Sari direct la conținut

Corveta „invizibilă” construită de Rusia pentru Flota Mării Negre este un eșec

HotNews.ro
Nave rusesti parasind baza navala din Sankt Petersburg, Foto: Vladimir Drozdin / Alamy / Profimedia Images
Nave rusesti parasind baza navala din Sankt Petersburg, Foto: Vladimir Drozdin / Alamy / Profimedia Images

Ceea ce trebuia să fie unul dintre cele mai mari proiecte de tehnică militară ale Marinei Ruse se dovedește a fi un eșec, notează The Moscow Times, referindu-se la prima navă pe care Moscova o visa a fi complet echipată cu tehnologie de tip stealth, adică puţin sau deloc detectabilă.

Proiectarea corvetei Mercury din clasa Proiect 20386 a început în 2013 iar trei ani mai târziu s-a trecut la construcția navei, urmând să intre în flota Marinei Ruse cel puțin trei unități până în 2025, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti, citată de publicația independentă.

Însă lucrurile nu au mers conform planului, afirmă o sursă familiarizată cu situația pentru agenția rusă de știri, care susține că zece ani de muncă nu au fost suficienți, iar nava are nevoie de reproiectare.

Decizia a fost luată pentru că necesită lucrări suplimentare la o serie de „soluții inovatoare”, a explicat sursa agenției.

Deși momentan proiectul este în stand-by, nu este clar pentru cât timp și nici dacă în cele din urmă va începe producția. O decizie urmează să fie luată după ce „va fi evaluată eficiența lucrărilor la nava principală”, a precizat sursa agenției.

În 2021, RIA Novosti relata, citând două surse anonime din industria navală, că Mercury a fost deja construită și că urma să fie livrată în următorul an, potrivit Reuters.

„Nava de război va fi înarmată cu rachete de croazieră, rachete antiaeriene și artilerie, precum și capabilă să caute și să distrugă submarine”, preciza în urmă cu doi ani RIA Novosti.

Rusia a investit sume colosale în Marina Rusă în ultimii ani, ca parte a unor eforturi ale preşedintelui rus Vladimir Putin de a moderniza armata.

Dar sancțiunile impuse Moscovei după anexarea ilegală în 2014 a peninsulei Crimeea au tăiat United Shipbuilding Corporation, cel mai mare constructor de nave din Rusia, de la tehnologia și componentele occidentale, iar noile runde de sancțiuni după invazia Ucrainei au paralizat efectiv construcția de nave, inclusiv de nave civile.

Șantierele navale au lansat anul trecut doar patru nave, de patru ori mai puține decât în 2021 și 2020, potrivit unor surse apropiate companiei, citate de The Wall Street Journal.

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro