Coronavirus: O persoană nevaccinată are un risc de 12 ori mai mare să contamineze pe alții
O persoană nevaccinată are de 12 ori mai multe riscuri să transmită SARS-CoV-2 decât o persoană vaccinată, arată un studiu al Institutului Pasteur publicat luni, 28 iunie, care compară riscurile de contaminare cu COVID-19 între persoanele care au primit un vaccin și cele care nu sunt vaccinate, relatează Le Figaro, citat de Rador.
Dacă se știe că persoanele vaccinate contra COVID-19 au mai puține riscuri să contracteze o formă gravă a maladiei, datele privind riscul de contaminare al indivizilor care au primit o doză sau mai multe doze de vaccin sunt încă rare. Într-un studiu publicat luni, 28 iunie, institutul Pasteur arată totuși că „o persoană nevaccinată are de 12 ori mai multe riscuri să transmită SARS-CoV-2 decât o persoană vaccinată”, a relatat „Ouest-France” miercuri.
Primele rezultate ale studiului au fost prezentate pe Twitter de unul din epidemiologii institutului Pasteur. El se bazează pe un scenariu prospectiv de acoperire vaccinală de 30% la persoanele de 12 – 17 ani, de 70% la persoanele de 18 – 59 de ani și de 90% la persoanele de peste 60 de ani, ca și pe o rată de reproducere inițială a virusului (R0) de 4.
Nous avons étudié comment l’épidémiologie de SARS-CoV-2 pourrait évoluer dans une population partiellement vaccinée. Qui sera infecté? Qui transmettra? Qui sera hospitalisé? Et quelles implications pour le contrôle d’un possible rebond? https://t.co/kExKl8oD7d pic.twitter.com/NhA2T81q7E
— Simon Cauchemez (@SCauchemez) June 29, 2021
Alte date ale studiului scot în evidență scăderea drastică a contaminărilor atunci când campaniile de vaccinare sunt eficiente. În scenariul prospectiv al Institutului Pasteur, persoanele nevaccinate reprezintă 75% din infectările cu COVID-19, chiar când ele nu constituie decât 37% din populație. În sfârșit, cercetătorii încurajează să se maximizeze acoperirea vaccinală a tinerilor. Într-adevăr, în acest scenariu, 46% din contaminări apar la tineri, deși ei sunt mai puțin sensibili la virus decât adulții și nu reprezintă decât 22% din populație. În cauză: o campanie de vaccinare mai puțin avansată și autorizată numai pentru tinerii de 12 – 17 ani.
Citește și:
- Cercetătorii au descoperit de ce variantele coronavirusului sunt mai infecțioase și rezistente la anticorpi
- Coronavirusul este „foarte adaptat” pentru a infecta oameni, mai mult decât lilieci sau alte animale – studiu
- Coronavirus: A treia doză de AstraZeneca sporeşte imunitatea, inclusiv contra variantelor / Combinaţia AstraZeneca-Pfizer creşte anticorpii (studii Oxford)