Sari direct la conținut

Cosmote Romania pierde cursa 3G in fata RCS&RDS si Zapp

HotNews.ro

Concursul pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G) a fost castigat de RCS&RDS si Telemobil. Marele perdant este Cosmote, singurul dintre participantii la licitatie cu experienta, dar a carui oferta a fost surprinzator de slaba (vezi document).

Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii, a declarat pentru HotNews.ro ca daca intr-o perioada de 5-10 ani, Cosmote nu va reusi sa treaca la o tehnologie alternativa, ar putea sa dispara de pe piata. In opinia analistului, marii castigatori ai licitatiei sunt Orange si Vodafone, care, prin pierderea suferita de Cosmote, vor avea o competitie mai lejera.

RCS&RDS si Telemobil au avut cele mai mari punctaje in urma evaluarii efectuate dupa criteriile stabilite in caietul de sarcini. RCS&RDS a cumulat 90,41 puncte, iar Telemobil a cumulat 72,71 puncte. Pe locurile urmatoare s-au clasat Cosmote Mobile Telecomunications, cu 59,74 puncte, respectiv Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom, cu 49,58 puncte.

In procesul de evaluare, criteriul cel mai important de evaluare l-a reprezentat acoperirea geografica si a populatiei (55 puncte), urmata de fezabilitatea tehnica (25 puncte) si capacitatea financiara (10 puncte). Specializarea si experienta si fezabilitatea comerciala au reprezentat fiecare cate cinci puncte.

Compania Cosmote, considerata favorita pentru una dintre cele doua licente, a avut o oferta surprinzator de slaba tocmai la criteriul „acoperirea geografica si a populatiei”.

“Castigatorii vor intra in posesia licentei abia dupa achitarea primei transe in valoare de 10,5 milioane de dolari, in termen de 120 de zile, incepand de astazi”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

Urmatoarele transe anuale in valoare de 4,9 milioane de dolari fiecare vor fi achitate pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul urmator emiterii licentei. Pretul pentru o licenta 3G este de 35 milioane de dolari.

Stupoare la Cosmote Romania

Marea surpriza este Cosmote, companie care, spre deosebire de cei doi castigatori, detinea experienta anterioara in implementarea si operarea cu succes a tehnologiei 3G, avand doua retele in Grecia si Bulgaria.

Comunicatul oficial transmis de catre Cosmote Romania in urma aflarii rezultatului este destul de rezervat, dar surpriza de care au avut parte oficialii companiei se poate citi printre randuri.

“Desi Cosmote a fost singurul dintre participantii la licitatie care detine experienta in implementarea si operarea cu succes a tehnologiei 3G, avand doua retele 3G in Grecia si Bulgaria, companiei nu i-a fost acordata una din licente.

Cosmote a depus oferta in scopul de a maximiza beneficiile pentru consumatorii romani, printr-o abordare realistica si responsabila, care ar asigura fezabilitatea si realizarea proiectului de a oferi servicii 3G pe piata din Romania, dupa cum a fost demonstrat de imbunatatirile in reteaua de acoperire realizate de companie in timp record, precum si de resursele financiare si expertiza tehnica a Grupului Cosmote”, se arata in comunicatul de presa al companiei.

Am incercat sa aflam daca operatorul intentioneaza sa conteste sau nu rezultatul de astazi.

“Vom anunta in perioada urmatoare daca vom contesta sau nu aceste rezultate. Pentru moment, doar atat putem sa va spunem”, a declarat pentru HotNews.ro, Tereza Vilcan, Corporate Affairs Manager in cadrul Cosmote Romania.

Reprezentantii Cosmote au anuntat ca firma isi va concentra activitatile pentru dezvoltarea rapida a retelelor 2G si 2,5G, care vor asigura acoperirea integrala a populatiei.

Cosmote intentioneaza sa introduca noi servicii in Romania prin intermediul retelei actuale 2.5G, ca de exemplu serviciul i-mode, care va fi disponibil din 2007, si va oferi clientilor transfer de date rapid si acces la aplicatii de internet special proiectate pentru telefonul mobil.

Nicolae Oaca: Fara o tehnologie alternativa, in 5-10 ani, Cosmote ar putea sa dispara de pe piata

Surpriza este la fel de mare si in randul analistilor din piata. Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii din Romania, spune ca pe termen mediu si lung, Cosmote trebuie sa introduca pe piata o noua tehnologie, nu servicii cu valoare adaugata precum i-mode.

„Este o mare surpriza faptul ca operatorul Cosmote nu a reusit sa castige o licenta 3G. Avea toate atuurile unei afaceri 3G de succes: retea 2G cu 90% acoperire, apartenenta la un grup regional, etc. Rezultatele de astazi ar putea provoca o revolutie sau involutie in telecomunicatiile din Romania. Ganditi-va ca tehnologia 2G va avea o viata limitata.

Daca intr-o perioada de 5-10 ani, Cosmote nu va reusi sa treaca la o tehnologie alternativa (WIMAX, G4, etc.), ar putea sa dispara”, a declarat dr. Nicolae Oaca.

Pentru a concura cu Vodafone si Orange, RCS&RDS are nevoie de un partener

Pentru analistii din piata este neclar modul in care RCS&RDS va reusi sa implementeze o retea 3G cu acoperire nationala. Desi oficialii RCS&RDS neaga, in piata sunt tot mai multe zvonuri care indica faptul ca firma urmeaza sa fie cumparata de un investitor strain. Nicolae Oaca este de parere ca pentru a suporta costurile unei asemenea investitii compania are nevoie de un partener.

„Daca pentru Telemobil nu vor fi mari provocari in perioada urmatoare, nu acelasi lucru se poate spune de RCS&RDS. Compania va trebui sa investeasca in urmatorii 5-6 ani aproximativ un miliard de euro, jumatate din aceasta suma trebuind a fi investita in primii doi -trei ani pentru a construi o retea 3G cu acoperire nationala.

RCS&RDS nu va putea suporta singura aceste investitii si nici nu are expertiza in telefonia mobila, astfel ca are nevoie de un partner strategic. Si anume de un partener care sa poata concura cu success cu Vodafone si Orange. Adica Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia, sau fonduri de investitii Apax Partners”, considera Oaca.

Analistul crede ca adevaratii castigatori ai licitatiei pentru ultimele licente 3G sunt Orange si Vodafone.

„Marii castigatori ai acestei licitatii, pe termen mediu, sunt Orange si Vodafone, pentru ca vor avea o competitie mai lejera. Cum perdantii licentelor 3G sunt companii in care statul roman are interese, se poate spune ca inca odata interesul national a pierdut in fata interesului de grup”, spune Nicolae Oaca.

Bucurie si optimism in cadrul RCS&RDS

In pofida temerilor din piata, reprezentantii RCS&RDS sunt foarte optimisti.

„Am fost increzatori ca vom castiga una dintre licentele 3G inca de la depunerea ofertei in concursul organizat de IGCTI.

Suntem convinsi ca vom intruni toate criteriile necesare intrarii in posesia licentei si ca vom mentine angajamentele facute prin inaintarea ofertei, dar mai ales fata de actualii si viitorii nostri abonati”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Oprea, directorul general RCS & RDS.

Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. In luna septembrie, Vodafone Romania a anuntat ca are peste 230.000 de utilizatori de servicii 3G. Orange Romania estimeaza ca pana la sfarsitul anului va avea in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.

Zapp continua dezvoltarea

“In contextul unei piete din ce in ce mai competitive, obtinerea licentei va permite Zapp sa urmeze planurile sale de dezvoltare, prin cresterea capacitatii retelei actuale.

Utilizatorii vor avea posibilitatea sa se bucure de experienta 3G, prin servicii de date in banda larga la preturi accesibile, prin aplicatii conexe precum si servicii bazate pe IP, servicii video, continut multimedia”, a declarat Piermario Di Pietro, General Manager Zapp.

Zapp este operatorul de telefonie mobila din Romania care ofera servicii de comunicatii complet integrate, dezvoltate pe o reteua CDMA2000 in banda de 450 MHz. Aceasta este una dintre cele mai avansate tehnologii wireless din lume, dezvoltata si exploatata comercial de catre compania de telecomunicatii americana QUALCOMM.

Zapp face parte dintr-un grup detinut de QUALCOMM, lider pe piata produselor si serviciilor digitale mobile bazate pe tehnologia CDMA, si Omnia Holdings Ltd, fond de investitii din Orientul Mijlociu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro