Sari direct la conținut

Constanta News: Cum au reusit agentii FBI sa-l prinda pe Dumitru Martin. Informatii din rechizitoriu

HotNews.ro
Dosarul lui Martin-foto Constanta News, Foto:
Dosarul lui Martin-foto Constanta News, Foto:

Documentul obtinut de Constanta News este chiar rechizitoriul intocmit de agentul FBI Matthew Young despre felul in care a actionat Dumitru Martin. Omul de afaceri din Constanta este acuzat oficial de dare de mita catre un angajat al statului. Documentul a fost intocmit pe 19 noiembrie 2015, dar Dumitru Martin a fost retinut pe baza lui abia pe 1 decembrie.

Ghinionul lui Martin a fost ca a intrat pe mana unui agent specializat in Marea Coruptie din Statele Unite. Acesta a fost ajutat de biroul FBI de la Bucuresti care i-a oferit informatii despre familia Martin si compania Polaris M Holding.

Ancheta FBI a inceput in Iulie 2014 si a durat 17 luni. Interesant este si faptul ca ea a coincis cu cea realizata de catre DNA in urma careia Eduard Martin, nepotul lui Dumitru Martin, a fost deferit justitiei pentru o fapta similara – mita oferita fostului primar Radu Mazare.

Varianta comisionului

Dumitru Martin a discutat cu cei pe care voia sa-i mituiasca la telefon si pe email. El a aranjat o intalnire cu comandantul unui escadron al US Air Force. Prima intrevedere a avut loc pe 27 Octombrie 2015 in California. La ea au participat doi americani si doi angajati ai companiei Polaris M Holding. Lor li s-au explicat pasii prin care puteau sa obtina un contract cu armata americana.

Variantele lor erau sa participe la o licitatie sau sa mearga pe „calea garantata”, cu ajutorul unui „comision de 10% din valoarea contractului”.

Angajatii companiei Polaris au acceptat sa plateasca jumatate din spaga comandantului bazei aeriene cand era semnat contractul si cealalta jumatate atunci cand compania din Constanta primea banii de la americani.

Romanii au mers in aceeasi zi la o intalnire cu comandantul care le accepta spaga si i-au confirmat si lui ca sunt de acord. Cateva ore mai tarziu Dumitru Martin a sosit si el in California pentru a se intalni cu seful Bazei Aeriene.

Cea de a treia intalnire a avut loc pe 29 Octombrie 2014. Aici, Martin a fost asigurat ca o sa primeasca informatii despre companiile care participau la licitatie in asa fel incat Polaris sa fie compania castigatoare. Tot timpul era adus in discutie „comisionul”. Interesant era si faptul ca Dumitru Martin le tot repeta americanilor ca nu vrea sa plateasca spaga pe teritoriul European, ci in Statele Unite, ￯pentru ca acolo era mai sigur￯, asa ca partea americana i-a confirmat ca in Statele Unite era mai usor sa speli niste bani”.

Integral peConstanta NEWS

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro