Sari direct la conținut

Crin Antonescu: Viktor Orban este intr-un sens un model pentru mine, nu este timid in fata Comisiei Europene. Vreau pentru Romania un lider de doua ori mai puternic decat el

HotNews.ro

Liderul USL Crin Antonescu a declarat joi seara, la Digi 24, in contextul modificarii Constitutiei, ca intr-un sens premierul ungar Viktor Orban este un model pentru el, desi nu este de acord cu derapajele semnalate, pentru faptul ca este un om puternic, „care stie sa stea in picioare, sa primeasca o ofensiva critica” din partea Comisiei Europene, in fata careia „nu este asa de timid„.

„Am vazut o noua tentativa grosiera de a mistifica realitatea, si anume europarlamentari ai PDL incearca sa starneasca noi confuzii daunataore Romaniei. Stiti ca exista la nivelul UE ingrijorare in legatura cu modificarea Constitutiei in Ungaria, unde Viktor Orban dispune de doua treimi si se stie ca Viktor Orban nu ezita sa foloseasca cele doua treimi. Domnul Orban nu este chiar atat de timid in fata Comisie Europene ca altii”, a spus Antonescu.

E un model pentru dvs.?

„Intr-un anumit sens, da. Sigur ca eu nu sunt de acord cu derapajele pe care noi le-am semnalat aici inaintea Comisiei Europene. Nu sunt de acord, desi sunt un om de dreapta, nu sunt de acord cu tentativele lui de a afecta libertatea presei.

Dar apreciez la Viktor Orban urmatorul lucru: cand premierul unei tari cu 10 milioane de oameni si cu a nu stiu cata parte din resursele de orice fel ale Romaniei stie sa stea in picioare, sa primeasca o ofensiva critica , sa fie contraofensiv si termina en fanfare cu jumatate de parlament aplaudandu-l, pleaca de acolo si ramane pe a lui. Chiar daca nu sunt de acord cu aia a lui, forta unui astfel de lider nu am cum sa nu o apreciez, si vreau pentru Romania un lider- un prim-ministru, un presedinte, de doua ori mai tare decat V. Orban.”

Comisia Europeana a amenintat miercuri Ungaria, in fata Parlamentului European, cu noi proceduri de infringement in ceea ce priveste recentele si controversatele modificari constitutionale.

Comisia de la Venetia isi va prezenta avizul la jumatatea lunii iunie, in timp ce Parlamentul European va adopta tot in iune o rezolutie privind situatia drepturilor fundamentale din Ungaria, a subliniat ea.

Comunitatea internationala critica in special masurile care reduc puterile Curtii Constitutionale, definirea considerata restrictiva a familiei si posibilitatea de a expulza persoanele fara adapost din locurile publice.

Viktor Orban, primit seara, discret, de grupul PPE (dreapta) la Parlamentul European, a respins aceste critici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro