Cum incearca opozitia sa limiteze hemoragia de alesi locali catre partidul-stat. PNL a depus o actiune la Curtea de Apel prin care ameninta migratorii cu revocarea mandatelor
Opozitia sustine ca a gasit o solutie de atac impotriva ordonantei care suspenda migratia primarilor timp de 45 de zile, in conditiile in care Avocatuluil Poporului ezita sa raspunda apelurilor de a ataca OUG-ul la Curtea Constitutionala. Juristii ACL au depus joi, la Curtea de Apel, o actiune in baza legii contenciosului administrativ, iar in interiorul acestei actiuni intentioneaza sa ridice o exceptie de neconstitutionalitate. Daca exceptia va fi admisa de Curtea Constitutionala, pasul urmator ar fi ca ACL sa ceara instantei sa oblige toti prefectii din Romania sa revoce mandatele primarilor care au migrat.
- Potrivit surselor HotNews.ro, juristii opozitiei au mai introdus un capat de cerere in actiunea depusa la CAB prin care solicita ca Guvernul sa fie obligat sa recupereze sumele de bani de la alesii locali ale caror mandate inceteaza si de la cei care au initiat, avizat si aprobat ordonanta de urgenta. Cererea de chemare in judecata a guvernului este semnata de presedintele PNL, Klaus Iohannis.
Candidatul ACL la prezidentiale, Klaus Iohannis, i-a averitzat, miercuri, pe alesii locali care migreaza la alt partid ca daca ordonanta va fi anulta de Curtea Constitutionala „se vor trezi in situatia de ilegalitate, care va duce la pierderea mandatului lor”. Potrivit surselor HotNews.ro, actiunea ACL introdusa joi la Curtea de Apel Bucuresti se bazeaza pe articolul 9 din legea contenciosului administrativ. Redam mai jos continutul art 9:
Articolul 9: Actiunile impotriva ordonantelor Guvernului
(1)Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate, in masura in care obiectul principal nu este constatarea neconstitutionalitatii ordonantei sau a dispozitiei din ordonanta .
(2)Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond .
(3)Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei; in caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila.
(4)In situatia in care decizia de declarare a neconstitutionalitatii este urmarea unei exceptii ridicate in alta cauza, actiunea poate fi introdusa direct la instanta de contencios administrativ competenta, in limitele unui termen de decadere de un an, calculat de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(5)Actiunea prevazuta de prezentul articol poate avea ca obiect acordarea de despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonante ale Guvernului, anularea actelor administrative emise in baza acestora, precum si, dupa caz, obligarea unei autoritati publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operatiuni administrative.
Problema unei astfel de actiuni ar fi durata procesului. Pana se va ajunge la acordarea primului termen la CAB si trimiterea exceptiei la Curtea Constitutionala (care la randul ei trebuie sa acorde un termen) pot trece cateva luni. In tot acest timp, ordonanta isi produce efectele. E adevarat ca, daca va avea castig de cauza, opozitia va ajunge in situatia de a putea cere revocarea mandatelor tuturor alesilor locali care au migrat intre timp. Acestia insa nu vor fi castigati inapoi de opozitie, prin urmare intreaga actiune pare sa fie mai degraba o incercare de a-i determina pe alesii locali PDL sau PNL sa se gandeasca de doua ori inainte de a schimba partidul.
Ordonanta de urgenta prin care Guvernul Ponta suspenda pentru o perioada de 45 de zile efectele legii antimigratie, permitand astfel alesilor locali sa migreze fara riscul de a-si pierde mandatul, a inceput sa-si produce efectele la scurt timp de la intrarea in vigoare. Presa a semnalat deja, la cateva zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, cateva zeci de primari ai opozitiei trecuti la PSD sau UNPR. O investigatie incognito realizata de ziarul Gandul arata ca majoritatea primarilor abordati in numele PSD se arata dispusi sa treaca in barca puterii daca primesc finantari pentru diverse proiecte sau alte beneficii. Despre Cum risca primarii traseisti sa-si piarda mandatul a scris initial ziarul Adevarul.