Cum vor Ministerul Educatiei si ASF sa imbunatateasca nivelul de educatie financiara in scoli si licee
Ministerul Educatiei si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au semnat, marti, un protocol de colaborare avand drept scop imbunatatirea nivelului de educatie financiara in invatamantul national preuniversitar. In acest sens, in anul scolar 2015-2016 se va desfasura in Bucuresti un proiect pilot care include trei scoli generale si cinci licee si care se adreseaza elevilor de clasa a VII-a si a XI-a, avand ca principal scop dezvoltarea si consolidarea cunostintelor financiare ale acestora.
Obiectul protocolului il constituie realizarea unui parteneriat institutional pe termen mediu si lung care presupune derularea unor programe si actiuni cum ar fi:
- Desfasurarea de prezentari cu caracter educational in domeniul financiar sustinute de catre specialisti ai ASF in cadrul unor unitati de invatamant preuniversitar selectate;
- Organizarea de catre ASF, in colaborare cu inspectoratele scolare si/sau unitatile de invatamant preuniversitar, a unor concursuri tematice de educatie financiara in cadrul programelor ‘Scoala altfel’, ‘Sa stii mai multe, sa fii mai bun’;
- Organizarea de seminarii educationale si de activitati de formare, in domeniul financiar, destinate cadrelor didactice;
- Implicarea expertilor din cadrul ASF, conform prevederilor legale, in dezbaterea proiectelor de programe scolare, de la nivelul invatamantului preuniversitar, referitoare la educatia economica si financiara.
„Semnarea acestui protocol este inca un demers pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice il lanseaza din dorinta de a populariza in scoli, intr-o masura cat mai mare, notiunile de baza din domeniul financiar, in contextul general al ‘noilor educatii’ care raspund unor nevoi bine definite in concordanta cu evolutia societatii. Sunt informatii vitale pentru lumea in care traim, informatii care trebuie aduse cat mai aproape de elevi si predate treptat, in fiecare ciclu de invatamant. De altfel, demersurile MECS pe acest segment de instruire raspund initiativei dezvoltate de Comisia Europeana in toate statele membre UE cu scopul de a educa si dezvolta receptivitatea elevilor pentru domeniul financiar”, a declarat Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu.
ASF va sustine, din resurse proprii sau in parteneriat public-privat, organizarea tuturor programelor propuse si realizarea materialelor educative, iar MECS va sprijini activitatile organizate de Autoritate prin intermediul inspectoratelor scolare, a scolilor si liceelor, promovand-le in sistemul de invatamant.
„Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru noi si sustine activitatea pe care ASF o desfasoara pe cele trei piete reglementate. De aceea, am decis sa ne asumam foarte serios rolul de formatori pentru elevii din invatamantul preuniversitar. Consider ca deprinderea notiunilor de baza din domeniul financiar, de la aceasta varsta, reprezinta un pilon important in formarea si dezvoltarea ulterioara a fiecarui elev. Acest lucru creeaza, in egala masura, si premise favorabile unor alegeri corecte, ca adult, in utilizarea instrumentelor financiare”, a declarat Presedintele ASF, Misu Negritoiu.
In anul scolar 2015-2016 se va desfasura in Bucuresti un proiect pilot care include trei scoli generale si cinci licee si care se adreseaza elevilor de clasa a VII-a si a XI-a, avand ca principal scop dezvoltarea si consolidarea cunostintelor financiare ale acestora. Pe intreg parcursul anului scolar, lectori din cadrul ASF vor sustine mai multe prezentari interactive si vor organiza diverse jocuri educative in cadrul carora vor fi abordate notiuni de baza despre asigurari, piata de capital si sistemul de pensii private. Elevii vor avea la dispozitie materiale didactice (brosuri, pliante) special concepute pentru acest program, realizate si editate de catre ASF.