Cum a devenit Ask.fm una dintre cele mai populare retele sociale printre adolescenti. O istoria a hartuirii online, care l-a determinat pe Cameron sa reactioneze. Cum folosesc tinerii platforma in Romania
Facebook a debutat in 2004. N-a fost prima si nici ultima retea sociala, dar a devenit cea mai mare. Cum o platforma care vrea sa fie mai buna apare aproape lunar, in 2010 a aparut si Ask.fm, popular macar in randul adolescentilor, care vor sa-si tina viata si curiozitatile departe de parinti.
Ask.fm este o retea sociala pe care utilizatorii primesc intrebari de la alti oameni, raspund, dar, de regula, cei mai multi se ascund sub pseudonime. Pentru a face profilul mai popular, multi il distribuie pe Facebook, Twitter sau alte retele sociale, iar prietenii si necunoscutii intra. Platforma arata ca un oracol al vechilor generatii, insa mesajele inofensive sunt insotite de multe ori de intrebari vulgare, amenintari de tot felul si hartuire sub protectia anonimatului.
In prezent, Ask.fm are aproximativ 150 de milioane de utilizatori la nivel mondial, dar in Romania nu a devenit niciodata mainstream. Singurele informatii despre numarul de utilizatori romanivin de la Zelist. Astfel, in aprilie 2014, platforma avea peste 66.000 de utilizatori.
Varful de popularitate la nivel mondial a fost atins de Ask.fm undeva in a doua jumatate a anului 2013, desi pe un fond negativ: cateva tinere s-au sinucis din cauza hartuirii de pe aceasta retea.
Ask.fm este oracolul pe care generatiile precedente il foloseau pentru a se interesa de colegi si pentru a le cunoaste, cat se poate de bine, placerile, neplacerile si preferintele.
Desi tinerii, si toti ceilalti utilizatori ai Ask.fm, se pot ascunde sub identitati false, intrebarile si raspunsurile sunt reale. Platforma s-a ridicat fix pe curiozitatea si neasumarea responsabilitatii pe care adolescentii le manifesta.
Altfel, pofta de senzationalism si de popularitate a tinerilor se poate sa se fi manifestat cel mai urat in cazul lui Erin Gallagher, din Irlanda,potrivit The Independent. Ea avea 13 ani cand s-a sinucis. ”Crezi ca esti amuzant cand ma hartuiesti pe Ask.fm? Sa te gandesti la asta si cand o sa-mi pun o franghie in jurul gatului!”, a fost mesajul ei catre internet.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a cerut un boicot national al platformei Ask.fm, dupa ce doi adolescenti din Regatul Unit s-au sinucis ca urmare a hartuirii anonimiilor. In august 2013, fondatorii retelei au spus ceea ce era evident, desi cinic: uneltele pentru a se proteja sunt la utilizatori. Momentul ”Ask.fm” a dovedit ca Internetul inca nu este ”invatat” si tinerii nu sunt suficient de educati pentru acest mediu aproape fara limite.
Insa, in Romania platforma ramane populara printre adolescenti, iar mesajele trimise de tineri cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani ne arata ca parintii nu prea stiu cum folosesc copiii lor internetul.