Sari direct la conținut

Cum a numit Victor Ponta noi sefi la DNA si Parchetul General timp de o saptamana si s-a razgandit intr-o zi

HotNews.ro

Totul a inceput in urma cu o saptamana. Traian Basescu le trimite liderilor USL o scrisoare in care-i avertizeaza, intre altele, ca numirea procurorilor sefi este o restanta majora in relatia cu UE. A doua zi, premierul Victor Ponta anunta la TV ca ar putea sa-si asume interimatul la justitie si sa faca numirile. HotNews.ro anunta cele mai importante nume: Kovesi la DNA, Nitu la Parchetul General. Ponta spune ca va stabili viitoarele nume impreuna cu presedintele Traian Basescu si cu CSM si ca va renunta la procedura se selectie. De Antonescu si PNL nu spune nimic. Antena 3 il ataca furibund pentru intentia de a o numi pe Kovesi la DNA, totul culminand cu un interviu in care premierul este somat sa nu o numeasca.

Atacurile se intetesc. Luni, premierul pare hotarat sa reziste, ironizandu-i pe liberali si pe Antena 3. Marti, ceva se intampla. Sectia de procurori il anunta pe Victor Ponta ca nu-i acorda nici un aviz daca nu revine la o procedura transparenta, in acord cu standardele UE. Premierul renunta repede si anunta ca viitorul ministru al justitiei va face numirile, avertizand ca procedura va dura. Razgandirea are loc pe fondul tensionarii relatiilor cu PNL, Antonescu covocand o sedinta de conducere pentru ziua de miercuri. Mare intrebare este de ce a renuntat Victor Ponta atat de usor la numiri, dupa o saptamana in care parea mai decis ca niciodata sa le faca. Dar iata cronologia esecului:

  • Luni, 25 martie. „Cel mai bun procuror general as fi eu. Am si experienta, si… dar nu iau in calcul numirea mea”, declara premierul Victor Ponta, chestionat de jurnalisti pe tema numirii celor doi procurori-sefi – pentru Parchetul General si DNA. Presedintele Traian Basescu le-a trimis, luni, o scrisoare comuna presedintelui Senatului, Crin Antonescu, presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si premierului Victor Ponta, in care propune o serie de termene clare pentru respectarea recomandarilor cuprinse in Raportul MCV.
  • Marti, 26 martie. Premierul Victor Ponta afirma, la Romania TV, ca „este foarte posibil” sa faca propunerile pentru sefia Parchetului General si pentru sefia DNA din postura de ministru interimar al Justitiei, dar ca isi doreste sa existe un acord intre cele trei parti implicate de lege privind aceste numiri, respectiv intre ministru, Consiliul Superior al Magistraturii si seful statului.
  • Miercuri, 27 martie. Procurorii Tiberiu Nitu – la Parchetul General, si Laura Codruta Kovesi – la DNA, acestea sunt optiunile premierului Victor Ponta pentru sefia parchetelor, insa o decizie finala va fi luata impreuna cu presedintele Traian Basescu, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. „Nu sustin pe nimeni pana nu vorbesc cu CSM si cu presedintele Basescu”, a declarat premierul Ponta pentru HotNews.ro.
  • Tot miercuri, presedintele Traian Basescu spune, la B1 TV, ca mandatul ministrului Mona Pivniceru la justitie a fost „o catastrofa”. „Am vrut sa o conving hai sa-l ducem pe Morar la Parchetul General si pe Kovesi la DNA, ar fi fost o oportunitate extraordinara si credibilitate. Sunt vreo 30 de functii in parchetul general si in DNA, toate pe interimate. Nu a vrut. Eu cu ea discut, nu m-am dus si la Crin Antonescu, nu l-am intrebat nici e dl Voiculescu si nici pe dl Vlasov. A fost o respingere totala a solutiei, care ar fi ajutat foarte mult Romania. Acum pe Morar l-am numit la CCR”, a afirma presedintele Basescu la B1 TV.
  • Antena 3 incepe atacurile dure la Victor Ponta. Mircea Badea il ameninta ca il va scoate de guler din Guvern daca o va numi pe Kovesi la DNA. Deci eu mă ridic, plec din emisiune, mă duc în Piaţa Victoriei, mă dezbrac, îmi pun penele şi mă duc la poarta Guvernului. Deschide, sunt eu, cetăţeanul! Îi dau la o parte pe ăia de la SPP, mă duc în birou la Ponta, dau uşa de perete, îl iau de guler, îl târăsc, îl scot şi îl dau afară. Deci îl dau afară, eu. Deci dacă domnul Ponta va ajunge în situaţia s-o numească pe Kovesi la DNA, are o singură soluţie: să cadă, el şi Guvernul lui”, a zis Badea, gesticulând larg. „Dacă tu eşti Ponta Victor şi ai ajuns premierul României căţărându-te pe 7,4 milioane de voturi şi n-ai fost în stare să-l dai jos pe ‘perdeluţă’ (n.r. Traian Băsescu), dar eşti obligat să o numeşti pe Kovesi, există o singură soluţie: să demisionezi”, spune Badea.
  • Joi 28 martie. PSD-istii incep incep sa sustina scenariul unui compromis negociat intre Victor Ponta si Traian Basescu in chestiunea numirii procurorilor sefi. „În acest moment se impune găsirea unei căi de mijloc şi realizarea unui dialog între instituţiile implicate: ministrul Justiţiei, CSM şi preşedinţie. Persoanele implicate trebuie să se extragă din ecuaţie, deoarece este nevoie de o colaborare instituţională în spirit constituţional şi în interesul ţării’, a declarat europarlamentarul, citat de Agerpres. Corina Creţu a subliniat că preşedintele Traian Băsescu este ultimul decident în privinţa numirilor, iar prin practica sa de emitere de decrete de schimbări de procurori şi judecători, acesta şi-a pus amprenta asupra sistemului judiciar.
  • Singura soluţie pentru a încheia ‘blocajul nefiresc’ al interimatelor procurorilor şefi este, în condiţiile legislaţiei actuale, consultarea instituţională între cele trei părţi implicate – Guvern, CSM, Preşedinţie, consideră purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Cătălin Ivan, liderul europarlamentarilor social-democraţi. ‘Potrivit legii în vigoare, Traian Băsescu are ultimul cuvânt în numirea Procurorului General şi a şefului DNA. El poate respinge orice propunere, după bunul său plac, prelungind, astfel, interimatul la nesfârşit. Or, cel mai important este să ieşim din acest blocaj nefiresc, din acest interimat etern care ne face rău, iar singura soluţie în contextul actualului cadru legislativ este consultarea instituţională între cele trei părţi implicate: Guvern, CSM şi Preşedinţie. Perpetuarea blocajului nu este o opţiune’, susţine purtătorul de cuvânt al PSD, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES
  • Vineri 29 martie. Premierul Victor Ponta declara, la Antena 3, intr-o emisiune cu Dana Grecu si Radu Tudor, ca nu primeste lectii de „antibasism”, dupa ce gazdele i-au prezentat o poza cu un batran si l-au intrebat daca stie cine este. La raspunsul negativ al primului ministru, Dana Grecu i-a spus ca este unul dintre batranii care a votat pentru suspendarea lui Traian Basescu si ulterior a fost anchetat de procurori. Intrebat daca nu exclude numirea Laurei Kovesi sef la DNA, Victor Ponta a raspuns: „Nu exclud nici un nume in afara de Daniel Morar.” Tot vineri se declanseaza atacurile liberalilor. Europarlamentarul PNL Norica Nicolai afirma ca „nerespectarea procedurilor convenite cu reprezentantii Comisiei Europene cu privire la numirea procurorilor sefi (ai Parchetului si ai DNA) ar dovedi de fapt ca politicienii romani nu sunt interesati de a clarifica situatia MCV, ci doar de numirea fara respectarea nici unui fel de criterii a acestor persoane”.  
  • Duminica 31 martie.In momentul in care doamna Mona Pivniceru a facut personal optiunea ferma pentru Curtea Constitutionala, in acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justitiei – n.r.) si mie imi pare ca, atat cat suntem in continuare in alianta, nu putem refuza premierului acest drept”, a declara Crin Antonescu la Antena 3. Afirmatia dezvaluie faptul ca intentia premierului Ponta de a prelua interimatul era mai veche. El a subliniat ca, in cazul in care premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Justitiei, o propune pe Codruta Kovesi pentru sefia DNA, „categoric acest lucru nu va fi sustinut de PNL, va fi in dezacord cu PNL”: „Mai departe, ce sa facem, sa rupem USL? Poate e si asta o varianta”, a continuat liderul PNL, adaugand insa ca are indoieli in aceasta privinta. In tot acest timp, Antena 3 duce o campanie furibunda impotriva premierului Ponta, impotriva procuroriului Kovesi si impotriva „slugilor lui Basescu” din presa.
  • Luni 1 aprilie. Premierul Victor Ponta afirma ca „procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL”, ci eventual „la Antena 3”, referindu-se la discutia de vineri la emisiunea realizata de Dana Grecu si Radu Tudor, cand premierul a declarat ca nu primeste „lectii de antibasism”. Tot luni, Ponta, spune ca el a fost solidar si i-a sprijinit pe liberali atunci cand au luat decizii controversate, precum primirea in partid a lui Sorin Frunzaverde si Mihai Stanisoara, „mult mai apropiati de Traian Basescu” decat Laura Codruta Kovesi. „Pe doamna Kovesi nu o pun vicepresedinte la PSD, sa stea linistiti liberalii”, a comentat premierul. Victor Ponta a subliniat ca „in politica e important sa-ti asumi si decizii, sa raspunzi pentru ceea ce faci si e important sa faci, nu sa vorbesti”, adaugand ca el va fi solidar fata de liberali si de Crin Antonescu „in toate momentele importante”.”Eu niciodata nu ma spal pe maini ca Pilat din Pont”, a mentionat Ponta, afirmand ca ar fi „neserios si iresponsabil” sa faca niste nominalizari care ar putea fi avizate negativ de CSM sau blocate de Traian Basescu.
  • Marti 2 aprilie. Premierul Victor Ponta se razgandeste. Anunta, dupa intalnirea cu sectia de procurori de la CSM, ca nu va mai face propuneri pentru cei doi procurori-sefi – Parchet si DNA – in calitate de ministru interimar al Justitiei, asa cum anuntase luni seara, ci va numi mai intai un nou ministru al Justitiei, care va conduce aceste proceduri. „N-am facut niciun fel de nominalizare si n-am vorbit de niciun fel de nume, nici aici cu sectia de procurori. Am avut o discutie legata de procedura – daca mergem pe propunerea ministrului Justitiei, avizul CSM si presedinte, sau daca mergem pe cealalta varianta. Opinia este de a merge pe o procedura de selectie cu acele etape pe care le stiti foarte bine”, spune Ponta.
  • Tiberiu Nitu pe functia de procuror general, Bogdan Licu in pozitia de prim-adjunct si Codrut Olaru pe functia de adjunct al procurorului general, la DIICOT  Alina Bica iar la DNA Laura Codruta Kovesi – acestea au fost propunerile pe care premierul Victor Ponta intentiona sa le propune CSM, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. In sedinta CSM nu s-a discutat insa despre nume, deoarece procurorii sectiei penale i-ar fi pus in vedere primului ministru ca nu vor acorda un aviz cata vreme nu va face o procedura deschisa si transparenta in acord cu standardele mentionate in MCV.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro