Sari direct la conținut

Constantin Nita anunta un viitor ajutor de stat: Putem sa reducem cu 85% numarul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta s-a declarat, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, multumit de faptul ca Parlamentul a respins cererea de reexaminare a presedintelui in cazul Legii privind reesalonarea acordarii de certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila. In acest context, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a anuntat un ajutor de stat pentru marii consumatori de energie. „Putem, pe baza aceste legi, sa reducem cu 85% numarul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie, conform ultimei aprobari a Comisiei Europene, de la sfarsitul anului”, spus Nita.

  • Trebuie precizat ca Parlamentul a respins zilele trecute cererea presedintelui de reexaminare a Legii privind certificatele verzi. Vezi documentul atasat.

„Domnul, nu mai ii dau numele, ne-a retrimis legea inapoi la Parlament ca sa creasca preturile la oameni si eventual, nu stiu, sa-i scoata in strada. Parlamentul a revotat o lege europeana, o lege buna, o lege in folosul consumatorilor din Romania si in maxim 10 zile deci aveti legea si putem sa pastram preturile la energie competitive”, a declarat Ponta, la inceputul sedintei de Guvern. Dupa ce a intervenit Nita spunand ca va fi redus cu 85% numarul de certificate verzi pentru marii consumatori, Ponta a afirmat ca este o veste extrem de buna.

Despre ce este vorba? Legea in cauza prevede ca marii consumatori vor fi exceptati de la plata certificatelor verzi pentru un procent din cantitatea de energie electrica achizitionata, insa doar dupa notificarea Comisiei Europene si dupa obtinerea unei decizii de autorizare din partea acesteia. Potrivit legii, conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, ar urma sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern. In conditiile in care Parlamentul a respins zilele trecute cererea de reexaminare a presedintelui, Legea va fi retrimisa la promulgare. De data aceasta, presedintele Traian Basescu este obligat sa semneze legea, insa mai are si varianta sesizarii Curtii Constitutionale. Legea transmisa spre promulgare este de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Marii consumatori de energie, precum ArcelorMittal si Alro, fac de mai multa vreme presiuni pentru scutirea lor de la plata certificatelor verzi. Guvernul a cedat acestor presiuni si s-a gandit sa le acorde un astfel de ajutor de stat inca din vara anului trecut cand a fost elaborata Ordonanata de Urgenta aprobata acum de Parlament prin lege. Proiectul de Ordonanta de Urgenta de anul trecut prevedea ca marii consumatori, cu un consum anual mai mare de 150.000 MWh, urmau sa plateasca certificate verzi pentru 50% din energia achizitionata. In conditiile in care era vorba de ajutor de stat, pana la urma s-a renuntat la acest articol, prevederea fiind inlocuita cu cea prin care un procent din energia livrata consumatorilor finali este exceptata de la prevederile legale, dupa avizul Comisiei Europene. Spre deosebire de anul trecut, intentiile Guvernului de acum sunt mult mai generoase. Daca anul trecut, s-a pus in discutie o exceptie de la plata pentru 50% din energia achizitionata, anul acesta Nita vorbeste despre o reducere de 85% a numarului de certificate verzi pentru marii consumatori. Aceasta generozitate vine dupa o solicitare a marilor consumatori industrali de energie din luna noiembrie. Acestia au cerut autoritatilor din Romania sa implementeze o politica de sustinere a afacerilor lor prin scutirea de la plata a 80-85% din certificatele verzi.

  • Teoretic, amanarea acordarii unui numar de certificate verzi ar trebui sa aiba ca efect reducerea facturii la energia electrica. Cel putin asa sustin reprezentantii Guvernului. Practic, impactul asupra facturii la consumatorul casnic este nesemnificativ. In realitate, cei care au cu adevarat de castigat sunt marii consumatori.

Reamintim ca Traian Basescu a cerut la inceputul lui ianuarie reexaminarea Legii privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila.Motivul cererii era incalcarea unui articol din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, potrivit caruia Comisia Europeana „este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele”. In schimb, Departamentul pentru Energie a considerat ca in cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a Legii privind certificatele verzi sunt „informatii eronate”.

  • Potrivit presedintelui, Comisia Europeana a trimis o scrisoare autoritatilor romane, pe 3 octombrie, prin care sublinia necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei.
  • A doua zi, Departamentul pentru Energie a dat o replica presedintelui spunand ca in cererea de reexaminare exista „informatii eronate” deoarece Comisia a fost prenotificata. Insa nu s-a ajuns la notificare deoarece urma ca OUG privind reesalonarea certificatelor verzi sa fie modificata in Parlament.  „Pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare masuri contradictorii care sa conduca la reluarea procedurii, notificarea a fost amanata pana la finalizarea dezbaterilor din Parlament si adoptarea legii”, a explicat Departamentul pentru Energie motivul pentru care nu a trimis notificare oficiala.
  • HotNews.ro a obtinut scrisoarea Comisiei in care se arata ca intr-adevar a fost trimisa o prenotificare, insa nu este suficienta pentru adoptarea unei decizii. Comisia considera ca proiectul de notificare este insuficient, motiv pentru care solicita autoritatilor romane informatii suplimentare. In aceste conditii, Comisia solicita notificarea formala a masurii prin care sa transmita informatiile suplimentare solicitate.

Vezi aici mai multe detalii despreScandalul certificatelor verzi din energie: Ce a transmis Comisia Europeana Romaniei

Legea blocata de presedinte este de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului care prevede amanarea subventiilor acordate prin certificate verzi pentru producatorii de energie „verde”, subventii care valoreaza conform estimarilor zeci de milioane de euro. Legea prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). Inainte de modificare, legislatia (Legea 220/2008) prevede ca centralele eoliene primesc 2 certificate verzi pana in 2017, respectiv 1 certificate verde dupa 2018. Pentru centralele fotovoltaice erau prevazute 6 certificate, iar in cazul microhidrocentralelor noi cu putere instalata de el mult 10 MW 3 certificate si 2 certificate daca microidrocentralele sunt retehnologizate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro