Bine, nu poti sa amendezi autoritatile, dar le poti investiga”.

  • Trustul Intact si RCS-RDS au intrat in conflict deschis in primavara anului trecut, batalie ce a culminat in aceasta primavara, cand Antenele au fost scoase de RCS&RDS de pe platforma de satelit Digi. Spre deosebire de platformele de cablu, in cazul carora se aplica principiul „must carry” (ce obliga operatorii de cablu sa retransmita posturile declarate libere la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare, in functie de audienta lor), principiul „must carry” nu se aplica in cazul platformelor de satelit (DTH) precum Digi.

Bariere la intrarea pe piata serviciilor TV

In raportul facut public joi de catre Consiliul Concurentei, se precizeaza ca pe piata serviciilor de retransmisie a programelor audiovizualeexistă bariere la intrare pe piaţă care ţin de specificul acestui sector, acestea fiind reprezentate în primul rând de economiile de scară, de scop şi de densitate realizate de operatorii deja existenţi pe piaţă.

Costul mediu pe abonat al furnizării de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale scade odată cu creşterea numărului total de abonaţi, iar densitatea numărului de abonaţi dintr-o anumită zonă determină eficienţa şi chiar fezabilitatea prestării serviciului prin intermediul platformei de cablu TV. În plus, în ceea ce priveşte reţelele bazate pe tehnologiile cablul coaxial/HFC, barierele structurale semnificative la intrarea pe piaţă sunt amplificate de eterogenitatea politicilor de acces pe proprietăţi ale autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi de existenţa unor bariere legale (obligaţii de „must carry” în sarcina distribuitorilor de servicii).

Chiar dacă numărul total de operatori din piaţă este în continuare unul ridicat, gradul de concentrare a pieţei se menţine la un nivel foarte mare, fenomen datorat faptului că primii trei operatori din piaţă, respectiv RCS&RDS, Romtelecom şi UPC, deţin o cotă de piaţă cumulată de peste 90% la nivel naţional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro