Sari direct la conținut

CSM propune largirea legii privind confiscarea extinsa a averilor ilicite pentru a cuprinde rudele, afinii si concubinii infractorilor

HotNews.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine amendarea proiectului de lege privind confiscarea extinsa a averii in vederea extinderii aplicabilitatii si la familia, rudele, afinii si chiar concubinii persoanelor implicate in savarsirea unor infractiunii, in urma carora obtin beneficii materiale, noteaza InfoCSM.ro. Potrivit CSM, necesitatea extinderii legislatiei vine pentru ca in practica, deseori, inculpatii instraineaza bunurile apropiatilor sau le transmit direct, de la bun inceput, acestor rude, afini sau concubini.

CSM propune mai multe amendamanete pentru proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor ilicite, proiect de lege initiat in vara de Ministerul Justitiei si aflat in prezent la Senat.

Potriviti sursei citate, CSM considera ca perioada care trebuie sa fie avuta in vedere pentru confiscarea averii, este toata durata in care persoana respectiva a fost implicata in activitati infractionale, de la momentul inceperii savarsirii faptei si pana la ramanerea definitiva a hotararii.

CSM: Masurile luate de organele judiciare trebuie extinse chiar si la familia, rudele, afinii si chiar concubinii persoanelor implicate in savarsirea unor infractiunii

Consiliul considera ca organele judiciare trebuie sa aiba un rol mai activ si sa ia masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudicului inca din prima zi de constatare a infractiunii. Masurile luate de organele judiciare, in opinia CSM, trebuie extinse chiar si la familia, rudele, afinii si chiar concubinii persoanelor implicate in savarsirea unor infractiunii, in urma carora obtin beneficii materiale. In acest sens, CSM apreciaza ca sunt necesare si modificari ale Codului de Procedura Penala in vigoare si a noului Cod de Procedura Penala ce urmeaza a fi adoptat.

Potrivit infocsm.ro, „Consiliul vrea ca la stabilirea diferentei intre veniturile dobandite legal si nivelul total al veniturilor care-i mentin un nivel de trai peste posibilitatile pe care le poate dovedi, sa fie luate in considerare si cheltuielile exagerate (de exemplu jocuri de noroc, vacante de lux), dat fiind ca nu se poate dispune confiscarea decat pentru ceea ce depaseste averea obtinuta in mod legal”.

Presedintele CSM, H. Dumbrava: Consiliul vine cu propuneri care fac ca aceasta lege sa aiba efect imediat si pozitiv

„Romania si romanii au nevoie de instrumente puternice si apte pentru a combate coruptia. Iar legea de confiscare extinsa este unul din aceste instrumente, de aici si necesitatea ca sistemul judiciar, prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, sa se implice foarte activ in aceasta directie. Si astfel CSM vine cu propuneri care fac ca aceasta lege sa aiba efect imediat si pozitiv in confiscarea averilor celor certati cu legea. Pentru acest motiv, CSM sprijina si solicita Parlamentului ca aceasta lege sa fie adoptata cat mai repede”, sustine presedintele CSM, Horatius Dumbrava.

Guvernul a aprobat, in luna iulie, un proiect de lege privind confiscarea extinsa a averii persoanelor condamnate pentru infractiuni care genereaza venituri.

Ministerul Justitiei (MJ) a sustinut necesitatea introducerii in Codul penal a confiscarii extinse a averii deoarece in prezent nu in toate cazurile se poate proba legatura directa intre infractiunea pentru care persoana a fost condamnata si anumite bunuri ale acesteia, desi provenienta de natura infractionala a acestor bunuri este evidenta.

Proiectul de lege privind confiscarea extinsa: O persoana sanctionata pentru infractiuni cu o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de cinci ani va fi obligata sa dovedeasca faptul ca averea detinuta are un caracter licit

Potrivit premierului Emil Boc, citat de Mediafax, o persoana sanctionata pentru infractiuni cu o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de cinci ani va fi obligata sa dovedeasca faptul ca averea detinuta are un caracter licit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei parti din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Printre infractiunile luate in calcul se afla si cele legate de acte de coruptie, evaziune fiscala sau alte infractiuni economico-financiare.

„Astfel vor fi mai usor confiscate averile ilicite, care nu se bazeaza ca dobandire pe mijloace legale. Se da si o satisfactie opiniei publice, in sensul ca autoritatile vor putea confisca aceste averi”, a spus Boc.

Proiectul propus de MJ venea dupa ce in 22 iunie 2011, presedintele Traian Basescu pleda pentru posibilitatea confiscarii „averii extinse”, adica a bunurilor instrainatate in timpul cercetarilor, cu intentia de „pacalire” a autoritatilor.

Ulterior, in 27 iunie, Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor sa gaseasca o solutie pentru transpunerea in legislatia romaneasca a deciziei 212/2005 a Consiliului JAI referitoare la confiscarea averilor obtinute illicit si sa identifice o posibilitate pentru „eliminarea prezumptiei ca orice avere este licita”.

In expunerea de motive a proiectului legislativ, MJ subliniaza ca la nivelul legislatiei interne Decizia-cadru nu este transpusa in totalitate, lipsind din legislatia nationala transpunerea art. 3 al actului comunitar, privind confiscarea extinsa, informeaza Agerpres.

MJ mentioneaza ca netranspunerea totala a acestui instrument al UE se datoreaza in buna parte aspectelor controversate legate de raportarea cuprinsului actului normativ la principiul constitutional al prezumtiei dobandirii licite a averii, aspecte pe care prezentul proiect isi propune sa le rezolve printr-o reglementare stricta si in concordanta atat cu exigentele constitutionale, cat si cu cerintele comunitare.

Ministerul Justitiei: Legea opereaza exclusiv in proceduri penale, vizeaza o lista de infractiuni deosebit de grave si se aplica exclusiv unei persoane deja condamnate

„Preluarea in dreptul intern a confiscarii extinse presupune reglementarea acelor cazuri expres si limitativ prevazute, in care desfasurarea de catre o persoana in mod constant pe o anumita perioada de timp de activitati cu caracter infractional de o gravitate sporita, cumulata cu lipsa altor venituri licite, este considerata ca fiind un probatoriu suficient pentru a permite instantei sa constate caracterul ilicit al veniturilor obtinute pe perioada derularii activitatilor cu caracter infractional, instituind astfel o noua viziune asupra sarcinii probei in materia dobandirii in mod licit a averii”, se mai spune in expunerea de motive.

Ministerul mai subliniaza ca, in conditiile in care aceasta opereaza exclusiv in proceduri penale, vizeaza o lista de infractiuni deosebit de grave si se aplica exclusiv unei persoane deja condamnate – introducerea confiscarii extinse nu este incompatibila cu prezumtia caracterului licit al averii, cuprinsa in Constitutia Romaniei.

MJ explica ca astfel procurorul ar fi astfel obligat sa probeze doar faptul ca o persoana anume, intr-un interval de timp, a fost implicata in savarsirea anumitor infractiuni, spre exemplu fapte de crima organizata iar, din acel moment, judecatorul poate prezuma ca bunurile dobandite sunt rezultatul unor activitati infractionale desfasurate de persoana condamnata in cursul unei perioade anterioare condamnarii care este considerata rezonabila de catre instanta.

„In aceasta ipoteza ar reveni persoanei condamnate sarcina probei privind caracterul licit al averii dobandite. Daca judecatorul ajunge la concluzia ca valoarea bunurilor detinute este disproportionata in raport cu veniturile legale poate dispune confiscarea acestora de la persoana condamnata”, mai arata MJ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro