Sari direct la conținut

Cum funcționează corupția incredibilă din armata rusă (II): Generali multimilionari, „amazoane” blonde și petreceri cu Jennifer Lopez

HotNews.ro
Coruptia din armata rusa ajunge pana la cele mai inalte niveluri, Foto: Alexander Blinov / Alamy / Profimedia Images
Coruptia din armata rusa ajunge pana la cele mai inalte niveluri, Foto: Alexander Blinov / Alamy / Profimedia Images

Ce au în comun bijuteriile scumpe, antichitățile valoroase, ceasurile de lux, conacele impunătoare și Jennifer Lopez? Toate au fost râvnite de generali și miniștri ruși corupți la cele mai înalte niveluri ale puterii.

Analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen face pe pagina sa de Twitter o amplă radiografie a corupției din rândul generalilor și miniștrilor ruși ai Apărării, folosind date disponibile public, surse istorice și relatări apărute de-a lungul anilor în presa rusă.

Acesta notează că incompetența și corupția au fost trăsături definitorii ale generalilor ruși de secole.

La Bătălia de la Alma din 1854, adesea considerată prima bătălie din Războiul Crimeii, general-locotenentul Vasili Kiriakov s-a îmbătat atât de tare cu șampanie încât a ordonat regimentului său să deschidă focul asupra a ceea ce credea că este cavaleria franceză.

Trupele atacate erau de fapt proprii husari ucraineni ai armatei ruse. Comandantul rus „înfrânt”, prințul Alexandr Menșikov, a fugit din fața aliaților victorioși.

Francezii au descoperit mai târziu în trăsura sa cu bagaje „scrisori de la țar, 50.000 de franci, romane pornografice franceze, cizmele generalului și niște chiloți de damă”.

Corupția în era „generalilor hoți” ai Rusiei

Corupția la toate nivelurile a persistat în perioada comunistă înainte de a începe să iasă la suprafață după căderea Uniunii Sovietice.

Era lui Boris Elțîn a fost dominată de așa-numitul capitalism al „gangsterilor” în care totul și orice era de vânzare – pentru prețul corect.

Anii 1990 au fost punctul de glorie pentru „generalii hoți” ai Rusiei, perioadă în care bugetul militar a fost devalizat într-o măsură greu de închipuit, pierderile fiind estimate la peste două miliarde de dolari.

Peste 100 de generali și amirali din perioada respectivă au fost puși sub acuzare.

Premiul pentru „cel mai corupt dintre corupți” merge aproape cu siguranță la generalul Gheorghi Oleinik care a fost condamnat la închisoare în 2002 pentru transferarea ilegală de 300 de milioane de dolari Ucrainei ca plată pentru echipamente care nu au fost niciodată livrate, după cum nota și The Washington Post la momentul respectiv.

Potrivit unor estimări suma reală a fraudei se ridica de fapt la 450 de milioane de dolari, majoritatea banilor fiind deja mutați încă de dinaintea semnării contractului – un tip de fraudă comună la cele mai înalte niveluri ale statului rus.

O petrecere la palat cu Jennifer Lopez

Un alt caz spectaculos a fost cel al lui Nikolai Ryabykh, fost șef al directoratului administrativ din cadrul ministerului Apărării de la Moscova, care a fost condamnat în 2016 alături de omul de afaceri Alexanr Elkin pentru o fraudă în valoare de 118 de milioane de ruble.

Elkin, Ryabykh și alții au fost condamnați pentru că facturaseră ministerului Apărării servicii care nu au fost niciodată realizate. Banii au fost pur și simplu furați.

Unde au ajuns aceștia?

În cazul lui Elkin, el a fost arestat cu o zi înainte să împlinească 50 de ani, ocazie cu care organizase o petrecere uriașă, care costase milioane de ruble, pentru ziua sa de naștere.

Petrecerea a inclus închirierea unui palat, fețe de masă și draperii de epocă, candelabre de aur, focuri de artificii și întâmpinarea invitaților în uniforme de valeți regali. Presa rusă a scris la momentul respectiv că Jennifer Lopez ar fi fost angajată să cânte la petrecerea privată.

Printre invitații lui Elkin s-a numărat și Anatoli Serdiukov, ministrul rus al Apărării de la momentul respectiv.

Un ministru pasionat de „amazoane”

Câteva luni mai târziu, poliția a efectuat percheziții la apartamentul de lux din Moscova al Evgheniei Vasilieva, o blondă în vârstă de 33 de ani cunoscută pentru stilul său de viață extravagant. Polițiștii au fost surprinși să îl găsească pe Serdiukov în halat de baie în apartamentul cu 13 camere.

Pe lângă ministrul rus al Apărării ei au mai găsit în apartament bijuterii în valoare de trei milioane de dolari, numerar, antichități și o operă de artă din secolul XIX care fusese „împrumutată” de la muzeul ministerului Apărării de la Moscova.

Vasilieva a fost plasată în arest la domiciliu pe perioada investigației. Chiar și pentru Rusia, acesta a fost un scandal prea mare de trecut cu vederea.

Urmele au dus înapoi la Serdiukov, care ocupa atât funcția de ministru al Apărării cât și cea de președinte al Oboronservis, o companie uriașă de utilități. Vasilieva era la rândul ei directoare a companiei, în pofida lipsei evidente de calificări pentru poziție.

Serdiukov avea deja o reputație fabuloasă în ceea ce privește corupția. Unul dintre subalternii săi a declarat după arestarea sa că acesta „a furat tot ce nu era bătut în cuie”.

Șeful forțelor armate ale Moscovei mai era cunoscut pentru numirea mai multor femei atractive, poreclite „amazoanele” sau „doamnele batalionului” în presa rusă, în poziții înalte. Una dintre acestea a fost Marina Ciubkina, o fostă prezentatoare TV în vârstă de 31 de ani cu veleități de poetă.

Ciubkina a primit un grad echivalent cu cel de general-maior și a fost pusă la conducerea serviciului de întreținere a instalațiilor chimice și nucleare ale Rusiei.

Serdiukov a fost dat afară din guvern de președintele Vladimir Putin la câteva săptămâni după izbucnirea scandalului.

Militarul a fost acuzat de mai multe fraude însă în cele din urmă pus sub acuzare doar pentru „neglijență” într-o speță în care a ordonat armatei să construiască un drum între un sat și o reședință privată de la țară. El a beneficiat de amnistie în 2014.

Se estimează că, în total, scandalurile de corupție din jurul lui Serdiukov ar fi costat guvernul rus cel puțin trei miliarde de ruble, echivalentul a 60 de milioane de dolari la momentul respectiv, suma fiind probabil doar vârful aisbergului.

De la Serdiukov la „mâinile curate” ale lui Serghei Șoigu

Putin l-a înlocuit pe Serdiukov cu actualul ministru al Apărării, Serghei Șoigu, la momentul respectiv guvernator al regiunii Moscova, funcție în care a fost numit după ce anterior a fost ministru pentru Situații de Urgență timp de 11 ani.

Șoigu, unul dintre arhitecții războiului de agresiune declanșat de Putin pe 24 februarie, a fost adus în 2012 de acesta la ministerul Apărării pentru presupusele sale „mâini curate”.

Însă doar 3 ani mai târziu, organizația anticorupție a lui Alexei Navalnîi a dezvăluit că Șoigu este proprietarul probabil al unui conac de lux în valoare de 18 milioane de dolari. Proprietatea din apropierea capitalei Moscova era trecută pe numele fiicei lui Șoigu. Salariul anual al ministrului rus al Apărării era de 120.000 de dolari.

Iar poveștile pot continua.

Departe de a se îmbunătăți în „mâinile curate” ale lui Șoigu, problemele de corupție din rândul forțelor armate ruse doar s-au înrăutățit de la înlăturarea din funcție cu scandal a lui Serdiukov în urmă cu un deceniu, după cum arată chiar estimările guvernului rus.

Poți găsi prima parte a seriei, despre corupția incredibilă din rândul militarilor și ofițerilor ruși de rang inferior AICI.

Urmărește ultimele evoluții din a 136-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro