Cum justifica deputatii PNL, PSD, PC si PD-L votarea legii anti-procurori
Deputatii au votat in unanimitate modificarile la Codul de Procedura Penala care diminueaza puterile procurorilor. Votul a starnit ingrijorare la Bruxelles. PSD, PNL, PC si PRM au aprobat favorabil raportul in comisia juridica si au votat si in plen. In schimb, cei de la PD-L s-au pronuntat impotriva in comisia juridica, dar in plen au votat la fel ca restul partidelor pe motiv ca nu puteau respinge raportul care includea cererea de reexaminare a lui Traian Basescu. Conform site-ului Camerei Deputatilor, modificarile la Codul de Procedura Penala au fost votate cu 208 voturi pentru, nici unul impotriva, 3 abtineri si trei deputati au refuzat sa voteze.
Cum motiveaza parlamentarii votul:
Florin Iordache PSD: „Noi am tinut cont de toate observatiile facute de cei de la Comisia Europena. Au fost patru articole contestate la nivel european: trei le-am eliminat si unul l-am modificat in concordanta cu solicitarile.
Acum ca face nu stiu ce oficial declaratie de la Bruxelles si ca a mai gasit alte asa-zise „nereguli” nu mai este problema noastra. Noi am luat in considerare, punctual ce ni s-a solictat. In prezenta secretarului de stat al Ministerului Justitiei s-au modificat acele articole iar acesta a fost de acord si multumit. In plen s-a votat in unanimitate.
Gheorghe Gabor PNL: „Varianta votata a Codului de Procedura Penala este una absolut corecta din punctul de vedere al Comisiei Juridice si, prin votul dat, din punctul de vedere al Parlamentului Romaniei. S-au eliminat acele patru prevederi care au starnit controverse. In ceea ce priveste celelalte prevederi pe care presa le considera un atac la procesul de justitie, in opinia comisie juridice, trebuie respectate drepturile fundamentale ale omului, dreptul la aparare. In perioada comunista aceste drepturi au fost eliminate iar acum se incearca o mai bine protejare a acestora.
Este dreptul fundamental al fiecarei persoane de a fi aparata, iar comsia juridica a prevazut acest lucru, de aceea s-a si votat aceasta varianta. Este normal sa ne punem de acord cu legislatia europeana fiind tara membra UE cu drepturi depline, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne uniformizam legislatia la indigo cu cea europeana. Asta ar insemna ca Uniunea Europeana sa se numeasca Statele Unite ale Europei. Fiecare tara isi adopta legislatia dupa particularitatile pe care le are si, bineinteles, trebuie cat mai mult sa fie aproape de legislatia europeana”.
Sergiu Andon PC: „De retinut ca reprezenantii CE au anuntat ca vor exprima un punct de vedere si pozitie in momentul in care expertii lor vor studia Codul de Procedura Penala. Sper sa aiba taria si cavalerismul sa recunoasca ca s-au grabit cu comentariile. Legea tine cont de toate recomandarile facute CE si este mai mult decat o solutie de mijloc. Mai degraba inclina spre forma initiala a legii.
Toate aceste discutii n-ar mai fi existat si nu vor mai exista in momentul in care Ministerul Justitiei va veni cu un Cod de Procedura Penala nou, gandit unitar”.
Cristian Radulescu PD-L: „Deputatii nostri au votat in favoarea raportului la cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu pentru ca acest raport solutiona in proportie de 85% modificarile pe care presedintele le-a cerut.
Altfel spus, comisia juridica a luat in dezbatere solicitarea presedintelui Traian Basescu si a eliminat patru importante amendamente care au starnit controverse. Au ramas insa cateva care nu au fost acceptate de catre deputatii juristi. In plen, la votul final, PD-L a fost nevoit sa aleaga raul cel mai mic si sa voteze raportul comsiei juridice chiar daca acesta nu rezolva in totalitate solicitarile presedintelui. Daca deputatii PD-L nu votau raportul cu eliminarea celor patru amendamente ar fi dat un vot favorabil ordonantei de urgenta in varianta controversata”.
Comisia Europeana: Aceste amendamente ar putea impiedica anchetele
Comisia Europeana s-a declarat ingrijorata ca amendamentele la Codul de Procedura Penala adoptate miercuri de Parlament pot impiedica anchetarea cazurilor penale. „Suntem ingrijorati ca aceste amendamente ar putea impiedica investigarea si anchetarea eficienta a cazurilor penale”, a declarat joi purtatorul de cuvant Mark Gray, potrivit unui comunicat de presa remis HotNews.ro, subliniind ca aceste ingrijorari au fost exprimate in ultimul raport al CE publicat la 23 iulie 2008.
Purtatorul de cuvant al executivului european a precizat ca expertii CE au avut „o discutie detaliata” cu Camera Deputatilor la 8 mai 2008 in care au exprimat ingrijorarea Comisiei privind amendamentele propuse la Codul de Procedura Penala.
„Vom continua sa monitorizam atent situatia si vom comenta in momentul cand va fi publicata o versiune comprehensiva a amendamentelor”, a conchis purtatorul de cuvant.
De altfel, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, le-a adresat, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si presedintelui Comisiei juridice o scrisoare in care avertizeaza asupra consecintelor amendamentelor la Codul de Procedura Penala.