Cum a ucis Adrian Nastase presa romaneasca
Miercuri, am participat la o emisiune la Money TV despre dosarele lui Adrian Nastase, alaturi de avocatul acestuia, Ioan Cazacu. Nu stiu cat de vinovat este Nastase in cazul ‘Trofeul calitatii’ in care ispaseste o pedeapsa cu inchisoare de doi ani. Probabil ca la termenul din 18 martie va fi din nou liber in urma indeplinirii conditiilor eliberarii conditionate. Pana una-alta, Justitia l-a condamnat in urma unui proces care a durat aproape cinci ani si care a avut 61 (!) de termene de judecata, scrie Adrian Halpert, pe blogul lui.
I-am spus si in emisiune avocatului Cazacu faptul ca exista cel putin doua suspiciuni serioase in legatura cu nevinovatia clientului sau, care se declara o victima politica:
1. Daca este, asa cum sustine, nevinovat si a fost condamnat la ordinul politic al lui Traian Basescu, de ce nu si-a mandatat aparatorii, din primavara lui 2012 – cand a fost condamnat – si pana acum, sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului? Cazacu a explicat faptul ca nu o poate face de unul singur si ca familia lui Nastase, cat si clientul sau, nu i-au cerut acest lucru.
2. Din moment ce nu si-a recunoscut vinovatia, de ce a platit Adrian Nastase aproximativ 700.000 de euro, prejudiciul stabilit a fi fost cauzat Inspectoratului de Stat in Constructii? Un om nevinovat nu poate plati, senin, din proprie initiativa, pentru ceea ce nu a facut, nu-i asa?!
Dar ceea ce am spus in acea emisiune si vreau sa subliniez si aici nu are legatura cu dosarele lui Adrian Nastase. Daca ar fi dupa mine, eu l-as condamna pe Adrian Nastase – din punct de vedere moral, nu juridic, desigur – la multe cazne pentru cu totul altceva: distrugerea presei scrise in Romania! Acest proces a inceput odata cu vanzarea companiei de distributie Rodipet catre un dubios „om de afaceri” libanez, pe numele sau Hassan Awdi, vanzare perfectata de premierul, pe atunci, Adrian Nastase. Una dintre cele mai mari companii de distributie de presa din Europa Centrala si de Est a fost facuta farame, apoi, metodic si pe indelete, de arab si de fratii sai, care au cumparat o „perla a coroanei” cu imensa suma de … 6 milioane de euro! Peste 35 de milioane de euro prejudiciu, aproape 4.000 de oameni lasati pe drumuri si mii de chioscuri de distributie inchise – acesta este bilantul spectaculos al uneia dintre privatizarile „de succes” marca Adrian Nastase. Ce a urmat: falimente in lant, retele de distributie controlate din umbra de mogulii de presa si, acum, insolventa Hiparion – toate acestea nu sunt decat consecinte ale deciziei de atunci a primului-ministru al Romaniei.
Intamplator, am fost aproape de procesul de privatizare a Rodipet. In 2003, cand compania a fost scoasa la mezat, Nastase si gasca au mimat discutii cu parteneri seriosi occidentali. Lucram atunci la Ringier Romania, companie detinuta de trustul de presa elvetian Ringier AG.
Editorial aparut pe Reporter Virtual, vineri, 8 martie 2013.
Comenteaza pe blogul lui Adrian Halpert.