Sari direct la conținut

Cota de reducere a emisiilor poluante pentru Romania este de 19% pentru 2013-2020

HotNews.ro

Romania poate polua mai mult in perioada 2013-2020, cota de reducere a emisiilor poluante alocata de Comisia Europeana fiind de 19%. Pana in 2012, cota este de 20,7%, motiv pentru care Romania a actionat in justitie Bruxelles-ul.

Comisia Europeana a decis miercuri cotele emisiilor poluante pentru statele membre pentur perioada 2013-2020, stabilirea lor avand ca baza nivelul PIB/locuitor. Astfel, statele membre mai sarace, dar cu ambitii si potential de crestere economica pentru viitor, vor putea polua mai mult.

Romania a avut de castigat de pe urma acestei noi modalitati de stabilire a cotelor, astfel incat reducerea emisiilor poluante va trebui sa fie cu 19% fata de nivelul din 2005 – avut ca baza de calcul -, fata de cota de 20,7% pe care o are pana in 2012.

Procentul de energie regenerabila din productia energetica trebuie sa fie in de 24%. Actualmente, ponderea energiei regenerabile este in jur de 17,5%, ponderea cea mai mare avand-ohidroenergia. Productia energetica eoliana si de biomasa este sub 1% in schimb din totalul energiilor regenerabile.

Ce spun eurodeputatii romani?

Eurodeputatii considera cota de emisii poluante pentru Romania benefica, dar inutila pentru perioada imediat urmatoare.

Daciana Sarbu, eurodeputat PSD si membra a comisiei de mediu din Parlamentul European, a declarat pentru HotNews.ro ca pachetul energetic si de schimbare climatica „favorizeaza Romania”. „S-a tinut cont de tarile mai slab dezvoltate si cred ca pana in 2013 trebuie sa ne luptam cu cota de 20,7%. Apoi ne va fi mai usor”, a spus Sarbu.

„Pachetul propus de CE avantajează România, deoarece statelor membre cu economii în curs de dezvoltare li se va permite o creştere de 20% a emisiilor faţă de nivelul din 2005, creştere care va fi calculată în funcţie de Produsul Intern Brut. Ţările care au un nivel scăzut al PIB-ului îşi vor mări cotele de emisii faţă de cele din 2005, iar statele membre cu un nivel al PIB-ului ridicat îşi vor reduce nivelul de poluare cu emisii faţă de acest an reper. Astfel, statele sărace ale Uniunii vor avea posibilitatea să le ajungă din urmă pe cele cu o economie mult mai dezvoltată”, a mai spus eurodeputatul socialist.

Aceasta crede ca Bruxelles-ul merita felicitari pentru faptul ca nu a cedat presiunilor „care au existat pana in ultimul moment”, venite atat din partea industriasilor, cat si a statelor membre si a adoptat un pachet de masuri concrete penru protejarea mediului.

Eurodeputatul liberal Adina Valean considera, in schimb, ca noua cota stabilita pentru Romania este „un prieten fals”. „Pe moment, această reglementare este doar un prieten fals. Cu tot entuziasmul provocat de aceste înlesniri în momentul de faţă, economia românească suferă datorită cotelor mici alocate pe perioada 2008-2012. E de calculat dacă penalităţile rezultate din depăşirea acestor cote nu sunt mai mici decât impactul pe care l-ar avea respectarea lor asupra economiei României. Deciziile politice în România ar trebui să fie în funcţie de interesele companiilor naţionale, aşa cum vedem că procedează ţările mari ale UE, cum e Germania spre exemplu. Din păcate în România o astfel de abordare este complet demonizată”, se arata intr-un comunicat de presa al parlamentarului european.

Romania este in proces cu Comisia pentru cotele de CO2

Noua reglementare nu schimba cu nimic situatia in care se afla acum Romania, intrucat ea se aplica pentur perioada 2013-2020. Bucurestiul a dat in judecata Comisia Europeana, nefiind de acord cu nivelul cotelor de CO2 alocate.

In luna octombrie, Comisia Europeana a redus cu 20,7 % cotele anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, si a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru 2007. Decizia a fost criticata atit de ministrul economiei, Varujan Vosganian, de cel al Mediului, Attila Korodi, dar si de comunitatea oamenilor de afaceri, care a atentionat ca pierderile termocentralelor se vor cifra la peste doua miliarde de euro. Ambii ministri au anuntat ca vor cere oficialilor europeni revizuirea deciziei. Initial, s-a transmis o scrisoare in acest sens autoritatilor de la Bruxelles, faza a doua fiind sesizarea Tribunalului Comunitatilor Europene.

In ultima sedinta de guvern a anului 2005, executivul a decis sesizarea Tribunalului Comunitatilor Europene. Bucurestiul cere CEJ sa anuleze decizia CE de a reduce cu 20% cota de emisii poluante. Este prima actiune de acest tip a guvernului roman. Adrian Ciocanea, seful Departametului pentru Afaceri Europene, a declarat pentru HotNews.ro ca pina la o hotarire a Tribunalului, Romania este obligata sa se conformeze deciziei Comisiei Europene.

UPDATE:

Leonard Orban: Propunerea CE este favorabila Romaniei

Comisarul european Leonard Orban crede ca pachetul adoptat miercuri de Colegiul Comisarilor „vine in intampinarea nevoilor de dezvoltare economica a noilor state membre”. Intr-o declaratie pentur HotNews.ro, Orban a subliniat faptul ca pentru majoritatea statelor UE se propune o reducere a emisiilor, dar noilor membri li se permite o crestere a acestora.

„Cifra cea mai mare o are Bulgaria, 20%, iar in cazul Romaniei cota este de 19%, insa in termeni cantitativi cota Romaniei este mai amre decat a Bulgariei”, a precizat Orban.

Si in privinta energiilor regenerabile Romania iese in avantaj. Obiectivul european este de crestere a acestora ca pondere cu 20% pana in 2020. Romania se situeaza la un nivel de 17,5%, iar cresterea pana in 2020 trebuie sa fie pana la 24%, a explicat comisarul european.

„Propunerea Comisiei este favorabila Romaniei. Dar Romania, la fel ca toate statele membre, trebuie sa faca eforturi financiare pentru introducerea de noi tehnologii si pentru cercetarea in domeniu. Este clar ca aceasta propunere va conduce la schimbari foarte importante in toate statele membre, implicit si in Romania”, a spus Orban.

Tocmai din acest motiv el se asteapta ca discutiile din Consiliu pe marginea propunerii CE sa fie intense. „Nu exclud ca vor fi incercari de modificare a alocarilor si a tintelor pentru energii regenerabile. Ma astept la discutii intense si pe o tema care a fost dezbatuta si in Colegiu, referitoare la sectoarele industriale puternic energoface, care vor fi mai mult afectate”, a mai spus comisarul european.

Suplimentarea emisiilor nu e determinata de procesul contra CE

Intrebat daca decizia de a folosi PIB/locuitor in stabilirea cotelor, modalitate care favorizeaza statele noi ale UE, a fost determinata si e faptul ca 9 state membre au dat in judecata Comisia Europeana nemultumite de nivelul cotelor pentru perioada 2008-2012, comisarul Leonard orban a respins categoric o astfel de legatura.

„Nu, categoric nu, sunt doua chestiuni absolut separate, chiar daca ele par legate. Logica pe care s-a mers in decizia de a se pleca de la PIB/locuitor este o expresie foarte clara a solidaritatii UE fata de statele membre mai putin dezvoltate”, a spus Orban.

Pe de alta parte, chestionat la sansele Romaniei de a castiga procesul de la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei, Orban a subliniat ca nu se poate pronunta asupra unui proces aflat pe rol, dar poate spune ca motoida de calcul a cotelor este aceeasi pentur toate statele membre, o metoda total transprenta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro