Sari direct la conținut

Cultura, in fondurile UE 2014-2020/ O noua miza: industriile culturale si creative

HotNews.ro, EurActiv.ro

Dincolo de segmentele „clasice” incluse la finantare UE, cum ar fi patrimoniul cultural sub diferite forme (vizate, de altfel, si pentru fondurile post-2014) Ministerul Culturii vede o ca oportunitate inovatoare includerea industriilor culturale si creative intre categoriile de IMM-uri eligibile prin programele 2014-2020 cum ar fi, de exemplu, cel dedicat Competitivitatii.

Restaurarea si valorificarea patrimoniului cultural, inclusiv valorificarea potentialului turistic local specific, reabilitarea zonelor istorice urbane, valorificarea durabilă a patrimoniului cultural sunt aspectele enumerate in prima varianta Acordului de Parteneriat, ca prioritati de finantat in zona domeniului cultural. In plus, mai este mentionat accesul la serviciile culturale care au si ele calitatea de „bunuri publice pure”, cu impact puternic asupra incluziunii sociale.

Bogdan Trimbaciu, director al Unitatii de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Culturii, care a coordonat procesul de consultare si elaborare a documentelor pregatitoare pentru fondurile UE 2014-2020 din acest domeniu, a explicat pentru uelive.ro ca „majoritatea solicitarilor noastre au fost luate in considerare de catre Ministerul Fondurilor Europene, in primul draft al Acordului de Parteneriat”.

Ministerul Culturii a elaborat, in aceasta perioada, conform prioritatilor stabilite, documentul de baza pentru acest sector: Strategia în domeniul Culturii si Patrimoniului 2014 – 2020. Aici exista numeroase propuneri de prioritati care ar trebui finantate, din care se desprinde ideea principala mentionata de Bogdan Trimbaciu: cea referitoare la industriile culturale si creative. ( Nota redactiei: acestea includ domeniile: advertising, arhitectură, arte si antichităti, mestesuguri, design, modă, film, video si fotografie, software, jocuri si publishing electronic, muzică si performing arts, publishing, televiziune si radio.)

Citeste articolul integral pe uelive.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro