Sari direct la conținut

Cum isi sporeste Constantin Nita puterile in interiorul Ministerului Economiei

HotNews.ro

​Ministrul delegat pentru energiei, Constantin Nita, se ocupa, potrivit legii, de coordonarea activitatilor din domeniul energiei in cadrul Ministerului Economiei, minister condus, tot potrivit legii, de Varujan Vosganian. Problema ministrului delegat este ca nu are nicio structura in directa sa subordine. Practic, coordoneaza activitatile unor structuri care nu se afla in subordinea sa. Insa, situatia va fi rezolvata, in curand, prin unele modificari legislative. Un proiect de lege adoptat de Senat, camera decizionala, prevede infiintarea in cadrul Ministerului Economiei a Departamentului pentru Energie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica.

Proiectul permite ministrului delegat pentru energie sa-si creeze propriul departament pentru energie, o structura cu personalitate juridica pe care sa o conduca.

Departamentul se va infiinta in urma reorganizarii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Astfel, tot ce tine de energie, adica cea mai mare parte din OPSPI, se va transfera la noua entitate juridica, in directa subordine a ministrului delegat.

Aceste prevederi sunt cuprinse in proiectul de lege pentru aprobarea OUG 96/2012 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative. Proiectul de lege a fost aprobat saptamana trecuta de Senat, urmand sa fie transmis catre promulgare. In varianta aprobata de Guvern, OUG 96/2012 prevedea ca „In cadrul Ministerului Economiei functioneaza ministrul delegat pentru energie, care coordoneaza activitatile din domeniul energiei”. In ceea ce priveste OPSPI, se prevedea ca este o institutie cu personalitate juridica, care functioneaza in subordinea ministerului economiei si in coordonarea ministrului economiei. Aceeasi prevedere este cuprinsa si in Ordonanţă de urgenţă 88/2001, cu modificarile ulterioare, privind înfiinţarea OPSPI.

Cu actualele prevederi din OUG 96/2012, ministrul delegat pentru energie nu are alte atributii in afara coordonarii domeniului energetic. Mai mult, Hotararea de Guvern privind reorganizarea ministerului, publicata in luna februarie in Monitorul Oficial, arata ca ministrul delegat are rol de coordonator, fara vreo institutie in subordine. Companiile energetice se afla la OPSPI, institutie aflata in subordinea ministrului economiei, Varujan Vosganian. Astfel, Nita coordoneaza ceva ce se afla in subordinea ministrului Vosganian. In aceste conditii, situatia trebuia urgent lamurita si astfel s-au adus modificari prin lege.

Modificarile legislative:

  • In cadrul Ministerului Economiei se infiinteaza Departamentul pentru Energie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica, finantat prin bugetul  ministerului, cu atributii in coordonarea la nivel national a domeniilor energetic si resurselor energetice”.
  • Conducerea Departamentului pentru Energie se exercita de catre ministrul delegat pentru energie
  • Ministrul delegat pentru energie reprezinta Departamentul pentru Energie in raporturile cu celelalte autoritati publice, cu persoanele juridice si fizice din  tara si din strainatate, precum si in justitie.
  • In exercitarea atributiilor ce ii revin, ministrul delegat emite ordine si instructiuni, in conditiile legii
  • Ministrul delegat isi indeplineste atributiile ce-i revin pe domeniile specifice, folosind structurile proprii ale departamentului, precum si prin  institutiile aflate in subordonarea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Economiei, specifice domeniului coordonat.
  • Ministrul delegat numeste si elibereaza din functie personalul Departamentului pentru Energie, in conditiile legii
  • In activitatea de conducere a Departamentului pentru Energie, ministrul delegat este ajutat de unul sau mai multi secretari de stat, potrivit hotararii  Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei
  • Structurile din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie cu atributii in procesul de restructurare si privatizare a  societatilor comerciale din domeniul energiei si de exercitare a calitatii de actionar al statului la societatile si companiile nationale din domeniul  energiei, se reorganizeaza ca directie in subordinea directa a ministrului delegat pentru energie.

Dupa aceste modificari, tot ceea ce tine se petrol, gaze si energie electrica va ajunge in noua structura. Astfel, Nita va putea avea mai multa influenta asupra unor companii precum Romgaz, Hidroelectrica (dupa ce va iesi din insolventa), Nuclearelectrica, Oltenia, Hunedoara, Electrica, Oil Terminal etc. Vor mai fi si companii importante la care statul detine pachete minoritare de actiuni, precum Petrom, Rompetrol, distribuitori de energie electrica si gaze. Transelectrica si Transgaz vor trece in subordinea Ministerului Finantelor, deoarece legislatia europeana nu permite ca transportatorii de energie sa aiba acelasi actionar ca si producatorii. In cadrul OPSPI vor mai ramane cateva companiile din industria de aparare (Romarm) si cateva societati cu probleme, precum Oltchim si Cuprumin.

Pe langa aceste modificari din Parlament, exista si un proiect de act normativ initiat la nivelul ministerului economiei in vederea modificarii OUG 88/2001 privind înfiinţarea OPSPI. Proiectul trebuie aprobat de Guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro