Cât va costa sala de conferințe care va fi ridicată temporar în parcarea Senatului pentru a găzdui 2.000 de oficiali din toată lumea – proiect de HG
Guvernul vrea să aloce 27,3 milioane de lei pentru închirierea și amplasarea unei structuri provizorii pe terenul Palatului Parlamentului în care să se echipeze o sală de conferințe capabilă să găzduiască peste 2.000 de persoane. Oficiali din toată lumea sunt așteptați în luna septembrie la București, la Conferința Plenipotențiarilor ITU, agenția ONU care face regulile la nivel mondial în telecomunicații.
Detaliile se regăsesc într-un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în consultare publică pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
- VEZI AICI PROIECTUL DE HG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE
De unde vor fi luați banii pentru amplasarea sălii de conferințe ITU
În nota de fundamentare se arată că banii pentru închirierea, amplasarea și echiparea acestei săli principale de conferințe vor fi luați din excedentul de 88 milioane de lei ai Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), bani care au fost virați deja în Fondul de rezervă al Guvernului, după ce s-a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2022.
Din această sumă de 88 milioane de lei, prin adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 608/2022 s-a decis distribuirea a 61,5 milioane de lei către alte instituții care au rol în organizarea acestui eveniment, rămânând fonduri și pentru rezolvarea problemei cu amplasarea sălii plenare de conferințe.
- „Astfel, prin acest act normativ (n.a Hotărârea de Guvern nr. 608/2022), s-au creat premisele pentru finanțarea cheltuielilor aferente sălii pentru plenară, suma transferată din excedentul bugetar al ANCOM fiind în măsură să acopere și aceste cheltuieli, dar nu a fost identificată o instituție care să îndeplinească această activitate.
- În condițiile în care nici Camera Deputaților și nici Senatul, instituții care administrează spațiile din Palatul Parlamentului nu au identificat o soluție pentru realizarea sălii pentru plenară pentru a fi pusă la dispoziția reprezentanților UIT conform condițiilor din Acord, în considerarea termenelor scurte avute până la derularea Conferinței plenipotențiarilor s-a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2022.
- Prin acest act normativ, ANCOM a fost autorizată să achiziționeze servicii pentru organizarea Conferinței plenipotențiarilor, incluzând dar fără a se limita la închirierea, amplasarea unei structuri provizorii pe terenul aferent Palatului Parlamentului, dotarea structurii provizorii cu mobilier, echipamente audio-video, sisteme de conferință, echipamente de interpretariat și traducere simultană, generatoare, toate facilitățile și instalațiile necesare, serviciii auxialiare etc., amplasarea unui culoar de trecere, care asigură legătura directă dintre structura provizorie și sălile Palatului Parlamentului, precum și asistența tehnică, demontare și dezinstalare după desfășurarea Conferinței”, se arată în nota de fundamentare.
HotNews.ro a informat deja că această sală, care va găzdui 2.012 persoane ar urma să fie ridicată temporar pe platforma din parcarea Senatului, având ca acces intrarea B3 a Palatului Parlamentului.
Informația apare într-un contrar de achiziții atribuit deja de ANCOM pentru servicii de proiectare arhitecturală pentru realizarea conceptului de design/branding și amenajare interioară și exterioară pentru spațiile din interiorul și exteriorul Palatul Parlamentului, inclusiv Sala Plenară și Aeroportul Henri Coandă – Otopeni, locații unde se vor derula activități din cadrul Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.
Pentru detalii despre problemele și cheltuielile pentru Conferința ITU citește: