Cum explică Nicușor Dan taxarea obligatorie a parcării din 15 august / Viceprimarul spune că tariful pentru zona 0 s-ar putea modifica
Şoferii din Capitală riscă amenzi şi blocarea mașinilor, începând cu 15 august, dacă nu vor plăti taxă pentru parcare, primarul Nicușor Dan spunând că decizia a fost luată „pentru a învăţa bucureştenii” cu acest regulament privind parcările, care este în vigoare, dar nu a fost aplicat până acum. La rândul său, viceprimarul Sorin Bujduveanu spune că sunt discuții pentru renunțarea la zona 0, unde parcarea va costa cel mai mult – 10 lei ora.
- „Noi avem un regulament de parcare aprobat de Consiliul General, care prevede şi tarife, şi sancţiuni, pentru că el nu a fost aplicat până acum şi decizia este de a-l aplica şi se referă la acele 10.000 de locuri de parcare pe care PMB le gestionează.
- Şi decizia de a-l aplica începând cu 15 august a venit pentru a obişnui, după cum ştiţi, avem un trafic mai redus în luna august şi traficul mare începe în luna septembrie, când încep şcolile şi se termină şi concediile.
- Decizia a fost luată pentru a învăţa bucureştenii pentru aplicarea acestui regulament”, a declarat, miercuri, primarul general Nicuşor Dan.
El a mai spus că regulamentul privind parcările este aprobat prin hotărâre a Consiliului General, este în vigoare, dar nu a fost aplicat până acum:
- „Este în vigoare acel regulament aprobat prin hotărâre de CG, el va fi aplicat. Acest regulament prevede nişte tarife orare şi prevede nişte sancţiuni. Dacă nu mă înşel, 200 de lei este amenda dacă parchezi şi nu plăteşti locul pe care l-ai ocupat, dacă sancţiunea persistă, vor fi blocate roţile”.
Viceprimar: Vrem să renunțăm la zona zero
Cea mai scumpă parcare – 10 lei pe oră – este în zona zero a Capitalei, însă viceprimarul Stelian Bujduveanu spune că sunt discuții pentru reducerea acestui tarif, pe care îl consideră „exagerat”.
- „Am avut discuții cu primarul general și cu grupurile politice să renunțăm la zona 0. Cred că putem comasa zona 0 cu zona 1. Vorbim de un tarif rezonabil, de 5 lei pe oră.
- Avem discuții ca până la 1 ianuarie să oferim un discount considerabil pentru cei care își fac abonamente în zona centrală. Intrăm într-o eră digitală, cu servicii de parking.
- Ne propunem să ajungem la un grad de încasare de cel puțin un milion de lei pe zi, în funcție de abonamentele emise.
Vom propune și un tarif de noapte pentru cetățenii care nu beneficiază de locuri de parcare, din partea sectorului de reședință, un loc de parcare cu rezervare. 50 de lei pe lună a fost propunerea pe care am agreat-o cu primarul general. Vorbim de tarif identic cu parcarea de reședință de la sectoare, 19 și 7 dimineața”, a spus viceprimarul Capitalei într-o intervenție la Euronews Romania.
Cât va fi taxa de parcare în București
Primăria Capitalei a stabilit trei zone pentru parcare, fiecare zonă având un tarif diferit.
Astfel, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 – 5 lei, iar pentru zona 2 – 2,5 lei pe oră.
De asemenea, potrivit Primăriei Capitalei, există mai multe tipuri de abonamente, iar riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București. Persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.