Sari direct la conținut

Cu ce probleme se va confrunta noul premier al Marii Britanii și ce a spus Liz Truss despre sprijinul pentru Ucraina

HotNews.ro
Pe Liz Truss o așteaptă vremuri grele în funcția de premier al Regatului Unit, Foto: DreamsTime
Pe Liz Truss o așteaptă vremuri grele în funcția de premier al Regatului Unit, Foto: DreamsTime

Ministrul britanic de externe Liz Truss a fost aleasă luni lider al Partidului Conservator, aflat la guvernare, și noul prim-ministru al țării. Ea are sarcina de a conduce economia prin cea mai gravă criză a costurilor de trai din ultimele decenii, notează Reuters.

Truss trebuie să abordeze disputele industriale, inflația în creștere și provocările de politică externă care includ implementarea Brexit și războiul din Ucraina. Iată mai jos principalele probleme cu care se confruntă ea:

Creșterea prețurilor

De departe, cea mai mare provocare va fi modul în care va ajuta populația să facă față celei mai mari inflații din ultimele patru decenii, creșterii prețurilor la energie și riscului de recesiune prelungită.

O factură medie anuală de energie pentru o gospodărie de 1.277 de lire anul trecut va sări la 3.549 de lire începând cu luna octombrie, iar prețurile sunt așteptate să crească și anul viitor.

Truss a declarat luna trecută că este în favoarea reducerilor de taxe în locul „ajutoarelor” pentru a ajuta oamenii să facă față crizei legate de costul vieții. Dar acum se anticipează că va oferi un sprijin mai larg pentru gospodării.

Truss a promis, de asemenea, un buget de urgență imediat după preluarea mandatului, cu reduceri de taxe. Acesta ar include o anulare a creșterii de 1,25% a punctului de asigurare națională, majorare impusă de Sunak. Cu toate acestea, măsura ar ajuta în principal lucrătorii cu salarii mai mari.

Greve

Noul prim-ministru se va confrunta imediat cu furia liderilor sindicali.

Muncitori din numeroase domenii, de la lucrători feroviari, avocați, personal medical și universitar, sunt în grevă sau plănuiesc să facă grevă, deoarece inflația alimentează cererile pentru salarii mai mari.

Pentru a combate aceste tulburări sociale, Truss a declarat că va lua „măsuri dure și decisive” pentru a limita grevele sindicatelor.

Brexit

Truss va trebui să se lupte cu aspectele practice ale ieșirii din Uniunea Europeană, respectând în același timp promisiunea de a rescrie acordul convenit de predecesorul său.

În calitate de ministru de externe, ea a promovat planurile de promulgare a proiectului de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord, care ar desființa o parte din acordul Brexit al lui Johnson.

Marea Britanie se plânge de mult timp că negocierile cu UE nu au reușit să se concretizeze, iar legislația propusă este văzută ca o poliță de asigurare. Cu toate acestea, dacă noul prim-ministru nu renunță la acțiunile unilaterale, UE ar putea riposta prin eliminarea oamenilor de știință britanici din Horizon, cel mai mare program de cercetare din lume.

Disputa ar putea duce, în cele din urmă, la un război comercial cu Bruxellesul. Truss a promis, de asemenea, să elimine până în 2023 toate legile Uniunii Europene care se mai aplică în Marea Britanie.

Solicitanții de azil

Guvernul britanic se luptă de ani de zile să reducă numărul de migranți care traversează spre Marea Britanie în ambarcațiuni mici. Oficialii guvernamentali au declarat că până la 60.000 de persoane ar putea sosi cu ambarcațiuni mici în acest an, dublu față de recordul de anul trecut.

Pentru a descuraja fluxul de migranți, guvernul a anunțat în aprilie că intenționează să trimită persoanele care sosesc pe țărmurile sale în Rwanda, unde le vor fi procesate cererile de azil.

Primul zbor de deportare planificat în iunie a fost blocat de un ordin de ultim moment al Curții Europene a Drepturilor Omului. Truss s-a angajat să extindă politica prin trimiterea solicitanților de azil în alte țări.

Ea este hotărâtă să facă această politică să funcționeze, afirmând că Marea Britanie va părăsi Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă va continua să blocheze această politică. În acest caz, Marea Britanie s-ar alătura Belarusului și Rusiei ca singurele țări din Europa care nu fac parte din convenție.

Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin se bazează pe o iarnă de suferință economică pentru europeni cu scopul de a slăbi hotărârea împotriva războiului său din Ucraina.

Marea Britanie a fost unul dintre cei mai mari furnizori de echipament militar al Ucrainei, trimițând aproape 7.000 de arme antitanc, sute de rachete și vehicule blindate de luptă. De asemenea, antrenează soldați ucraineni.

Truss a promis că va continua sprijinul militar și economic al Marii Britanii pentru Ucraina. Provocarea va fi ce se va întâmpla dacă sprijinul internațional pentru Ucraina va începe să slăbească.

Ea a declarat în timpul competiției politice pentru funcția de premier că Ucraina „nu va avea un aliat mai mare” decât Marea Britanie dacă va fi numită prim-ministru.

(foto articol © Gints Ivuskans | Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro