Sari direct la conținut

Corespondenta VIDEO de la Cannes: Cum a trecut presa straina peste ironizarea Romaniei intr-o emisiune umoristica si de ce viata bate filmul, fie el si dela Hollywood

HotNews.ro
Afisul Amour ironizat de americani, Foto: CollegeHumor
Afisul Amour ironizat de americani, Foto: CollegeHumor

Draga cititorule/ draga vanatorule, mai e o noutate ca viata bate filmul? (Ca gura bate… Doamne iarta-ma, va veti convinge din corespondenta video). Nici ca se putea o reclama mai buna pentru Festivalul de la Cannes in mass-media de la noi decat o editie „Les guignols de l’info” in care Romania e ironizata prin Mungiu. Toata lumea a sarit in sus, CNA-ul s-a autosesizat (!), si insusi Mungiu, care in general nu raspunde la provocari, a simtit nevoia unei declaratii.

Au facut francezii iar misto de noi – ce mare scofala? Cu totii navigam printre stereotipuri, de la simplu cetatean la om de televiziune sau cineast (ca François Ozon in al sau „Jeune et jolie”, cu care e in competitie – povestea unei adolescente de bani gata care devine prostituata de curiozitate).

Daca ar fi fost Carcotasii in locul francezilor de pe Canal + si altcineva in locul lui Mungiu, ce ne-am mai fi distrat… Pana la urma, gura pacatosului adevar graieste. Dupa cum scriam in avanpremiera festivalului, daca exceptia culturala nu va fi salvata si va ramane la vara pe masa negocierilor dintre SUA si UE, in curand nu doar Mungiu, ci si un cineast francez ca Ozon se va duce cu mana intinsa la Spielberg pentru a cere sa fie lasat sa faca un film de autor.

Daca va racoreste, iata posterul la „Amour” ironizat de americani si luat de pe CollegeHumor.

Altfel, la Cannes toate bune si frumoase. Presa straina e prea putin interesata de ironizarea lui Mungiu si a intrat in ritmul ei obisnuit de vazut filme, conferinte de presa, interviuri, corespondente – ignorand pana si vremea care, in acest an, se pare ca o va copia pe cea de anul trecut – temperaturi mai scazute decat normal si ploi. Dar ce mai conteaza juma’ de ora de stat la coada in ploaie cand ai venit sa muncesti?

Printr-o ironie ale carei mecanisme ne raman straine, viata copiaza uneori ce e pe ecran, cand nu i-o ia inainte. De pilda, furtul de azi-noapte de la Hotelul Novotel de pe Bulevardul Carnot (in treacat fie zis, e la cinci minute de hotelul meu).

Filmul care a deschis sectiunea Un Certain Regard, „The Bling Ring”, de Sofia Coppola, aduce de departe cu cazul real de aseara, desi se inspira dintr-un alt caz real, cel al unui grup de adolescenti americani care acum trei ani au furat obiecte de lux din vilele unor vedete ca Orlando Bloom, Paris Hilton si Lindsay Lohan. Nu cred ca se asteapta cineva ca bijuteriile de la Chopard in valoare de un milion de dolari sa fi fost furate de niste adolescenti, dar ce e comun intre filmul Sofiei Coppola si realitate e ca celebritatea si lumea filmului sunt ca mierea pentru oamenii de rand.

Adolescentii din film doreau ca, patrunzand in casele vedetelor si insusindu-si obiectele lor, sa rupa o frunza din pomul de aur al vietii acestora. Sa guste o firimitura din tortul acestora. Hotii de la Novotel (cine ar fi crezut ca un hotel de trei stele adaposteste asa valori?) sunt mai degraba, si pastrand proportiile, ca romanii care au atacat masina Postei Romane furand banii pensionarilor. Samanta e, mai degraba, sociala, desi in primul caz glazura e cu totul si cu totul „glamourous”.

Dar… „La Palme d’Or e in siguranta!”, scria presa franceza azi, citandu-i organizatorii festivalului. Slava Domnului! Ne si imaginam un film de Robert Altman (daca ar mai fi trait), un fel de „Prêt-à-porter” in care apoteoza nu e aparitia unui manechin nud, ci tocmai furtul trofeului celui mai important festival de film din lume.

Deci, draga cititorule (si draga vanatorule), iata cate subiecte de film in nici 24 de ore! Ce ne mai asteapta vom vedea. Pana atunci, mai adasta la inregistrarea video si ai mila de calatorul care a ajuns in patul de la han tarziu in noapte numai ca sa isi seteze aiurea ora de pe mobil si sa se trezeasca la 5.30.

De aceea, inainte de a vedea filmuletul, e bine sa stii urmatoarele: Cristian Mungiu a stiut din „proprie experienta”, nu „din proprie initiativa”, „Melancholia” e de acum doi ani, „Le passé”, de Asghar Farhadi, se termina neprecizat, Spania a avut anul trecut o scadere de box office de 6.5%, iar Italia de 8%, Lars Von Trier a lansat prima fotografie a asteptatului „Nymphomaniac” taman in timpul Cannes-ului ca sa stim ca nici n-a iertat, nici n-a uitat, iar aceste corespondente video le fac dintr-un sut, fara repetitii, fara text scris, fara editare si, de cele mai multe ori, fara mult timp la dispozitie.

Vizionare placuta si multumesc pentru atentie!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro