Sari direct la conținut

Constantin Nita, despre participarea sa la un forum din SUA sponsorizat de Complexul Energetic Oltenia: Directorii generali numiti prin contracte de mandat au dreptul sa-si aloce fondurile necesare cum doresc

HotNews.ro

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a confirmat ca va participa, saptamana viitoare, impreuna cu reprezentanti ai unor companii romanesti de stat, la un forum de afaceri. HotNews.ro a aratat, in urma cu cateva zile, ca este vorba despre un forum la care nu participa nici un jucator important din piata americana si care este sponsorizat de Complexul Energetic Oltenia (CEO). Intrebat despre acest aspect, Nita a negat, initial, faptul ca CEO ar fi sponsor, dupa care a afirmat ca „directorii generali numiti prin contracte de mandat au dreptul sa-si aloce fondurile necesare cum doresc”.

„Este un informatie gresita ca CEO este sponsorul principal al evenimentului. Ministerul nu se ocupa de organizarea acestui forum. Directorii generali numiti prin contracte de mandat au dreptul sa-si aloce fondurile necesare cum doresc. Nu ministerul se duce sa-i controleze daca se duc intr-o tara sau alta”, a spus Nita.

Reamintim ca saptamana viitoare va avea loc in SUA un forum la care vor participa foarte multe companii de stat din Romania si la care au fost invitati reprezentanti de rang secund ai unor agentii guvernamentale americane, ai diviziei de investitii a Bancii Mondiale si ai unor banci americane.

Lista participantilor romani la forumul de afaceri care are loc la Washington cuprinde reprezentantii unor companii de stat si private din domeniul energetic: Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Electrica SA, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Oil Terminal sau Alro. De pe lista lipsesc insa jucatori majori din piata energetica interna precum Petrom.

US Romania Business Forum are loc in perioada 21-22 octombrie, la Mayflower Renaissance Hotel din Washington. In prima zi va avea loc o conferinta deschisa de un reprezentant al firmei americane de avocatura Cameron LLP, care este co-organizator al forumului, si de ministrul Constantin Nita.

  • Potrivit unui document postat pe site-ul firmei americane de avocatura Cameron LLP, participantii la conferinta isi pot cistiga statutul de Sponsor Platinum, Sponsor Gold sau Sponsor Silver contra sumelor de 10.000 dolari, 5.000 dolari sau 2.500 dolari. Complexul Energetic Oltenia apare pe afisul drept Major Sponsor.

Contactat de HotNews.ro, unul dintre invitatii de pe lista organizatorilor a afirmat ca nu va participa la acest eveniment deoarece „taxele sunt exagerat de mari pentru ce ofera in program”. „Am vazut programul si am decis sa nu participam”, a precizat persoana care a refuzat invitatia.

HotNews.ro a incercat sa afle si punctele de vedere ale directorilor de la cinci companii energetice de stat, care apar pe programul postat pe site-ul organizatorilor forumului. Directorul general al Hidroelectrica, Mihail Stanculescu, a confirmat ca va participa la acest forum, insa nu a dorit sa raspunda la intrebari legate de taxele de participare si de sponsorizare a evenimentului de catre Complexul Energetic Oltenia. Dimpotriva, sustine ca nu stie cine este sponsorul si nici care este nivelul taxelor de participare. „Nu stiu despre ce sponsorizare este vorba, nu stiu care sunt taxele”, a spus Stanculescu. Acesta a cerut sa fie transmise intrebarile prin e-mail.

Presedintele CA Transgaz, Ion Sterian, a afirmat ca nu va onora invitatia deoarece „s-au schimbat datele problemei”, in sensul ca deplasarea in Statele Unite s-ar prelungi cu 2-3 zile. „Nu pot sa fiu plecat pentru o perioada atat de lunga din tara”, a spus Sterian. Acesta a spus ca, in mod categoric, nu va pleca in SUA, mai ales ca are probleme de rezolvat in tara. Intrebat daca va pleca altcineva de la Transgaz in locul sau, Sterian a afirmat ca trebuie analizat impreuna cu directorul general „necesitatea, oportunitatea si beneficiul pe care l-ar putea avea compania in urma unui astfel de eveniment”. Despre nivelul taxei de participare si despre modul in care se implica CE Oltenia ca sponsor, Sterian a afirmat ca nu cunoaste amanunte.

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia (sponsorul evenimentului), Laurentiu Ciurel, nu a raspuns la telefoane si nici la SMS. Alti doi directori, Daniela Lulache (Nuclearelectrica) si Daniel Andronache (Complexul Energetic Hunedoara) au afirmat ca nu pot vorbi pe aceasta tema deoarece se afla in sedinte.

HotNews.ro a trimis o solicitare scrisa si catre Departamentul pentru Energie pentru a cere informatii despre evenimentul din SUA, in conditiile in care pe lista de participanti se afla si ministrul Constantin Nita. Pana in acest moment, Departamentul pentru Energie nu a raspuns solicitarii. La acest moment nu se stie nici ce alte intilniri are Constantin Nita agenda din SUA si nici daca are program comun cu premierul Victor Ponta, care are si el programata o vizita in SUA incepind cu 20 octombrie.

  • Despre directorul general al CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia, cu o cifra de afaceri estimata pentru 2013 la 4,1 miliarde lei, a fost prima companie din domeniul energiei supusa prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. A fost o numire controversata si, totodata, contestata de Fondul Proprietatea,in calitate de actionar minoritar. Pe 21 ianuarie 2013, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia l-a numit pe directorul general interimar de atunci al companiei, Laurentiu Ciurel, fost vicepresedinte PSD Gorj, in functia de Director General, cu un mandat pentru patru ani. A fost o numire controversata, deoarece Comisia de Nominalizare si Remunerare formata nu l-a intervievat decat pe Ciurel, ingnorandu-i pe ceilalti care se aflau pe lista scurt. Ciurel se afla deja la conducerea companiei, fiind numit director general interimar in vara lui 2012. In plus, Consiliul de Supraveghere care l-a numit avea un mandat interimar limitat in mod explicit pana la desemnarea unui nou Consiliu de Supraveghere in baza prevederilor OUG 109/2011. Prin urmare, Consiliul nu era in pozitia de a-l desemna pe Ciurel pentru un mandat de patru ani. Desemnarea lui Ciurel a avut loc dupa depunerea unei liste scurte de candidati, romani si straini, de catre Kienbaum, compania independenta de executive search implicata in procesul de selectie. Lista il includea si pe Ciurel, insa nici Consiliul de Supraveghere, nici Comisia de Nominalizare si Remunerare nu i-au intervievat pe ceilalti candidati. Practic, au decis sa il desemneze direct pe Ciurel. Fondul Proprietatea considera aceasta numire ca fiind ilegala, motiv pentru care a contestat-o in instanta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro