Consolidari pe piata telecom din Romania: Vanzarea operatorului de comunicatii prin cablu Digital Cable Systems ar putea avea loc in 2015
Fondul international de investitii PineBridge, actionarul majoritar si cel care controleaza operatorul de comunicatii prin cablu Digital Cable Systems (AKTA), a decis si demarat anul trecut un proces de vanzare integrala a acestui operator si exitul ar putea avea loc in 2015, a precizat pentru HotNews.ro Dinu Malacopol, directorul general al DCS (AKTA). Acesta a spus ca sunt mai multi ofertanti in acest moment – operatori telecom din piata locala, dar si fonduri de investitii. Dinu Malacopol, care este si actionar minoritar in DCS (cu 0,00161% din actiuni), si-a exprimat parerea ca operatorul ar valora intre 150 milioane euro si 200 de milioane euro, dar ca decizia apartine actionarului majoritar.
“Exista un proces de exit, decizia luata in prima jumatate a anului 2014 de Fondul de investitii PineBridge, actionarul majoritar si cel care controleaza operatorul de comunicatii prin cablu Digital Cable Systems. Este posibil un exit in 2015, dar asta nu depinde decat de oferte si de negocieri”, a declarat pentru HotNews.ro Dinu Malacopol, directorul general si actionar minoritar al DCS (AKTA).
Vezi atasata structura actionariatului Digital Cable Systems (DCS). Pachetul majoritar de actiuni (62.87328%) este detinut de POLYNIFIN B.V, companie controlata de fondul de investitii PineBridge, potrivit lui Dinu Malacopol.
Acesta a precizat ca exitul vizeaza de fapt doua firme – Digital Cable Systems si AKTA Telecom, ambele operand sub acelasi brand AKTA si avand o structura similara a actionariatului. In ambele, Fondul international de investitii PineBridge detine pachetul majoritar de actiuni si controlul.
Operatorul de comunicatii prin cablu Digital Cable Systems (DCS) furnizeaza servicii televiziune analogica si digitala, internet si telefonie fixa in orasele mai mici si localitati rurale din peste 30 de judete.
Malacopol a precizat ca operatorul furnizeaza peste 400.000 de servicii (TV, internet si telefonie fixa) pentru cateva sute de mii de clienti.
“Un punct personal de vedere este ca valoarea este intre 150 si 200 milioane de euro, dar nu sunt eu decidentul, actionarul majoritar. Intr-un astfel de proces conteaza cel care vinde, adica fondul de investitii, si cumparatorul”, a mai spus Dinu Malacopol.
Ziarul Financiar a scris miercuri, citand surse din industrie, ca fondul de investitii americano-asiatic Pinebridge, proprietarul Digital Cable Systems (AKTA) – cel mai mare jucator independent de pe piata locala de cablu, ar fi refuzat oferte de aproximativ 100 mil. euro pentru preluarea operatorului, in conditiile in care se asteapta sa obtina o evaluare dubla pentru companie.
“Pinebridge a solicitat 200 de milioane de euro. Disᅡcutiile cu UPC si Vodafone, care au durat peste sase luni de zile, au esuat. Pretul oferit era la jumatate”, a declarat o sursa de pe piata pentru ZF.
- Orange si Vodafone, posibili ‘petitori’ pentru AKTA sau un alt operator de comunicatii fixe?
Cei mai mari operatori locali de comunicatii prin cablu sunt RCS&RDS, UPC si NextGen Communications (aceasta din urma face parte din grupul Deutsche Telekom, fiind detinuta 100% de Telekom).
In ultimii ani au tot aparut zvonuri privind o posibila achizitie a operatorilor de comunicatii prin cablu RCS&RDS si UPC de catre marii operatori mobili, in conditiile in care tendinta care se impune tot mai mult in piata de comunicatii din Europa este a operatorilor care furnizeaza pachete complete de servicii integrate (telefonie fixa si mobila, internet si televiziune). De fiecare data, operatorii in cauza nu au dorit sa comenteze sau au negat informatiile.
Pe plan international, grupul Vodafone analizeaza posibile achizitii, inclusiv a celui mai mare operator de servicii prin cablu din Europa, Liberty Global, proprietarul UPC Romania, pentru a contracara consolidarea altor companii concurente din Marea Britanie, au declarat luna trecuta pentru Reuters cinci surse apropiate situatiei.
- Citeste si: Vodafone analizeaza posibile achizitii, inclusiv cea a Liberty Global, proprietarul UPC Romania
“Opinia mea este ca cei mai potriviti “petitori” pentru AKTA raman Vodafone si Orange, operatori cu pozitie puternica pe piata in prezent, dar ale caror pozitii de lideri sunt puse serios sub semnul intrebarii de absenta unor retele fixe pentru transmisiuni de date suficiente. Actionarii Akta sunt probabil constienti de acest fapt si de aceea nu s-a ajuns inca la un acord. Pe de alta parte, puterea de negociere a actionarilor AKTA este influentata si de alti factori, precum strategia din perioada urmatoare a UPC, companie care ma astept sa faca o mutare decisiva in perioada urmatoare”, a declarat pentru HotNews.ro Valentin Mircea, avocat si expert in concurenta si telecom.
HotNews.ro a solicitat un punct de vedere din partea Orange si Vodafone privind aceste informatii si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.