CSM a anulat candidatura judecatoarei Florica Bejinaru la presedintia Tribunalului Mehedinti: "Nimeni nu are indoieli ca a colaborat cu Securitatea"
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis marti, cu majoritate de voturi, sa revoce decizia de acceptare a candidaturii judecatoarei Florica Bejinaru la concursul pentru presedintia Tribunalului Mehedinti, amintind de angajamentul semnat de judecatoare cu fosta Securitate, informeaza Infocsm.ro. Legalitatea candidaturii judecatoarei Bejinaru a fost contestata si supusa atentiei sectiei pentru judecatori de catre presedintele CSM, Horatius Dumbrava. Nimeni nu are indoieli ca doamna Bejinaru a colaborat cu Securitatea. E o situatie jenanta ca un astfel de magistrat sa se prezinte la un concurs de acest gen, incalcand flagrant legea”, a subliniat si judecatorul Cristi Danilet.
„Sectia a luat aceasta decizie ca urmare a constatarii ca doamna judecator Florica Bejinaru a colaborat cu Securitatea”, a declarat presedintele CSM, Horatius Dumbrava, dupa votul sectiei, citat de infocsm.ro. Potrivit sursei citate, decizia de marti a Consiliului nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.
Candidatura judecatoarei Bejinaru la presedintia Tribunalului mehedinti fusese declarata admisa de catre comisia din cadrul CSM desemnata pentru ocuparea functiilor de conducere in magistratura.
Cristi Danilet, membru CSM: „Nimeni nu are indoieli ca doamna Bejinaru a colaborat cu Securitatea”
„Este important sa dam un semnal pentru toate situatiile privind colaborarea magistratilor cu Securitatea. Aceasta discutie nu se refera neaparat la judecatoarea Florica Bejinaru. Ne referim la o chestiune de ordin general”, a subliniat Dumbrava in timpul dezbaterilor.
„Nimeni nu are indoieli ca doamna Bejinaru a colaborat cu Securitatea. Avem documente care demonstreaza asta, precum si declaratia domniei sale la o emisiune TV. E o situatie jenanta ca un astfel de magistrat sa se prezinte la un concurs de acest gen, incalcand flagrant legea”, a subliniat si judecatorul Cristi Danilet, membru CSM.
„Cred ca avem o lacuna in regulamentul privind astfel de concursuri. Ca sa o acoperim, trebuie sa convenim asupra unei modificari de regulament, iar in acest sens propun sa sesizam Comisia 2 pentru elaborarea unei propuneri”, a declarat si Alexandru Serban, membru CSM.
Curtea de Apel Constanta si ICCJ au decis ca Bejinaru nu a facut „politie politica” / H. Dumbrava: „Este suficient ca in legea noastra se prevede doar cuvantul colaborare”
Legea prevede clar ca nu pot candida pentru sefia instantelor magistratii care au fost ofiteri de securitate sau au fost colaboratori. In lege nu exista o mentiune a notiunii de „colaborare in sensul de politie politica”, astfel, pentru CSM daca ai semnat un angajament cu fosta Securitate, inseamna ca ai colaborat.
Desi Florica Bejinaru a obtinut o sentinta in Justitie care certifica faptul ca nu a facut „politie politica”, insa CSM a analizat situatia diferit. „Nici nu este necesar. Este suficient ca in legea noastra se prevede doar cuvantul colaborare”, spune judecatorul Horatius Dumbrava, citat de evz.ro
Horatius Dumbrava: „Candidatura doamnei Bejinaru – ilegala”
Presedintele CSM, Horatius Dumbrava a solicitat luni seara ca ordinea de zi a sectiei de judecatori a CSM de marti, 1 noiembrie, sa fie suplimentata cu discutarea problemei de legalitate a candidaturii judecatoarei Bajinaru la presedintia Tribunalului Mehedinti.
„Este evident ca, in cazul numirii in functii de conducere, nu pot accede la aceste functii cei care au colaborat cu organele de securitate, fara a se cere si conditia suplimentara a politiei politice ca modalitate de colaborare – adica atingerea unor drepturi fundamentale ale unor persoane prin aceasta colaborare. Cu alte cuvinte, simpla colaborare cu fostele organe de securitate exclude, ca si conditie de legalitate, de la participarea d-nei judecator Florica Bejinaru la concursul pentru numiri in functia de presedinte al Tribunalului Mehedinti”, a argumentat presedintele CSM.
Ce spune legea? „Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciul de informatii inainte de anul 1990 sau au colaborat cu acestea”.
In sprijinul afirmatiilor sale, presedintele CSM a atasat decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (link catre document), conform careia judecatoarea Florica Bejinaru a avut dosar de retea al fostelor organe de securitate, ca a dat un angajament olograf prin care a acceptat recrutarea pentru a asigura supravegherea informativa a personalului din intreprinderea de confectii „Portile de Fier” din Drobeta Turnu Severin, cu numele conspirativ „Alexandra Stefanescu”.
Legea 303/2004 privind organizarea judiciara interzice magistratilor care au colobarat cu Securitatea sa candideze pentru functii de presedinte sau vicepresedinte de instanta de judecata. Articolul 48, alin. 10 spune ca „nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciul de informatii inainte de anul 1990 sau au colaborat cu acestea”.
In plus, presedintele CSM a atras atentia si asupra Hotararii Plenului CSM nr. 320/27.04.2006, care stipuleaza acelasi lucru.
CNSAS a declarat-o pe Bejinaru colaboratoare. Apoi s-a razgandit
Judecatoarea Florica Bejinaru este fost membru CSM, iar in mandatul trecut al Consiliului a ocupat si functia de presedinte al institutiei. Inainte de a fi aleasa in functia de membru CSM, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati (CNSAS) a dezvaluit ca judecatoarea Bejinaru a semnat un angajamanent cu fosta Securitate.
Documentul de colaborare dezvaluit de CNSAS a fost datat pe 5 mai 1987, iar numele de cod pe care l-a purtat aceasta fiind „Alexandra Stefanescu”.
Potrivit evz.ro, la momentul respectiv s-a spus ca judecatoarea a primit chiar si bani de la fosta Securitate, drept rasplata pentru meritele sale. Suma vehiculata si care apare in dosarul de la CNSAS este de 500 de lei. Potrivit informatiilor publicate de presa vremii, una dintre notele date de sursa Alexandra Stefanescu, alias judecatoarea Florica Bejinaru, se refera la revolta muncitorilor de la Brasov, din toamna anului 1987.
In 2006, CNSAS se razgandea in privinta cazului jduecatoarei Bejinaru si decidea ca judecatoarea, membru pe atunci al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a colaborat cu fosta Securitate.
Bajinariu a explicat atunci ca reglementarile de la acea vreme presupuneau ca anumite documente tehnice sa ajunga la Securitate, scrie BBC. Ea a sustinut insa intotdeauna ca nu poate fi vorba de o colaborare cu fosta Securitate. La aceasta concluzie a ajuns si fostul Consiliu National de Studiere a Arhivelor Securitatii.
Cu toate acestea, mai multe persoane, printre care si ministrul justitiei de atunci, Monica Macovei, au sugerat ca Florica Bejinaru ar trebui sa-si dea demisia din Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca nu ar corespunde din punct de vedere moral.
Curtea de Apel Constanta si Inalta Curte au decis in favoarea judecatoarei Bejinariu
Un an mai tarziu, in mai 2006, noua componenta a CNSAS avea sa decida prin vot secret ca judecatoarea Florica Bejinaru a colaborat cu Securitatea. Dupa inca o analiza a documentelor aflate la dosar, CNSAS a schimbat din nou decizia in ceea ce o priveste pe Florica Bejinariu, in sensul ca aceasta nu ar fi colaborat cu Securitatea.
Ministerul Justitiei a atacat in instanta in 2006 decizia CNSAS prin care a fost admisa contestatia
formulata de Bejinaru si s-a stabilit ca aceasta nu a fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste.
Atat Curtea de Apel Constanta, cat si Inalta Curte au decis in favoarea judecatoarei Bejinaru.