Sari direct la conținut

Controale ANAF pe sedii fixe/permanente / Alte state au trimis notificări ANAF pentru executarea silită a celor din România / „Sunt puțin agresivi”

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews
ANAF, Foto: Hotnews

ANAF se pregătește de controale pe zona de sedii fixe și sedii permanente, conform reprezentanților instituției. În același timp, unii contribuabili români s-au trezit cu executări silite în urma unor notificări trimise la Fiscul nostru de către autoritatea similară din alte țări.

Campanie de controale ANAF. Acum se face analiza de risc

„E o campanie la care ne gândim de ceva timp și pentru care ne pregătim. Nu vă ascundem: avem înderulare analize de risc pe acest domeniu. Vizează stabilirea de sedii fixe și de sedii permanente pentru contribuabilii nerezidenți care realizează venituri în România și din România și care nu s-au înregistrat fiscal în țară”, a declarat Sia Jiru, director la Direcția Generală Coordonare Control Fiscal.

  • „Au un angajat care lucrează permanent într-un anumit birou de la un anumit calculator pentru contribuabilul nerezident. Am dat un exemplu cel mai simplu și mai frecvent”.

„Nu vă ascundem că avem și informații pe schimb de informații de la celelalte state membre. Nu vă ascundem nici că au fost deja cazuri în care au stabilit sedii fixe și permanente la noi în România pentru ca taxele să rămână la bugetul statului român”, a spus ea, în cadrul unui eveniment EY România.

  • „Nu vă ascundem nici că există și reversul. Adică în care alte state membre au stabilit pentru contribuabili din România sedii permanente în acele state membre pentru că au constatat că acestea ar fi trebuit să înregistreze fiscal în România”.

Ce campanie de controale e gata să înceapă și ce urmează după ea

Daniela Teodoru – director general la Direcția Generală Coordonare Control Fiscal, spune că la nivelul OECD s-a creat un grup de lucru care dă prioritate aplicării capitolului din convențiile de evitare a dublei impuneri privind sediile permanente.

„Suntem în grupurile de lucru. Pregătim campanii pentru verificarea îndeplinirii condițiilor pentru sedii permanente și fixe”, a spus ea.

  • Campania pe care o pregătim acum este pentru contribuabilii nerezidenți, dar va urma o campanie în colaborare pe schimbul de informații cu celelalte state membre pentru contribuabilii rezidenți români dar care își desfășoară activitatea în alte state sau obțin venituri în alte state și conform condițiilor din capitolul sediu permanent din Convențiile de evitare a dublei impuneri ar fi trebuit să-și întocmească coerspunzător documentele.

„Una dintre el este fișa postului care să respecte toate cerințele de completare a informațiilor și capitolelor respective. Pentru îndeplinirea condițiilor pentru un sediu permanent trebuie cumulativ îndeplinite condițiile pentru mai multe documente”, a explicat reprezentanta ANAF.

Unde greșesc contribuabilii români care își desfășoară activitatea în alte state

„Am constatat că contribuabilii români în momentul în care desfășoară activități în alte state, nu se apleacă asupra îndeplinirii acestor condiții sau nu dau importanța necesară și, prin urmare, autoritățile fiscale din acele state au efectuat verificări, controale, au încheiat acte de control și le-au stabilit sedii permanente”, a explicat Daniela Teodoru.

Acel Fisc din străinătate i-au înregistrat ca sediu permanent, le-au stabilit impozite și taxe și i-au obligat să le plătească.

Executare silită transmisă de Fiscurile externe în România

„Unele state au procedat la forme de executare silită atât pe teritoriul acelor state, cât ne-au trimis scrisori pentru a bloca și a urma formele de executare silită și pe teritoriul României”, a afirmat Teodoru.

Acele autorități fiscale se asigură cu prioritate că încasează sumele pentru statul lor, „abia apoi pentru statul român, chiar dacă impozitele și taxele revin în primul rând statului român și apoi acelui stat”.

„Sunt puțin agresivi”, concluzionează reprezentanta ANAF.

Ce pot face contribuabilii români dacă se simt abuzați de fiscul din străinătate în privința sediilor

„Contribuabilii români nemulțumiți sau nu trebuiau să plătească acolo, depun cerereri pentru evitarea dublei impuneri, pentru proceduri amiabile. România prin ANAF este autoritate competentă pentru derularea procedurilor amiabile pentru toți cetățenii români”, a explicat ea.

  • Prin Direcția generală coordonare control fiscal derulăm aceste proceduri amiabile cu celelalte state în baza cererilor depuse de contribuabilii români.

„Reconcilierea a durat mai mult (în multe cazuri n.r.) pentru că am încercat pe toate căile astfel încât contribuabilii români să aibă câștig de cauză și să-i facem dreptate. Odată ce a plătit aceste impozite și taxe către statul român să-i fie compensată diferența sau suma integrală pe care a fost plătită în alt stat sau reținută acolo poate corect, poate abuziv, de la caz la caz”, a explicat ea.

Avem și cazuri în care contribuabili români nu și-au întocmit corespunzător documentele sau au făcut anumite erori.

„Unele poate sunt atât de grave, încât nu ai posibilitatea să le corectezi. Din păcate nu putem obținem 100% o evitare a dublei impuneri”, a spus Teodoru.

Ea a tras un semnal de alarmă cu privire la:

  • întocmirea documentelor
  • studierea convențiilor de evitare a dublei impuneri
  • apelarea la consultanți
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro