Sari direct la conținut

Cursa pentru tratamentul împotriva Covid-10 naște scandal internațional: Producătorul francez Sanofi spune că SUA ar avea prioritate la un vaccin / Comisia Europeană: Vaccinul trebuie să fie un bun public

HotNews.ro
Vaccin Covid-19, Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccin Covid-19, Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Directorul general al Sanofi, Paul Hudson, a sugerat că SUA ar putea să fie primul beneficiar al unui posibil vaccin împotriva coronavirusului realizat de producătorul francez, ceea ce a iscat indignarea guvernului francez și a făcut ca Bruxelles-ul să reacționeze, relatează AFP și Bloomberg.

”Vaccinul împotriva Covid-19 trebuie să fie un bun de utilitate publică și accesul său trebuie să fie echitabil și universal”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker.

Pentru premierul francez, Edouard Philippe, ”accesul egal al tuturor la vaccin nu este negociabil”.

Grupul a avertizat cu o zi înainte că SUA probabil ar fi primul beneficiar dacă Sanofi reușește să dezvolte un vaccin, pentru că America a fost prima care să finanțeze cercetarea companiei, a spus Hudson.

Astfel, SUA ar putea beneficia de vaccin cu mai multe zile sau săptămâni înainte, a spus Hudson pentru Bloomberg.

Comentariile lui Hudson subliniază conflictele cu care se confruntă companiile multinaționale și guvernele în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19. Peste 140 de lideri mondiali și experți au semnat o scrisoare deschisă și publicată de Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA și de Oxfam joi, cerând un ”vaccin al oamenilor” precum și tratamente care să fie disponibile tuturor gratuit.

Cursa ar putea să lase pe dinafară țările care nu își pot permite dozele, făcându-le vulnerabile în fața deceselor în masă, dezastrului economic, în contextul în care unele țări va avea ca prioritate propria țară.

Astfel, tratamentele experimentale de la Universitatea Oxford vor ajunge mai întâi la britanici înainte ca ele să ajungă în alte părți ale lumii, a avertizat luna trecută Pascal Soriot, CEO AstraZeneca Plc, care va produce vaccinul.

În Franța, reacțiile au început să curgă atât din partea partidelor de stânga, cât și de dreapta.

Șeful socialiștilor, Oliver Faure, a denunțat un ”joc al pieței”, evocând fondul naționalizării, în timp ce Marine Le Pen, de la Adunarea Națională, a făcut apel la ”patriotism economic”, judecând că Sanofi nu mai este ”o companie franceză”. De fapt, acționarii grupului sunt investitori străini în proporție de peste 60%.

Scretarul de stat al Economiei, Agnès Pannier-Runacher, a asigurat că a discutat cu Sanofi și că a obținut garanția că vaccinul va fi accesibil tuturor.

Acesta este un mesaj pe care grupul îl tot repetă de miercuri seară, asigurând că nu este nicio îngrijorare privind posibilitatea ca unele țări să fie private de tratament.

Sanofi nu exclude în continuare posibilitatea de a distribui vaccinul Statelor Unite și abia apoi celorlalte țări.

Teoretic, ”obiectivul este ca vaccinul să fie disponibil atât în SUA, cât și în Franța și Europa în aceeași manieră”, a spus patronul grupului, Olivier Boggilot, într-un interviu pentru BFMTV.

Dar, în realitate, acest lucru va fi posibil ”dacă europenii lucrează de asemenea la fel de rapid ca americanii”, a spus el.

În ceea ce privește cercetarea… un oficial al Sanofi a confirmat că încă mizează pe un vaccin gata în termen de 18 până la 24 de luni, mult mai devreme față de calendarul normal.

În mod normal dezvoltarea unui vaccin durează zece ani, în schimb acum toate fazele sunt accelerate.

Un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi aprobat abia anul viitor, într-un ”scenariu optimist”, a transmis joi Agenția Europeană pentru Medicamente, organism care va trebui să dea undă verde folosirii acestui vaccin, scrie Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro