Sari direct la conținut

Cronica din Kabul: Afganistan – un dezastru anuntat?

Contributors.ro
Laura Bretea, Foto: Europuls
Laura Bretea, Foto: Europuls

După două tururi de scrutin și cinci luni de instabilitate în Afganistan, încă nu s-a ajuns la un rezultat acceptabil pentru perdanți. Diplomația americană încearcă să petecească o situație explozivă. Guvernul de unitate națională propus de Kerry poate să amâne pentru câteva luni amenințările de astăzi, dar pentru că diferențele dintre cei doi candidați sunt monumentale, e greu de crezut că împărțirea puterii se va face în mod pacific.

Într-un hangar gri cu lumini albicioase găsești un șir lung de măsuțe joase. În spatele lor sunt stivuite până în tavan toate urnele din plastic transparent folosite la turul al doilea al alegerilor din Afganistan. Agenți politici, observatori internaționali, personalul Comisiei electorale și personalul ONU se îngrămădesc în jurul fiecărei măsuțe, unde se joacă un fel de poker politic – auditul votului din 14 iunie. Doi crupieri – personalul electoral – desfac urna și inspectează meticulous câte un eșantion de 100 de voturi pentru fiecare candidat. Jucătorii – agenții candidaților – indică din când în când buletine de vot pe care ei cred că văd semne asemănătoare, făcute de aceeași mână. Apoi personalul electoral împreună cu ONU încep să ghicească în cărți (viitorul Afganistanului): sunt sau nu sunt asemănătoare semnele de pe buletinele de vot? Agentul ONU măsoară cu ochiul, cu unghia, în timp ce agenții politici își frâng mâinile, molfăie pixuri.

Fiecare gest e cântărit într-o cacealma în care agenții politici au interese fundamental opuse – să provoace anularea cât mai multor buletine de vot ale adversarului și să împiedice anularea buletinelor de vot ale candidatului său. Certurile, protestele, bătăile încetinesc considerabil procesul. Din cele 23.000 de urne, ceva mai mult de un sfert au fost deschise în ultimele trei săptămâni. Termenul limită e 1 septembrie, dar e greu de crezut că auditul se va sfârși, așa cum dorește John Kerry, până la summitul NATO din 4 septembrie.

Auditul electoral care are loc în Afganistan zilele acestea e o noutate absolută, pentru că nu s-a făcut în nici o țară, cu atât mai puțin într-una de dimensiunile Afganistanului. Auditul, adică renumărarea voturilor, e un instrument propus de americani pentru a încerca să detensioneze atmosfera. După al doilea tur al alegerilor, candidatul cu mai puține voturi, Abdullah Abdullah, amenințase că nu va recunoaște rezultatele și va forma un guvern paralel. Abdullah a fost învins de Hamid Karzai în alegeri la fel de contestate în 2009. El argumentează că, la fel ca și în 2009, urnele au fost umplute în favoarea contra-candidatului său. De partea cealaltă, Ashraf Ghani arată cu degetul la rezultatele suspecte din zonele tribale care îl susțin pe Ghani.

În primul tur Abdullah a obținut aproape 45%, iar Ghani 31%. Rezultatul a fost răsturnat în al doilea tur, când Ghani a obținut 56%, iar Abdullah 43%. Tabăra lui Ghani justifică creșterea de 25% în voturi printr-o mobilizare mai bună a alegătorilor din triburile care îl susțin. Abdullah acuză că urnele au fost umplute cu voturi false. Auditul electoral ar trebui să determine dacă alegerile au fost fraudate masiv. Abdullah are nevoie de mai mult de un milion de voturi pentru a câștiga.

Însă se pare că nici măcar auditul nu îi convinge pe partizanii lui Abdullah. Aceștia izbucnesc din când în când cu declarații belicoase despre ceea ce se va întâmpla dacă Abdullah nu câștigă. Anticipând că rezultatul auditului ar putea să nu detensioneze situația, John Kerry a propus o nouă înțelegere în care după proclamarea rezultatelor, cei doi își pot împărți posturile guvernamentale și să pregătească noi alegeri. Înțelegerea a ținut cât pentru fotografiile cu cei trei și a căzut atunci când avionul lui Kerry a decolat din Kabul.

Sâmbătă 16 august începe renumărarea urnelor din secțiile de votare “suspicioase”. Fiecare candidat are o listă de aproximativ 3000 de urne, unele dintre ele selecționate pentru că în acele secții de votare contra-candidatul obținuse peste 90%. Abdullah Abdullah își pune ultimele speranțe în această renumărare, sperând ca aceasta să rezulte în anularea cât mai multor buletine de vot. Însă în urma auditului, ambii candidați ar putea pierde voturi obținute fraudulos și Ghani să fie confirmat câștigător.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro