Sari direct la conținut

Cum se explica roiul de avocati adunati in jurul viitorului Romtelecom: Temerile a doi liberali si explicatiile Ministerului Comunicatiilor

HotNews.ro
Sediu Romtelecom, Foto: AGERPRES
Sediu Romtelecom, Foto: AGERPRES

Mai multe firme de avocati au intrat recent in focul discutiilor privind viitorul Romtelecom. Pe de o parte, Stoica si Asociatii, desemnata sa ofere consultanta in procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (grupul elen OTE si ministerul Comunicatiilor): fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa, fie listarea directa a actiunilor statului. Tot pentru acest proces de evaluare, ministerul a anuntat ca-si va angaja si consultantii proprii. Pe de alta parte, Bostina si Asociatii avertizeaza ca prin lege este consultantul juridic al statului in listarea actiunilor si ca in mod uzual este raspunderea intermediarului selectat sa evalueze si sa recomande momentul listarii. Doi liberali, Dan Georgescu si Relu Fenechiu, avertizeaza ca in cazul unei fuziuni interesele celor doi actionari sunt divergente si ca statul ar trebui sa aiba propriul consultant pentru a fi corect sfatuit.

  • „Pentru evaluarea cailor de urmat, intai fuziunea sau intai listarea Romtelecom, in mod normal se selecteaza banca de investitii care in mod obisnuit vine in consortiu cu o casa de avocati si cu un evaluator financiar – un consultant financiar. Asta este procedura standard, nu invers – intai selectezi casa de avocatura si apoi banca de investitii. Selectarea Stoica si Asociatii apare din dorinta Romtelecom ca partea juridica sa fie asigurata de Stoica si Asociatii indiferent de optiunile bancii de investitii. Nu este uzual si procedura standard pe care trebuie sa o urmeze statul”, a precizat pentru HotNews.ro liberalul Dan Georgescu, fost presedinte al autoritatii de reglementare in comunicatii.

In fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote, interesele statului si ale OTE sunt divergente, spune Dan Georgescu

„Simplificat pasii pentru listarea unei companii unde statul este actionar sunt urmatorii:

a) selectia consultantului juridic care va desfasura activitati de pregatire a documentatiei necesare selectarii intermediarului si monitorizarea activitatilor legate de derularea ofertei publice si listarea la bursa;

b) selectia intermediarului (ofertant – MCSI, in cazul acesta – si avocatii acestuia) (n.a este vorba de institutia financiara care intermediaza listarea);

c) derularea due-diligence referitor la emitent (avocatii, auditorul si evaluatorul, daca este cazul, angajati de intermediar), redactarea prospectului si depunerea lui spre autorizare (avocatii, auditorul si evaluatorul, daca este cazul, si intermediarul). Ofertantul (MCSI, in cazul acesta) si avocatii acestuia monitorizeaza indeplinirea obligatiilor de catre intermediar si subcontractorii sai, putand si participa la redactarea prospectului in functie de decizia ofertantului (in cazul acesta, MCSI);

d) derularea ofertei (road show, colectare subscrieri, redactare si depunere amendamente la prospect, etc);

e) inceperea tranzactionarii actiunilor la bursa”.

Ovidiu Constantinescu, PR manager Bostina si Asociatii

In evaluarea principalelor optiuni in cazul Romtelecom, problema apare in cazul in care se recomanda fuziunea cu Cosmote, sustine acesta.

  • „Daca se hotaraste ca se face fuziune – trebuie neaparat ca fiecare parte sa aiba consultantul ei – banca de investitii, casa de avocati etc. In acea faza, inainte de fuziune, ministerul nu mai are aceleasi interese cu OTE, sunt interese divergente. Avand in vedere ca Stoica si Asociatii este in mod traditional consultantul juridic al Romtelecom (inclusiv in procese grele cu autoritatea nationala de reglementare) se pune intrebarea ale cui interese vor fi mai bine servite, ale statului sau ale OTE? MCSI trebuie sa demareze procedurile de selectare a propriului consultant pentru a fi corect sfatuit”, avertizeaza Georgescu.

Este un lucru normal sa se faca un studiu de evaluare prin intermediul unei banci de investitii, inainte de a incepe procesul de listare?

  • „Este dificil de stabilit intr-un mod categoric daca este normal sau nu. In privatizari nu este neobisnuit ca statul sa aiba proprii consultanti financiari care sa ofere consultanta pentru luarea unei decizii, acesti consultanti putand face si studii de evaluare. (…) In mod uzual este raspunderea intermediarului selectat sa evalueze si sa recomande momentul lansarii ofertei publice de vanzare pe baza conditiilor generale din piata”, a precizat pentru HotNews.ro Ovidiu Constantinescu, manager de relatii publice in cadrul Bostina si Asociatii.

Un alt liberal, Relu Fenechiu, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor nu vede cu ochi buni prezenta atator avocati:

  • „Astazi cand toate pietele financiare sunt acolo unde sunt, nu as face in nici un fel astfel de tranzactii. Toate aceste operatiuni financiare, dupa parerea mea merita facute cu parteneri credibili, care sa aiba stabilitate in piata. Nu cred ca azi companiile grecesti sunt parteneri cu care sa facem tranzactii financiare de orice fel – fie listari la bursa fie fuziuni. (…) In momentul in care vezi atatea case de avocati in jurul unei afaceri pentru mine este clar ca ceva este putred si se doreste ca responsabilitatea sa nu fie purtata de minister”, a spus Relu Fenechiu.

Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI: Nu suntem in situatia listarii. In prezent evaluam scenariile inainte de listare

Drept reactie, Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor a subliniat pentru HotNews.ro ca asistam la doua procese diferite: unul de evaluare a optiunilor in cazul Romtelecom, iar altul de listare, care nu a inceput inca.

  • „In primul rand nu suntem in situatia listarii. Acum suntem in situatia in care trebue sa evaluam toate scenariile posibile inainte de listare. In primul rand trebuie sa avem un raport care sa ne ajute sa decidem daca pentru statul roman este mai favorabil sa accepte fuziunea intre Romtelecom si Cosmote dupa care sa listeze actiunile din noua entitate rezultata sau daca e mai buna optiunea de a lista actiunile inainte de fuziune. Procesul de listare a Romtelecom a fost demarat in 2008 odata cu o hotarare de guvern respectiv un contract semnat cu casa de avocatura Bostina si Asociatii. Acela este un proces separat, desfasurat ca si consultanta juridica intr-o mare proportie, insa in acest moment nu ne aflam in situatia de a lista actiunile Romtelecom la bursa”, a explicat Marius Fecioru.

Cum se explica prezenta mai multor avocati in procesul de evaluare

De ce sunt totusi mai multi avocati in acest proces de evaluare? Ana Mateescu, directorul juridic al Romtelecom sustine ca decizia alegerii unei singure case de avocatura a fost o decizie luate de ambii actionari.

  • „Actionarii au ajuns la o decizie comuna potrivit careia o singura firma de avocatura trebuie selectata in acest proces pentru a reprezenta interesele ambilor actionari. Selectia a fost realizata de Romtelecom si a avut ca rezultat Stoica si Asociatii. Pe de alta parte, pentru confortul ministerului si pentru monitorizarea procesului nimic nu-I impiedica pe actionari sa-si angajeze proprii consultant pentru suport suplimentar, ceea ce este perfect valabil”, a precizat Ana Mateescu.

Potrivit acesteia, „Stoica si Asociatii va colabora cu ceilalti consultanti – banca de investitii si alti consultanti angajati de minister, care vor fi selectati in acest proces pentru evaluarea beneficiilor unei potentiale fuziuni a Cosmote si Romtelecom urmate de listarea noii entitati sau a listarii directe a Romtelecom.

In plus, va asista Romtelecom cu privire la aplicarea prevederilor legale ce trebuie respectate cu privire la cele doua procese (in principal legislatia cu privire la fuziuni si achizitii), va contribui la structurarea unor potentiale procese ulterioare, ca, de exemplu, in cazul fuziunii – care vor fi pasii, ce documente trebuie pregatite din punct de vedere juridic, ce aprobari trebuie obtinute din partea actionarilor si a autoritatilor, etc.”

Marius Fecioru subliniaza ca in negocierile din 1 iulie alegerea casei de avocatura si a bancii de investitii care va realiza studiul care sa recomande cea mai buna solutie pentru actionari revin Romtelecom, fiind vorba de un proces nitern.

  • „S-a stabilit (n.a la data de 1 iulie) ca Romtelecom va pune la dispozitie un raport care sa fie facut de o casa de avocatura si o banca de investitii, iar pentru ca procesul sa fie transparent si statul sa poata lua o decizie corecta are nevoie de o consultanta juridica, tehnica si financiara. Nu este vorba de o noua casa de avocatura. Acea firma de consultanta va evalua inclusiv raportul pus la dispozitie de banca de investitii ambilor actionari. Procedura de achizitie pentru consultanta trebuie sa fie gata pana la momentul la care banca de investitii va prezenta raportul, deci pana in decembrie 2011”, a precizat Fecioru.

Secretarul de stat sustine ca asta ar putea fi una din explicatiile pentru care Romtelecom a selectat Stoica si Asociatii

  • „Stoica si Asociatii reprezinta interesele companiei Romtelecom. Probabil ca si in cadrul procesului de selectie a caselor de avocatura acest lucru a cantarit foarte greu: ca are un succes insemnat in procesele pe care le are, i-a consolidat punctajul si i-a facut sa fie castigatori. Asta este un proces intern in cadrul companiei Romtelecom”, a mai spus Maius Fecioru.

Context

La data de 1 iulie din acest an, oficialii Ministerului Comunicatiilor si cei ai OTE si Deutsche Telekom s-au inteles sa-l numeasca pe Stefanos Theocharopoulos, directorul general al Cosmote Romania, si la conducerea Romtelecom, in locul lui Yorgos Ioannidis, care si-a anuntat retragerea din companie de la 1 iulie anul acesta. De asemenea, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca s-a stabilit un calendar comun pentru listarea pe bursa a participatiunilor care se va realiza in 12 luni.

In luna noiembrie a anului trecut statul roman a anuntat ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010.

Dupa mai multe amanari, la sfarsitul lunii mai din acest an, grupul OTE a transmis statului roman ca nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii.

Actionarii Romtelecom sunt OTE – principalul operator de telecomunicatii din Grecia – cu 54,01% – si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) – 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro