Sari direct la conținut

Crin Antonescu a promulgat legea de respingere a Ordonantei de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului

HotNews.ro

Presedintele interimar Crin Antonescu a promulgat la data de 16 iulie Legea de respingere a Ordonantei de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului (ICCES), conform unui anunt publicat joi in Monitorul Oficial. Infrastructura ar fi fost destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat. Raportul de respingere a fost initiat de Comisia IT&C din Camera Deputatilor, iar Relu Fenechiu, presedintele acestei comisii a dat de inteles intr-o declaratie pentru HotNews.ro ca motivul ar fi fost faptul ca infrastructura urma sa fie coordonata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

  • „Este nevoie de asa ceva insa nu cred ca aceasta infrastructura ar trebui coordonata de STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) ci, ori de MCSI (Ministerul Comunicatiilor), ori mai bine chiar de un operator privat ales ca si manager privat prin licitatie”, a declarat pe 28 iunie pentru HotNews.ro Relu Fenechiu, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.

Deputatii au aprobat la data de 26 iunie 2012 proiectul de lege de respingere a Ordonantei de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului (ICCES), destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat. Ordonanta fusese publicata in Monitorul Oficial (MO) pe 30 decembrie 2011 si a produs efecte pana astazi, 19 iulie, cand aceasta lege de respingere a fost promulgata de presedintele Crin Antonescu.

In Ordonanta de Urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial (MO) pe 30 decembrie 2011, se mentiona ca STS este integratorul tehnic al acestei infrastructuri si ca partea de coordonare apartine unui Consiliu de Coordonare Interministerial:

  • „Art. 5.
  •    (1) Activitatile privind constituirea, functionarea si dezvoltarea infrastructurii comune sunt coordonate de catre Consiliul de coordonare interministerial constituit in acest scop si care indeplineste atributiile prevazute prin Hotararea Guvernului nr. 319/2011 privind infiintarea Consiliului de coordonare interministerial pentru coordonarea infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului roman si a centrelor de servicii informatice”.

Consiliul de Coordonare Interministerial era format din cate un reprezentant din cadrul urmatoarelor autoritati:

a) ministrul comunicatiilor si societatii informationale presedinte;

b) directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale vicepresedinte;

c) secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor – vicepresedinte;

d) secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – membru;

e) secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – membru;

f) secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice – membru;

g) secretar de stat in Ministerul Justitiei – membru;

h) consilier al primului-ministru – membru;

i) adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii – membru.

Care a fost explicatia data de Relu Fenechiu in aceasta privinta?

  • „Era o struto-camila care nu cred ca ar fi functionat si dincolo de toate romanii au totusi o retinere in momentul in care un Serviciu Special coordoneaza o astfel de infrastructura. STS poate sa se ocupe la cerere de securizarea acestui sistem. Atat. Asta este motivul pentru care cred ca in forma in care a fost facuta (n.a OUG) nu ar trebui sa fie lege. Veti vedea ca aceasta propunere va fi reluata sub o alta forma si cred ca acest serviciu va fi creat”, a mai precizat Relu Fenechiu, fara a detalia cand ar putea fi mai exact reluata aceasta initiativa.

Conform Ordonantei de Urgenta care a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, noua infrastructura ar fi urmat sa foloseasca resurse de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR, iar integratorul tehnic era Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). La momentul respectiv, Guvernul se pregatea sa aprobe prin hotarare infiintarea retelei „Intranetul statului”.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2011 privind constituirea „Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului” a fost adoptat de Senat la data de 2 aprilie 2012, dar in cadrul audierilor de la Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (Camera decizionala) s-a transformat in proiect de respingere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro