Sari direct la conținut

Constantin Nita forteaza Guvernul sa-i dea din nou pe mana companiile energetice

HotNews.ro
Constantin Nita, Foto: AGERPRES
Constantin Nita, Foto: AGERPRES

Ministrul Economiei, Constantin Nita, nu se multumeste doar cu societatile de stat pe care le controleaza in prezent, ci le vrea si pe cele de la Departamentul pentru Energie. De aceea, a initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, in subordinea Ministerului Economiei, prin care sa preia atributiile Departamentului pentru Energie asupra companiilor energetice. Ce explicatie are ministrul economiei pentru un astfel de demers? Daca nu se infiinteaza urgent acest departament, statul nu va putea sa-si respecte angajamentele fata de FMI referitoare la privatizari si restructurari. Reamintim ca atunci cand a fost ministru delegat pentru energie, Nita a facut tot posibilul si a reusit sa desprinda companiile energetice de Ministerul Economiei. Acum vrea sa reia procesul, dar in sens invers.

  • Vezi documentele atasate

Din nota de fundamentare a proiectului reiese ca daca nu s-ar face de urgenta acest transfer, nu ar putea fi respectate angajamentele statului fata de FMI si Comisia Europeana referitoare la privatizarea si restructurarea operatorilor economici. Altfel spus, doar ministerul condus de Nita, indiferent care ar fi acela, ar putea realiza privatizari si restructurari. In acest context, trebuie amintit ca Hidroelectrica s-a intors in starea de insolventa din cauza pierderii unor procese cu baietii destepti, chiar in perioada mandatului sau. Tot in mandatul sau a aparut cazul penal privind mita de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica, in care implicat si deja condamnat in prima instanta este chiar un fost consilier al sau, Ioan Mihaila.

In urma remanierii si reorganizarii Guvernului de la inceputul lui martie, Constantin Nita a preluat Ministerul Economiei, fiind nevoit sa cedeze functia de ministru delegat pentru Energie lui Razvan Nicolescu. Astfel, de la cele mai importante companii pe care le mai are statul, adica cele energetice, Nita a ajuns sa le gestioneze societati mai mici precum Plafar, sau pe cele cu probleme mari, precum Oltchim si Cuprumin. Ministerul Economiei ajunsese sa fie golit de companii valoroase in urma unor actiuni initiate chiar de Constantin Nita in perioada in care acesta era ministru delegat pentru energie. Initial, Ministerul Economiei controla si companiile energetice. Imediat dupa alegerile parlamentare din 2012, odata cu formarea Guvernului Ponta II, ministru al economiei a fost numit Varujan Vosganian, iar ministru delegat pentru energie, Constantin Nita. Acesta se afla in subordinea ministrului economiei, iar Departamentul pentru Energie nu exista. La scurt timp dupa numire, Nita a inceput sa lucreze pentru obtinerea independentei fata de Ministerul Economiei.

  • Nita vrea sa controleze companiile energetice indiferent de functia pe care o detine

In luna aprilie 2013, Nita a parasit sediul Ministerului Economiei, ocupand abuziv sediul companiei Elcen. Incetul cu incetul a preluat, fara a avea baza legala, atat personal de la Oficiul pentru Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), cat si mobilier aflat in gestiunea Oficiului. Abia dupa acea, Guvernul a inceput sa emita acte normative pentru infiintarea Departamentului pentru Energie. In luna august 2013, Departamentul pentru Energie si-a stabilit oficial sediul in Splaiul Independentei nr.202 E, Bucuresti, potrivit unei Hotarari de Guvern. Pana atunci, oamenii din acest departament au lucrat in semi-legalitate, mai ales ca Departamentul nu avea personalitate juridica. Treptat, prin modificari legislative, Departamentul a capatat si personalitate juridica, iar ministrul delegat a ajuns sa indeplineasca atribuţiile ordonatorului principal de credite în domeniul energiei. De asemenea, prin HG 429/2013, Departamentul pentru Energie a preluat, oficial, cea mai mare parte din Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, adica tot ce inseamna companie energetica. Practic, Departamentul pentru Energie functioneaza ca un minister, chiar daca nu se numeste „Ministerul Energiei”.

Constantin Nita nu s-a multumit cu atat. In decembrie, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care ministrul delegat pentru energie sa poata initia si aviza proiecte de acte normative, fara a mai avea nevoie si de semnatura ministrului economiei. Proiectul de lege se afla in prezent in Parlament, la Senat. In conditiile in care nu mai este ministru delegat pentru energie, ci ministru al economiei, Nita nu mai are niciun interes ca acest proiect de lege sa fie aprobat de Parlament, fapt pentru care, in calitate de parlamentar, incearca sa obtina sprijinul colegilor ca initiativa sa fie respinsa in plen.

Pe de alta parte, incearca sa convinga si Guvernul sa aprobe proiectul de Ordonanta de Urgenta privind infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. Departamentul ar urma sa functioneze in coordonarea ministrului economiei, prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, adica acea institutie golita chiar de Nita de companiile energetice. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Departamentul ar urma sa aiba atributii multiple, de la administrarea si privatizarea companiilor pana la derularea activitatilor de atragere de investitii, prin preluarea acestora de la Departamentul pentru Energie. Noul Departament va putea, in numele Ministerului Economiei, sa infiinteze noi societati cu capital de stat. Imediat dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, noua ar prelua de la Departamentul pentru Energie Directia generala privatizare si administrare a participatiilor statului in energie cu tot cu personal, mijloace fixe si obiecte de inventar. Practic, ar reduce importanta Departamentului pentru Energie pana aproape de zero.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro