Cum boicotează Guvernul credibilitatea Referendumului CpF
Referendumul pentru modificarea art 48 din Consitituţiei se află pe ultima sută de metri, iar Guvernul României face tot ce poate pentru a arunca în aer credibilitatea organizării sale.
Scriam acum peste o săptămână peFacebookcă Autoritatea Electorală Permanentă nu are baza legală pentru a folosi sistemul de depistare a votului multiplu (SIMPV). Este acel sistem folosit cu succes de două ori în timpul guvernării tehnocrate (pentru alegerile locale și parlamentare). Reiau aici răspunsul dat de către AEP senatoarei Florina Presadă într-o interpelare[1]:
SIMPV este reglementat exclusiv în cadrul Legii nr. 208/2015 și în cadrul Legii nr. 115/2015, prin urmare acesta poate fi utilizat, în prezent, doar în cazul alegerilor parlamentare și locale.
Iată ce face acest sistem, conform Autorităţii Electorale Permanente[2].
SIMPV are un rol instrumental în asigurarea integrității procesului electoral și are următoarele funcționalități:
a) facilitează verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot;
b) semnalează tentativele de vot ilegal;
c) facilitează exercitarea dreptului de vot;
d) asigură unicitatea înscrierii în listele electorale;
e) agregă date statistice privind prezența alegătorilor la vot.
Aşadar, vom şti mult mai greu (sau nu vom şti) dacă o persoană sosită în secţia de votare are sau nu drept de vot. Sigur, pe buletin se poate observa vârsta, dar sunt şi alte condiţii care pot să ducă la pierderea dreptului de vot. SIMPV (de fapt ADV, dar să nu intrăm în detalii prea tehnice) poate verifica toate aceste condiţii şi informează deîndată operatorul.
Lipsa acestui sistem va duce la permiterea votării celor care de fapt nu au drept de vot.
Tentativele de vot ilegal nu vor mai fi semnalizate. Un autobuz care va face o deplasare prin toată ţara va putea opri la fiecare secţie de votare de pe drum. Turiştii se vor înscrie pe liste suplimentare (pe hârtie) şi pot vota în fiecare secţie. Pentru a depista votul multiplu, cineva trebuie să confrunte listele de hârtie din secţiile pe unde a trecut autobuzul.
Nu va mai fi asigurată unicitatea înscrierii în listele electorale (!!!).
Dacă o persoană apare pe mai multe liste electorale (fie prin metoda “autobuzul”, de mai sus, fie pentru că, de exemplu, are şi domiciliu şi reşedinţă pe buletin), el va putea vota de 2 ori, fără a fi depistat
Prezenţa nu va mai fi agregată electronic de către acest sistem, ci prin vechile metode.
Iar vechile metode permiteau metoda ”autobuzul”, descrisă mai sus. Singura ”consolare”, dacă poate fi vorba de așa ceva, era că toate partidele foloseau această metodă, drept urmare rezultatele erau oarecum asemănătoare.
Cât de mare este, în acest caz încrederea noastră că rezultatele referendumului sunt corecte?
Ca fapt divers, nici pentru europarlamentare și nici pentru prezidențiale nu există încă bază legală de folosire a SIMPV. Așa cum scrie în răspunsul AEP, există bază legală de folosire doar pentru locale și parlamentare.
Citeste intreg articolul si coemnteaza peContributors.ro