Cum vinde premierul Ponta intalnirea cu vicepresedintele Biden
„Pe aici nu mai vorbeste nimeni de Traian Basescu”, a raportat premierul Ponta cate ceva din impresiile din timpul vizitei la Casa Alba. Apoi, a vorbit aproape intruna despre Traian Basescu, despre „macoveistii” si „moraristii” care l-au vorbit, ca de obicei,”de rau”. La TVR am numarat 11 referinte la presedintele Basescu in 30 de minute, la Antena 3 le-am pierdut sirul. Victor Ponta s-a contrazis de la o televiziune la alta. La TVR a admis cu subiect si predicat ca a discutat cu vicepresedintele Joe Biden despre procurori si despre independenta justitiei. In schimb, la Antena 3 a negat vehement discutia despre procurori afirmand ca sunt „inventii”.
In interviul de la TVR difuzat miercuri seara, premierul Ponta a comentat astfel declaratia sefului misiunii diplomatice al SUA la Bucuresti, Duane Butcher, potrivit careia procurorii trebuie sa fie cat mai independenti: „Am discutat asta si cu vicepresedintele Biden, eu am exprimat asta un punct de vedere pe care-l impartasesc: justitia cat mai independenta, cat mai extrasa din bataliile politice”.
Dincolo, la Antena 3, in aceeasi seara, premierul Ponta a negat ceea ce tocmai afirmase: „Nu am discutat cu Joe Biden nimic despre procurori, nu mi-a reprosat ceva în legătură cu statut de drept” si ca informatiile din presa pe subiect sunt inventii.
La Antena 3 a spus din nou ca nu-l mai prea intreaba nimeni de Traian Basescu in deplasarile sale, dupa care jumatate din emisiune a vorbit despre seful statului iar Gadea era curois sa afle daca „propaganda” a reusit sa-i strice vizita. In paranteza fie spus, „propaganda” se rezuma la doua-trei articole care au pus la indoiala succesul istoric al vizitei, cum l-au prezentat toate televiziunile.
Victor Ponta a reusit, iarasi, sa se dedubleze intr-un personaj care a vorbit cu vicepresedintele Biden despre procurori si altul care n-a vorbit. Pe primul l-am vazut la TVR pe al doilea la Antena 3. Primul Ponta sustine ca i-a dat asigurari vicepresedintelui american ca justitia nu va mai fi folosita in batalii politice dupa 2014 cand Basescu va pleca de la Cotroceni, al doilea Ponta zice ca discutia despre justitie s-a purtat exclusiv in context economic, companiile americane dorind garantii ca vor fi tratate corect in instantele romanesti.
Inclin sa-l cred pe primul Victor Ponta, cel care a vorbit la TVR. S-a vorbit si despre procurori in America, apasat si fara echivoc. In prima zi a vizitei, TVR il cita pe seful misiunii SUA la Bucuresti, Duane Butcher cu urmatoarea declaratie: „Pentru ca parteneriatul strategic sa functioneze avem nevoie ca Romania sa fie o tara puternica, adica sa aiba institutii puternice si independente de aceea suntem atat de interesati sa vedem sistemul judiciari, procurorii ca sunt puternici si independenti.” Butcher mai spunea la TVR ca vizita atinge subiecte diverse, relatia politic, militara, partea comerciala dar si statul de drept, intarirea institutiilor din tara.
Butcher semnase, a doua zi dupa schimbarea din functie a procurorilor Papici si Alexandru de la conducerea sectiei I de la DNA, o declaratie in care isi exprima „admiratia” si „aprecierea” fata de „activitatea excelenta” a celor doi, despre care premierul Ponta afirmase ca ar fi basisti si ca executa comenzi politice incercand astfel sa justitice inlocuireea lor chiar in ziua trimiterii vicepremierului Liviu Dragnea in judecata.
Evident ca toate semnalele importante primite de Victor Ponta in America au fost sa lase justitia in pace, sa-si ia mainile de pe procurori, sa respecte independenta justitiei si statul de drept. Public, premierul a reactionat exact ca la scoala. Ce spune Victor Ponta in interviul pentru TVR: „Basescu a folosit justitia, el face dosare, el pune procurori, el suna procurori de pe telefonul direct”.
Victor Ponta face eforturi disperate sa minimalizese, sa acopere cat poate discutia despre procurori, independenta justitiei si statul de drept deoarece asta ii submineaza eforturile de a prezenta vizita sa la Washington drept un succes istoric. Ar insemna sa accepte ca a comis erori grave, ca la Washington s-a instalat un inceput de neincredere si ingrijorare fata de parcursul Romaniei sub guvernul USL.
Din acest motiv, declaratiile premierului Ponta sunt confuze, contradictorii sau pur si simplu manipulatoare. Premierul afirma de-a dreptul, in toate interviurile sale realizate in Statele Unite pentru audienta din Romania, ca daca americanii ridica totusi semne de intrebare cu privire la independenta justitiei sau la statul de drept din Romania, vinovatul trebuie cautat la Cotroceni. Propagandistic, vizita lui Victor Ponta in Statele Unite a fost un succes istoric. In realitate, a fost un dus rece. Visul american i-a oferit liderului PSD mici momente de cosmar: a avut destul de des ocazia sa constate ca interlocutorii de la Casa Alba vorbeau exact ca basistii, moraristii si macoveistii din tara.
Citeste si textul Sorinei Matei, pe blogul personal: SUA cer României „institutii, sistem judiciar si procurori independenti si puternici pentru ca Parteneriatul Strategic să functioneze”