Cum afecteaza alcoolul memoria?
În mod suprinzător alcoolul nu afectează memoria atât de mult pe cât s-ar crede. Un studiu publicat în revista Journal of Neuroscience arată că alcoolul ajută la stimularea anumitor zone ale creierului și crește capacitatea de a reține informații, conform spring.org.uk.
In mod normal când vorbim despre memorie ne gândim la memoria conștientă, la informațiile pe care le reținem în mod deliberat. Însă o parte din procesul de reținere a noilor informații este alcătuit și din memorarea subconștientă și, în acest sens, alcoolul favorizează stabilirea unor legături neuronale care cresc dispoziția creierului de a reține informații, sustine doctorul Hitoshi Morikawa, cercetător în domeniul neurofiziologiei și adicțiilor.
Hitoshi Morikawa și echipa sa de cercetători au ajuns la aceste concluzii în urma unui studiu efectuat pe șoarecii de laborator, cărora li s-au administrat doze de alcool pentru a le fi examinate legăturile sinaptice ale creierului. Experimentul a arătat că expunerea la alcool îmbunătățește anumite mecanisme de învățare și crește, în mod inconștient, gradul de spontaneitate și disponibilitatea de a reține informații noi.
Odată cu eliberarea dopaminei în creier, mulți factori influențează comportamentul social și duc la crearea de noi asocieri. „În general, oamenii cred că dopamina este substanța care crează senzația de plăcere, însă dopamina este în primul rând un stimulant al memoriei, un neurotransmițător care îmbunătățește funcționarea sinapselor”, declară Hitoshi Morikawa.
Aceste mecanisme de învățare îmbină factorii declanșatori comportamentali, sociali și pe cei care țin de mediu. Spre exemplu este vorba de genul de asocieri pe care le facem între anumite surse care crează plăcere: un anumit tip de muzică, oameni și locuri. Iar dacă alcoolul se va consuma în viitor în același context, creierul va deveni mai receptiv în circumstanțe similare. Cu alte cuvinte, creierul se bucură din ce în ce mai mult de această situație și, de acest motiv, tratarea alcoolismului este asociată în mare parte cu ruperea legăturilor care crează plăcerea.