Covid în farfurie. Un video arată cât de precară poate fi protejarea de virus în industria de prelucrare a cărnii din Germania
„Acesta este Tönnies. Cum să ne protejăm aici?“ Întrebarea e pusă de persoana care a înregistrat imaginile din cantina abatorului Tönnies, din Rheda-Wiedenbrück. Aici au fost depistate până acum 730 de cazuri pozitive de Covid-19, din 1.106 persoane testate. Este compania unde lucrează și mulți bulgari, cehi, români, care în opinia unui oficial german ar fi putut aduce virusul la întoarcerea din concediile petrecute în țară. Circumstanțele răspândirii acestuia sunt acum în atenția procuraturii germane. Însă fiindcă acest concern livrează, în medie, 20% din necesarul de carne din Germania, apare întrebarea creșterii prețului și dacă „servim virus, în farfurie“?
Tönnies-Leak din cantină
Videoclipul a provocat multe reacții pe internet, arătând condițiile din fabrica de carne Tönnies, din Rheda-Wiedenbrück.
Compania luptă, în prezent, împotriva unui focar de coronavirus. Pentru a o proteja pe femeia care vorbește în videoclip, Stern TV i-a înlocuit vocea. Nu este clar, în ce fază a restricțiilor de contact social datorate coronavirusului a fost realizat videoclipul, însă acesta circulă de ceva vreme pe net.
Detalii ne dă însă chiar Tönnies, într-o luare de poziție din partea companiei.
Videoclipul care circulă pe net ne este cunoscut, în companie, încă de la începutul lunii aprilie 2020. În acest moment, angajații din cantină au fost grupați, astfel încât au luat pauză doar oamenii care lucrează în același departament. Măsurile au fost întărite în mod regulat și evaluate, la controlul sănătății și securității în muncă al Asociației de Asigurări de răspundere civilă, a angajatorului. În această fază a pandemiei nu au existat mai multe cazuri pozitive. De atunci, au fost luate numeroase alte măsuri: de exemplu, numărul locurilor a fost redus semnificativ și s-a introdus obligația de a purta masca de protecția gurii, pe drumul către cantină și în zona de servicii alimentare. Am fost conștienți că, în toate măsurile noastre, avem un conflict de interese între prevenirea pandemiei și aprovizionarea cu alimente. Aceasta include și îngrijirea adecvată, a angajaților noștri, în timpul pauzelor.
Miercuri s-a anunțat că a fost depistat un focar cu un număr mare de persoane infectate cu coronavirus, printre angajații abatorului din Westfalia de Est. Cauza este încă neclară. În Gütersloh, oraș cu peste 100.000 de locuitori, s-a instituit carantină pentru școlile afectate și au fost închise școlile și grădinițele, ca măsură de precauție până la vacanța de vară.
Procuratura din Bielefeld investighează focarul masiv de coronavirus la concernul Tönnies, din Rheda-Wiedenbrück. Suspiciunea inițială este de vătămare corporală prin neglijență și încălcarea Legii privind protecția împotriva infecțiilor. Au fost primite cinci plângeri penale, a declarat procurorul-șef, Martin Temmen. Printre ele, se numără și cea a parlamentarului din Bielefeld, Britta Haßelmann, de la partidul Verzilor. Urmărirea inițiala se face in rem.
Nepotul lui Tönnies vrea schimbări
După izbucnirea scandalului, Robert Tönnies i-a cerut unchiului său, Clemens Tönnies, într-o scrisoare personală, să demisioneze din funcția de director general al companiei. Fiul acestuia, Maximilian Tönnies, ar trebui să preia conducerea, se arată în scrisoarea din 19 iunie, pusă la dispoziția agenției de presă germane, dpa.
Într-o altă scrisoare, din 17 iunie, Robert Tönnies acuza conducerea și consiliul consultativ al grupului, de comportament iresponsabil și de faptul că pune în pericol compania și populația. El solicită convocarea unei adunări generale extraordinare.
Robert Tönnies este fiul fondatorului companiei, Bernd Tönnies, și deține jumătate din holding, la fel ca unchiul său, Clemens. Cei doi sunt în dispută referitor la conducerea și orientarea grupului, de ani buni.
Însă, în afară de faptul că deține jumătate din concern și are o avere de cca 2 miliarde euro, Clemens Tönnies (64 de ani) este și „Schalke-Boss”. Fiind președintele Consiliului de supraveghere al clubului de fotbal FC Schalke 04, unchiul se bucură de o notorietate greu de învins.
Însă această popularitate e discutabil să îl ajute acum, când unii mari retaileri, ca Aldi, încep să pună întrebări cu privire la standardele sociale ale concernului, iar scandalul se întinde și în direcția altor abatoare și fabrici de prelucrare a cărnii.
Prețul siguranței
Ministerul Federal al Muncii lucrează la un proiect de lege pentru înăsprirea planificată a securității muncii și o interdicție extinsă a contractelor de muncă gen prestații de servicii, din industria cărnii, a declarat o purtătoare de cuvânt.
Experții în politică agricolă din Uniunea CDU/CSU au solicitat înființarea mai multor abatoare regionale, iar guvernul landului Renania de Nord-Westfalia (NRW) vrea să pună capăt ofertelor de carne ieftine, bazate pe muncă prost plătită și maltratarea animalelor.
Situația în cea mai mare companie germană de sacrificare este atent monitorizată și în comerțul cu produse alimentare. Retailerii Aldi Süd și Nord au anunțat că sunt în contact cu Tönnies și cu alți furnizori, din cauza focarului de coronavirus. „Este deosebit de important pentru noi, să aflăm dacă toate măsurile de protecție au fost puse în aplicare și respectate”, a spus o purtătoare de cuvânt de la Aldi.
În ce privește aprovizionarea, Lidl a spus că „situația de la Tönnies nu are niciun impact asupra ofertei noastre”. Aldi a precizat că magazinele sale „vor continua să fie aprovizionate zilnic cu produse proaspete de carne”, iar Rewe și Real au asigurat, în mod similar, că nu există lacune în aprovizionare. Dar cu ce preț?
Momentan, nu se știe ce consecințe vă avea închiderea Tönnies, asupra prețurilor cărnii și mezelurilor. În prezent, acest lucru „nu poate fi prevăzut în mod fiabil”, a spus un purtător de cuvânt al Rewe. Iar Aldi a comentat: „În prezent, nu putem spune dacă și cum situația actuală a furnizorului va afecta prețurile de vânzare ale produselor din carne”.
Potrivit unui observator de piață, doar peste câteva săptămâni va fi posibilă estimarea unor creșteri de preț. De obicei, comercianții încheie contracte pe termen lung, pentru cantități și prețuri stabile, cu companiile de sacrificare.
Covid în farfurie?
Sacrificarea la Tönnies a fost deja oprită, miercuri după-amiază. Acum, alte zone de producție se vor închide treptat, a precizat compania. Autoritățile vor decide cât timp suprafața de producție va rămâne închisă. Deși activitatea principala la Tönnies a fost sistată, până la sfârșitul acestei săptămâni s-a mai prelucrat carnea de la 40.000 de animale deja sacrificate.
Iar atunci, se poate presupune că aceasta carne a intrat în contact cu lucrătorii care au fost infectați cu coronavirus. Întrebarea care se pune este cât de periculoasă e carnea din producția Tönnies? Există riscul de infectare cu virusul, consumând file de piept de pui, ceafă de porc, chiftele sau cârnați?
Șeful institutului de igienă din Berlin, prof. Klaus-Dieter Zastrow, are o opinie clară, pe care a împărtășit-o ziarului „Bild”: „Carnea este extrem de periculoasă. Dacă nu e puternic încălzită, nu o mai poți folosi. Nu poți vinde pur și simplu, până la epuizare, producția curentă, altfel un val de virus va traversa țara din nou”.
În plus, Zastrow a avertizat că „Tönnies nu ar trebui să introducă pe piață produse din carne de la locul de producție afectat. În caz contrar, consumatorii trebuie să fie avertizați, în general, despre carnea Tönnies, deoarece clientul nu poate ști de unde provin produsele.“
Precizăm ca etichetarea este necesară numai pentru carnea neprocesată. După ce carnea a fost procesată, de exemplu în cârnați, producătorul nu mai trebuie să indice de unde provine materia primă.
Zastrow sfătuiește consumatorii să evite contactul pielii cu carnea crudă, cel mai bine să o atingă doar cu mănuși de uz casnic, iar apoi să-și dezinfecteze mâinile. Căldura din tigaie sau oală dezactivează virusul, prin urmare, nu există niciun pericol al cărnii gătite, a precizat el.
Ministerul Agriculturii din NRW și industria alimentară s-au asigurat că nu există încă dovezi că virusul Corona ar putea fi transmis prin produse din carne. Institutul Federal de Evaluare a Riscului nu a cunoscut până acum nicio infecție cu Sars-CoV-2, pe o cale de transmitere prin alimente.
Cu o cotă de piață de peste 30 la sută, Tönnies este de departe cea mai mare companie de sacrificare din Germania. Anul trecut au fost sacrificați 16,7 milioane de porci, fiind urmată de Westfleisch, cu 7,7 milioane de animale sacrificate. Un mare focar de coronavirus a fost depistat în luna mai, la fabrica Westfleisch din Coesfeld.