Sari direct la conținut

Cum si-a sustinut Ponta ministrii cu probleme penale in "cel mai cinstit Guvern pe care Romania l-a avut"

HotNews.ro
Cum si-a sustinut Ponta ministrii cu probleme penale in "cel mai cinstit Guvern pe care Romania l-a avut"

Victor Ponta garanta, inca de cand a fost nominalizat in functia de premier, ca va conduce „cel mai cinstit Guvern pe care Romania l-a avut”. Celebra declaratie a fost facuta de 28 aprilie 2012. In martie 2015, acelasi Victor Ponta promitea ca in urmatorii cinci ani, PSD va fi partidul tolerantei zero fata de coruptie. Ce s-a intamplat intre cele doua momente? Potrivit unei monitorizari facute de ziarul Gandul, „cel mai cinstit Guvern” a ajuns sa inregistreze 12 urmariti penal, un incompatibil si un plagiator. La acestia, poate fi adaugat Ponta insusi cu acuzatia grava de plagiat. Ponta nu doar ca a condus, in realitate, un Guvern departe de a fi cinstit, ci le-a mai si luat apararea, i-a laudat si sustinut pe cei cu probleme penale.Vezi in text cateva cazuri.

Pe 28 aprilie 2012, Ponta a spus ca, pentru el, ca om al legii, cinstea vine chiar si inaintea competentei. „Daca esti cinstit, poti sa inveti, dar degeaba esti competent daca vrei sa vii intr-o functie doar ca sa furi si sa te imbogatesti. Si pot sa va garantez, pentru ca eu cred ca acest Guvern pe care eu il voi propune Parlamentului si Romaniei va fi, repet, cel mai cinstit Guvern pe care Romania l-a avut”, a afirmat Victor Ponta.

Trei ani mai tarziu, adica pe 20 martie 2015, Ponta a dat asigurari ca PSD va fi „partidul tolerantei zero fata de coruptie”. „In urmatorii ani, putem fi partidul care sustine statul social, partidul care guverneaza cel mai bine si da forta economiei romanesti, dar si partidul tolerantei zero fata de coruptie, al regulilor ferme de integritate si responsabilitate politica”, a scris Ponta, pe 20 martie, pe Facebook.

Este dificil de prevazut daca PSD va dovedi „toleranta zero fata de coruptie”, insa este cert ca pana acum a foarte ingaduitor fata de corupti.

  • Cazul Sova

In cazul lui Dan Sova, intreg partidul s-a mobilizat sa-l apere in fata justitiei, dovada fiind chiar votul de acum cateva zile acordat in plenul Senatului. Insa pana atunci, in ciuda problemelor penale si a bilantului catastrofal pe care l-a avut ca ministru, Victor Ponta l-a tinut aproape. L-a laudat si sustinut. „Am fost multumit de activitatea domnului Sova, dar vrea sa se implice mult mai mult in partea de comunicare politica, va fi purtatorul de cuvant al PSD, iar dupa noiembrie poate sa revina ca membru al Cabinetului”, spunea Victor Ponta pe 24 iunie 2014 cand Dan Sova si-a dat demisia din functia de ministru al transporturilor, motivand ca doreste sa se implice mai mult in campania electorala pentru prezidentiale. De altfel, este bine cunoscuta relatia stransa dintre cei doi. Au lucrat impreuna chiar in aceeasi casa de avocatura, in perioada in care s-au incheiat contractele juridice cu Turceni si Rovinari, cele pentru care DNA a solicitat arestarea lui Dan Sova. Firma de avocatura era condusa de senatorul Dan Sova, iar Victor Ponta era „senior partner”. De altfel in dosar a fost mentionat la un moment dat si numele lui Victor Ponta. In ianuarie 2014, un raport al Inspectiei Judiciare arata ca premierul Victor Ponta este cercetat in doua dosare ale DNA cu privire la incheierea unor contracte juridice ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni (dosarul 123/P/2012), in perioada 2007-2011, si cu SC Complexul Energetic Rovinari (dosarul 122/P/2012), in perioada 2006-2011. Pana acum, DNA nu a decis nimic in privinta lui Ponta.

Reamintim ca DNA a cerut incuviintarea Parlamentului pentru retinerea si arestarea lui Dan Sova, actual senator PSD, fost ministru al Transporturilor, in dosarul legat de contractele de asistenta juridica pentru complexurile energetice Rovinari si Turceni. Cererea de arestare vine dupa ce procurorii au constatat ca Sova a falsificat niste acte si a distrus probe. Potrivit procurorilor DNA, pe 20 februarie 2015, prin aparator ales, au fost depuse la dosarul cauzei un numar de 11 procese verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati „Sova si Asociatii”. Procurorii au suspiciunea ca aceste documente sunt false. Senatorii au votat pentru incuviintarea arestarii lui Sova, conform Constitutiei, cu 79 voturi au fost „pentru”, „contra” 67 si 5 voturi anulate. Insa presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, nu a dorit sa valideze voturile si sa emita o hotarare, pe motiv ca nu a fost majoritate de voturi „pentru” din numarul total de senatori, invocand un regulament. Acum, problema urmeaza sa fie rezolvata la Curtea Constitutionala.

Citeste si Cine este Dan Sova, parlamentarul urmarit penal de DNA in dosarul Turceni-Rovinari: Coleg de facultate cu Victor Ponta; trimis la Washington sa se documenteze despre Holocaust; ministru cu un bilant catastrofal

  • Cazul Valcov

„Cu siguranta, Darius Valcov a fost unul din cei mai prezenti si mai performanti ministri in ultima perioada, avand si o tema pe care a pregatit-o si a sustinut-o foarte bine si a primit laude, in mod surprinzator, nu doar de la suporterii PSD, ci de la toata lumea. Este o pierdere pentru Guvern. Ministrul de Finante e chiar o pozitie cheie in orice guvern”, spunea Victor Ponta, despre Darius Valcov, pe 15 martie, la B1, la doua zile dupa ce DNA a anuntat inceperea urmaririi penale. De altfel, Victor Ponta i-a acceptat cu mare greutate demisia lui Valcov, spunand ca e nevoie de el pentru finalizarea Codului Fiscal. Abia pe 19 martie, dupa ce DNA a cerut incuviintarea arestarii, Ponta i-a aprobat demisia.

Victor Ponta a fost atentionat inca din august 2014, de catre fostul presedinte Traian Basescu, ca Valcov ar putea avea anumite probleme, insa nu a tinut cont de acestea. Pe 19 august, Basescu a primit de la premier propunerea scrisa de nominalizare a lui Darius Valcov in functia de ministru delegat pentru buget. Potrivit unei cronologii prezentate chiar de Basescu, pe 25 august i-au fost transmise premierului o serie de informatii legate de Valcov, fiindu-i solicitat sa comunice daca isi mentine propunerea. Basescu a afirmat atunci ca erau niste informari legate de „fapte petrecute in timpul mandatului de primar, sesizate la diverse parchete. Ponta si-a mentinut propunerea, in ciuda informatiilor primite.

In acest moment, Darius Valcov se afla in arest la domiciliu. DNA il acuza de trafic de influenta, dupa ce el ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele incasate. In acelasi dosar, Valcov mai este suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi. Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut, astfel, mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif. In plus, procurorii au mai descoperit peste 90 de tablouri ascunse prin diverse locuri, la rude si prieteni. Printre tablouri, ar fi trei semnate de Pablo Picasso.

  • Cazul Fenechiu

Un alt fost ministru, acum aflat in inchisoare, protejat pana in ultimul moment de Ponta, este Relu Fenechiu. Acesta a fost tinut in Guvern in ciuda faptului ca era trimis in judecata. Cu putin timp inainte sa se pronunte instanta, Victor Ponta spunea ca i-ar parea rau ca Relu Fenechiu sa nu mai ocupe postul de ministru al Transporturilor, in cazul in care va fi condamnat in dosarul „Transformatorul”, apreciind ca acesta a fost „foarte eficient” in activitatea sa. „Relu Fenechiu a fost si este un ministru foarte eficient. Daca va fi condamnat as regreta pentru ca prefer sa lucrez cu oameni eficienti, chiar daca sunt mai criticati in presa. Mi-ar parea rau”, spunea Victor Ponta despre Fenechiu, pe 1 iulie 2013, cu cateva zile inainte sa fie condamnat, in prima instanta, la cinci ani de inchisoare. Sentinta a fost mentinuta si la recurs, iar Fenechiu se afla acum in inchisoare.

  • Cazul Dragnea

Liviu Dragnea ocupa functia de ministru al dezvoltarii chiar daca este trimis in judecata de procurorii DNA, inca din 2013, in dosarul „Frauda la referendum”. Victor Ponta nu doar ca l-a sustinut pe Dragnea prin declaratii publice, ci s-a si prezentat la instanta suprema, in calitate de martor, in favoarea ministrului. Instanta suprema a inregistrat pe 7 octombrie 2013 dosarul „Frauda la referendum”, in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale”. Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro