Cât de scump e gazul în România?
Este ceva zarvă că se scumpește gazul de la 1 iulie. Asta m-a determinat să aflu cât de scump e gazul acum, comparativ cu alte forme de energie. Căci de fapt, gazul natural, benzina, GPL-ul, lignitul, lemnul, toate conțin energie chimică ce se transformă în căldură prin ardere. Ceea ce ne împiedică de obicei să le comparăm este faptul că unitățile de măsură folosite la cumpărarea tuturor acestor forme de energie diferă: benzina (și motorina, și GPL) se măsoară în litri; gazul în metri cubi (deși mai nou pe factură avem direct unitatea de energie, hWh); lemnul și lignitul pe tonă. Mi-am propus deci să le măsor tuturor prețul pe aceeași unitate de măsură, anume cea a energiei, kWh.
M-am folosit de site-ul www.engineeringtoolbox.com pentru a afla puterile calorifice specifice ale tuturor acestor combustibili. Adică câtă căldură se degajă prin arderea unui kilogram de combustibil. Iar apoi am luat prețurile accesibile mie pe piață: benzinării (ținând cont de densitățile benzinei, motorinei și GPL), factura de gaz, OLX pentru lemn de foc și lignit.
Adaug la comparație și energia electrică care, deși este o forma de energie superioară celorlalte (poate fi transformată direct și cvasi-integral în lucru mecanic) poate de asemenea să fie transformată în căldură, să zicem printr-un calorifer electric. Aici unitatea de măsură folosită este kWh și prețul l-am luat de pe factura de acasă.
Pentru ușurința de comparație am folosit la toate formele de energie prețul exprimat în bani/kWh, adică sutimi de leu per kilowatt-oră.
Iată rezultatele:
Constatăm diferențe foarte mari între prețul pe unitatea de măsură (kWh) între diferitele surse de energie. În prezent gazul este de 4 ori și jumătate mai ieftin decât electricitatea și de 4 ori mai ieftin decât benzina.
Aceste diferențe pot fi explicate de:
- la gaz de politicile de reglementare de către stat a prețului la care operatorii privați pot vinde către populație energia (încă nu există o piață complet liberă)
- la electricitate, benzină și motorină de un preț care fluctuează în funcție de cerere și ofertă (piață liberalizată), statul intervenind asupra cererii prin acciză (nesemnificativă în cazul electricității, mai mare în cazul benzinei și motorinei unde reprezintă 30% din preț).
Și atunci se ridică întrebarea: este oare electricitatea scumpă la noi sau gazul e ieftin? Pentru aflarea răspunsului am apelat la statisticile Eurostat pentru gaz și electricitate și am constatat ca la noi curentul electric (consum casnic) costă 68% din media UE deci Romania deci nu putem afirma ca este scump. Iar gazul este si mai ieftin, la 46% din media UE a prețului gazului la consum casnic. Sau în alte cuvinte, la media UE gazul este de 3 ori mai ieftin decât electricitatea (față de un factor de 4,5 în România).