Consumul de internet in Romania: Prin intermediul a 19 milioane de conexiuni de internet fix si mobil, romanii au generat anul trecut un trafic de aproape 2,7 milioane TB
„Prin intermediul celor 19 milioane de conexiuni de internet fix si mobil in banda larga din Romania, utilizatorii au generat in primele sase luni ale anului trecut un trafic de aproape 2,7 milioane de TB (n.a terabytes) si desi tot mai multe persoane utilizeaza mobilul sau tableta pentru a accesa internetul, traficul pe aceste echipamente reprezinta doar 3% din total”, a declarat marti Eduard Lovin, director executiv al Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) in cadrul evenimentului WeLoveDigital 2017.
„In viitor, este de asteptat ca Romania sa urmeze trendul previzionat la nivel european, si anume traficul de date mobile sa creasca vertiginos (de 8 ori pana in 2020), iar acesta sa se realizeze cu precadere pe smartphone-uri si tablete, in detrimentul laptopurilor’, a mai precizat oficialul ANCOM.
Conexiuni
Conexiunile mobile de banda larga de pe care s-a realizat trafic in prima jumatate a anului 2016 au crescut cu 15%, pana la 14,8 milioane, in timp ce conexiunile fixe au avut o crestere de 5%, pana la 4,3 milioane, comparativ cu perioada similara a anului precedent.
Infrastructura de conectare
Viteza conexiunilor de internet din Romania
Foto: Comisia Europeana
Conectarea la internet fix in banda larga se face la rate de viteze de transfer mari si foarte mari in Romania, folosind o infrastructura performanta care permite ca mai mult de jumatate (56%) dintre conexiunile fixe sa atinga viteze best-effort de cel putin 100Mbps, 31% viteze best-effort intre 10Mbps si 100Mbps, doar 13% fiind conexiuni care permit viteze de 10Mbps sau mai mici. In acest context, statisticile europene de la jumatatea anului 2016 arata ca Romania se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste numarul de conexiuni de cel putin 100Mbps.
In acelasi timp, conexiunile active de servicii 4G isi continua expansiunea, ajungand la un numar de 3,7 milioane la mijlocul anului 2016 (fata de 1,4 milioane la jumatatea lui 2015), ceea ce reprezinta mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil in banda larga.
Trafic
Prin conexiunile fixe, utilizatorii romani au generat in primul semestru al anului 2016 un trafic total de download si upload de 2,6 milioane TB, cu un consum mediu lunar per utilizator de 101 GB, in timp ce prin intermediul echipamentelor mobile au efectuat un trafic de 0,07 milioane TB, traficul mediu lunar per conexiune mobila aproape dublandu-se fata de primul semestru din 2015, de la 0,33 GB la 0,63 GB.
Comisia Europeana a lansat in toamna anului trecut o noua strategie europeana in domeniul telecomunicatiilor, care are trei obiective strategice in materie de conectivitate pentru 2025:
- 1. toti factorii socioeconomici principali, de exemplu, scolile, universitatile, centrele de cercetare, nodurile de transport, toti furnizorii de servicii publice, cum ar fi spitalele si administratiile, sau intreprinderile care se bazeaza in activitatea lor pe tehnologiile digitale ar trebui sa aiba acces la conexiuni cu o viteza in gigabiti extrem de mare (in masura sa le permita utilizatorilor sa descarce/incarce 1 gigabit de date pe secunda);
- 2. toate gospodariile europene, atat din mediul rural, cat si din mediul urban, ar trebui sa aiba acces la conexiuni la internet cu o viteza de descarcare de cel putin 100 Mbps, care sa permita tranzitia la Gbps;
- 3. toate zonele urbane, precum si principalele cai rutiere si ferate ar trebui sa aiba o acoperire 5G neintrerupta, 5G fiind a cincea generatie de sisteme de comunicatii fara fir. Ca obiectiv intermediar, pana in 2020 conexiunile 5G ar trebui sa fie disponibile in retelele comerciale in cel putin un oras.
Comisia conteaza pe sustinerea Parlamentului European si a Consiliului cu privire la obiectivele ambitioase prezentate si la adoptarea acestor propuneri legislative cat mai curand posibil, astfel incat cetatenii europeni sa poata beneficia pe deplin de oportunitatile oferite de mediul digital.