Sari direct la conținut

Cum vrea Guvernul să stăvilească acțiunile declanșate de magistrați în instanțe pentru a-și recupera drepturi salariale. Trei scenarii

HotNews.ro
Alina Gorghiu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Alina Gorghiu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Magistrații au drepturi salariale câștigate prin hotărâri judecătorești, un fenomen litigios care datează de vreo 20 de ani, iar ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a prezentat joi trei variante de lucru analizate de Guvern pentru stoparea acestui fenomen. Aceasta a subliniat că niciun fel de soluție care va fi identificată nu va produce efecte pentru trecut.

  • „Avem o problemă legată de fenomenul litigios. Să știți că magistrații au drepturi salariale conexe sau câștigate prin hotărâri judecătorești. Am prezentat o analiză care a pornit tocmai de la această problemă.
  • Avem un fenomen litigios nu de ieri de azi. Datează din 2005-2006, vă informez. A fost clar provocat de diverse lucruri, haideți să le numesc „deficiențe” pe care le-au speculat din legislație.”, a declarat joi Alina Gorghiu la finalul ședinței de Guvern.

Aceasta a spus că aceste probleme sunt cunoscute și au fost discutate și cu premierul Ciolacu.

  • „Cunosc aceste probleme, le cunoaște și primul ministru, am discutat despre ele și am făcut o informare cu privire la posibile situații și posibile soluții și îmi doresc ca împreună cu Ministerul Muncii și colegii de la Guvern să găsim o soluție la problemele care planează de vreo 20 de ani la acest capitol.”, a spus aceasta.

O lege de salarizare doar pentru sistemul judiciar, printre cele 3 scenarii

Alina Gorghiu a prezentat apoi scenariile discutate în Guvern.

„Au fost analizate câteva variante de lucru:

  • O dată, a existat o idee de a înainta CCR o solicitare de conflict juridic între Guvern și puterea judecătorească. Din punctul nostru de vedere nu duce la stingerea fenomenului litigios.
  • De asemenea s-a discutat despre o posibilă acțiune în contencios administrativ, la un moment dat, prin care Ministerul de Finanțe să conteste anumite acte administrative emise de ordonatorii de credite din sistemul judiciar.
  • S-a mai discutat despre adoptarea unei legi de salarizare doar pentru sistemul judiciar. Vom vedea în ce măsură discuțiile care sunt în stadiu embrionar vor putea să prindă contur, dar acest lucru trebuie discutat cu Ministerul Muncii.”, a declarat aceasta.

Niciun fel de soluție nu va produce efecte pentru trecut

Ministrul Justiției a atenționat în același timp că orice soluție va fi identificată va produce efecte doar pentru viitor.

  • „Demersul însă al unei legi separate sau orice alt demers sau soluție pe care le putem identifica de acum înainte nu produc efect pentru trecut. Niciun fel de soluție, repet si subliniez, nu are efect retroactiv.
  • Hotărârile judecătorești, indiferent că vorbim de magistrați, de pensionari, de orice alt bugetar din România sunt obligatorii să fie puse în aplicare de stat și produc efecte exclusiv pentru viitor.
  • În atare situație, putem discuta de un scenariu de lucru care să ducă la stoparea fenomenului litigios. Eu asta am în minte atunci când încerc cu colegii din Ministerul Muncii să identific soluția. Nu exista acum identificată acea soluție. De aceea am pus în pagină acea analiză, mai multe scenarii de lucru.
  • De aici încolo este obligația noastră a tuturor să ajungem la o soluție.”, a mai declarat Alina Gorghiu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro