Sari direct la conținut

Cum explica AEP cumpararea fara licitatie a softului pentru depistarea eventualelor voturi multiple la referendum de la o firma al carei actionariat duce la Sebastian Ghita

HotNews.ro

Firma XOR IT Systems, al carei actionariat duce catre omul de afaceri Sebastian Ghita un apropiat al premierului Victor Ponta, a castigat pe 30 iulie procedura de achizitie organizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a presedintelui Romaniei. Contractul a fost atribuit prin negociere fara publicarea unui anunt de participare. De ce nu s-a organizat o licitatie, cand legea obliga la acest lucru daca valoarea contractului depaseste 15.000 de euro? AEP a precizat pentru HotNews.ro ca a fost nevoita sa organizeze de doua ori aceasta procedura, care ar fi fost oricum justificata legal de termenul foarte scurt stabilit pentru referendum.

  • „Actele normative care au stabilit si reglementat organizarea si desfasurarea referendumului national pentru demiterea Presedintelui Romaniei, ca de exemplu H.G. nr.682/2012, H.G..nr.683/2012, H.G. nr.684/2012 au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, in data de 07.07.2012. Data referendumului national pentru demiterea Presedintelui Romaniei fiind stabilita pe data de 29.07.2012, ar fi impus oricum, datorita termenului foarte scurt, invocarea prevederilor art.122 lit.c) din OUG nr.34/2006 ‘ca o masura strict necesara, atunci cand perioadele de aplicare a licitatiei deschise, a licitatiei restranse, a negocierii cu publicarea prealabila a unui anunt de participare sau a cererii de oferte nu pot fi respectate din motive de extrema urgenta, determinate de evenimente imprevizibile si care nu se datoreaza sub nicio forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii contractante'”, se arata in raspunsul transmis HotNews.ro de catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

Autoritatea a tinut sa aminteasca faptul ca „a fost nevoita sa organizeze de doua ori aceasta procedura. In data de 13.07.2012 AEP a transmis invitatii de participare cu oferta preliminara catre 4 operatori economici, dar a anulat procedura, deoarece toti operatorii au incalcat prevederile art.33 alin.(3) lit.b) din H.G. nr.925/2006, nedepunand garantii de participare cu termenul de valabilitate solicitat prin documentatia de atribuire. Pe data de 24.07.2012 a fost reluata procedura prin transmiterea de invitatii de participare catre 9 operatori economici”.

Actionariatul XOR IT Systems duce catre omul de afaceri Sebastian Ghita

AEP a anuntat castigarea procedurii de achizitie de catre firma XOR IT Systems la data de 31 iulie 2012. Dintre cei noua operatori economici carora le-au fost transmise invitatii de participare, patru dintre acestia (SIVECO Romania SA, Star Storage, XOR IT Systems, Team Net International) au depus ofertele in termenul limita stabilit – 26 iulie, ora 14,00.

Potrivit AEP, operatorul economic declarat castigator ca urmare a aplicarii criteriului de atribuire, respectiv pretul cel mai scazut, este XOR IT Systems, a carui oferta financiara a fost de 1.973.550 lei, fara TVA, suma bugetata cu aceasta destinatie fiind de 3.345.000 lei, fara TVA.

Actionariii XOR IT Systems sunt firmele: Olionvest Holdings LTD (din Cipru) cu 61% din actiuni, Cardiplan Investments LTD (Cipru) – 24% din actiuni si Rizea Dan-Ionut – 15% din actiuni.

Conform datelor de la Ministerul de Finante, XOR IT Systems a inregistrat anul trecut un profit net de 567.578 lei. Firma avea un numar mediu de salariati de 105 persoane si datorii totale de 43.100.865 lei.

Spre comparatie, in 2010, compania a avut un profit net de 401.179 lei, un numar mediu de anagajati de 141 persoane si datorii totale de 7.678.078 lei.

HotNews.ro a aratat ca din mai multe inregistrari din Monitorul Oficial din anii 2009 si 2010, reprezentantul legal al celor doua firma cipriote actionare la XOR IT Systems este Bogdan Padiu, actualul director general al Teamnet International, o firma din grupul Asessoft, care este controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita, patronul Romania TV si un apropiat al premierului Victo Ponta.

De notat si faptul ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a achizitionat de la Teamnet International prin aceeasi procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare si softul utilizat pentru numararea voturilor exprimate, conform unui comunicat al AEP de la data de 25 aprilie 2012.

Contactati de catre HotNews.ro, oficialii XOR IT Systems si Teamnet International nu au oferit pana acum niste explicatii cu privire la aceste informatii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro