Sari direct la conținut

Creșterea salariului minim din 2023: la cât ar putea ajunge netul și ce-ar putea pierde cei din construcții

HotNews.ro
Bani - bancnote lei , Foto: Lupoianflaviu | Dreamstime.com
Bani - bancnote lei , Foto: Lupoianflaviu | Dreamstime.com

Salariul minim ar putea crește mai repede, respectiv din septembrie 2023. Unele surse spun că ar putea ajunge la 3.300 lei brut, dar discuțiile se poartă cu sindicatele și patronatele din Consiliul Național Tripartit.

În același timp, suma precizată în Programul de Guvernare, de 3.900 lei în 2024 (în 2 tranșe), pare a fi fost uitată. E o altă poveste.

E adevărat, Programul de Guvernare nu vorbește nici despre creșteri de taxe, dar ele vor avea loc.

Așadar, având în vedere legislația (Ordonanța 16/2022), dacă se mărește salariul minim la 3.300 lei de la 1 septembrie, o persoană plătită astfel ar urma să ia „în mână” 2.070 lei.

Mai sunt unele discuții dacă partea nexată din salariul minim ar trebui să fie mărită (acum e 200 lei). Așadar, dacă se va lua o decizie în acest sens, ar trebui ca netul să fie mai mare.

În acest moment, un salariat plătit cu minimul pe economie are un net de 1898 lei.

Rămâne de văzut ce decizie se va lua.

Salariu minim mai mare, dar și taxe mai mari: nu se va simți și creșterea bunăstării

În condițiile în care este nevoie de mulți bani la buget, deoarece a fost scris prost și gaura e mare (peste 40 miliarde, jumătate pe venituri), toată lumea va fi pusă să o acopere de către Coaliția PSD-PNL prin creșteri de taxe, cum ar fi dispariția TVA de 5%.

Atât de pensionari, cât și de salariații plătiți cu salariul minim. Evident, și de toți ceilalți.

Încă nu se știe ce produse și servicii vor avea TVA de la 5% la 9% sau 19%. Premierul Marcel Ciolacu nu a spus dacă cele cu 5% vor trece pe 9% sau 19%. În același timp, nu știm nici dacă în anumite cazuri 9% se va transforma în 19%, cum s-a întâmplat anul trecut cu unele produse și servicii prin Ordonanța 16. Să nu uităm de cazul cafelei, deși unii antreprenori încă aplică prost.

(Unii contabili spun că ANAF ar fi început controale pe această zonă)

Prin urmare, prețurile ar urma să crească.

Pentru a le rezolva problema creșterii costului vieții, soluția pare a fi majorarea salariului minim din septembrie 2023.

Statului mereu i-a plăcut creșterea salariului minim. Înseamnă că va încasa mai mulți bani din impozitul pe venit și contribuțiile la sănătate și la pensie. În plus, va mai lua din creșterile de taxe.

Vor mai fi mulți angajați plătiți cu salariul minim din 2024? O ordonanță ne-ar arăta că nu

În 2021 a apărut o ordonanță (OUG 130/2021) care prevede că dacă un angajat a fost plătit cu salariul minim 24 de luni, va trebui să primească mai mulți bani.

Sunt unele probleme în modul în care a fost scris textul. Angajatorii au posibilitatea să le închidă contractele și să le deschidă altele noi, tot pe salariul minim. În alte cazuri, există posibilitatea să li se dea 50-100 lei peste nivelul respectiv și „au rezolvat problema”.

Chiar ITM ne spunea în 2022 când am atras atenția asupra acestui lucru că nu poate aplica sancțiuni în cazul în care se închid și se deschid noi contracte.

Prin urmare, în 2024 vom vedea ce decizie au luat angajatorii.

La finalul anului 2022, datele Ministerului Muncii arătau că 1,2 milioane de persoane erau plătite cu salariul minim.

Problema cu salariul minim din sectoarele: construcții, agricultură și industria alimentară

Circa 800.000 de persoane lucrează în construcții, agricultură și industria alimentară. Acestea au anumite facilități: adică nu plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

În construcții, salariul minim este acum 4.000 de lei. Guvernul vrea să pună firmele să le plăteacă acestor angajați contribuția la sănătate de 10%, având în vedere că beneficiază de servicii.

În același timp, se discută despre majorarea salariului minim la 4.500 lei brut. Ar însemna să ia în mână 3.094 în loc de 3.150 lei, cât au acum.

La agricultură și industria alimentară nu este clar la cât vor mări salariul minim. Acum au 3.000 de lei brut (2.362 lei în mână), cu aceleași scutiri și vor să reintroducă plata CASS.

Foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro